Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
markov_75 - специалист
Здравейте!В момента си правя преса за гранулиран фураж с матрица 145мм,и се колебая какъв двигател да сложа.Матрицата ще трябва да се върти с 200об. в минута.Та на какъв двигател е по-добре да смъкна оборотите,на такъв който е на 750об. или на 3000об. който е?Мисълта ми е ще има ли значение за мощноста с която ще се върти матрицата от какъв двигател ще смъквам оборотите?И друго ме тормози-как да си сметна какви шайби да слагам за намалянето на оборотите,ако не си намеря редуктор?
ivanovbg - майстор
Колкото от по високи обороти ги сваляш, толкова по маломощен и евтин двигател ще ти трябва. По малко ток ще ти харчи. По рядко ще гори, пусковия ток ще е по малък...
Можеш ли да ми изпратиш чертеж, че и аз искам да правя нещо такова за козите на бабата.
markov_75 - специалист
И аз предполагах че от 3000об.ще има по-голяма мощност,но не бях сигурен,благодаря за което!Значи ще трябва да търся редуктор намаляващ 15пъти оборотите на двигателя.Препоръчаха ми да слагам 4 киловата двигател.
markov_75 - специалист
Прикачен файл:
shema.jpg Това е схемата която мисля да правя
silent - майстор
Механичната мощност е обороти по-въртящ момент и ако говрим за управление на оборотите при два мотора с еднаква мощност то намалявай оборотите на този който е по-бавнооборотния при него мощността ще пада много по плавно отколкото на високообортния и реално той ще има по-голяма мощност на желаните обороти. Ако механично ще сваляш оборотите за предпочитане е пак да ползваш нискооборотния. С него ще минеш с по-малко предавки с по малки предавателни числа и по-малко механични загуби отколкото с високооборотния.
ivanovbg - майстор
Я сметни пак - трябват ти примерно 30киловата при 200 оборота при предавка 10/1 с 3киловата мотор и 2000 оборота ги постигаш. При предавка 3/1 с 600 оборота на мотора трябва да има мощност 10 киловата. Както виждаш 3,3333 пъти повече като нужна мощност и 3,3333 пъти повече разход на ток. По големи контактори ти трябват за да издържат пусковия ток, по дебели кабели...

Колега, може да ти се стори нахално, но чертеж на матрицата имаш ли?
Junak - майстор
По добре 2kW и 3000rpm, че асинхронен мотор с 2000rpm много зор се намира :)
markov_75 - специалист
По принцип ще използвам трифазен двигател,но не знам какви обороти да е,и от там как да намалям оборотите-дали с ремъчни шайби или с редуктор.
ESPACE - майстор
ivanovbg написа:
Я сметни пак - трябват ти примерно 30киловата при 200 оборота при предавка 10/1 с 3киловата мотор и 2000 оборота ги постигаш. При предавка 3/1 с 600 оборота на мотора трябва да има мощност 10 киловата. Както виждаш 3,3333 пъти повече като нужна мощност и 3,3333 пъти повече разход на ток. По големи контактори ти трябват за да издържат пусковия ток, по дебели кабели...
Иха, искам да видя това дето с 3кW мотор постигаш 30kW. Ти си за нобелова награда Иванов. По тази логика я му препоръчай на човека да вземе едно постояннотоково моторче 100-200W с 20000 оборота (направо едно дремелче да ползва), що да се мъчи с тия кютуци.
fox_vt - майстор
Има няква голяма грешка в тези ваши сметки :-D То вярно че реално и моторче от вибратор на телефон ще върши работа за има няма и няколко милиампера ток,ама редуктора трябва да е .... Даже и контактор не ти трябва.Въпроса е такъв имам еди какъв си редуктор или еди какви си шайби какъв мотор ще ми трябва.И не на последно място бавнооборотния ще му трябват по малко обороти на ротора за да направи един оборот на ротора на машината ,при по голям ток.Бързооборотния ще му трябват повече обороти за да навие същия оборот на машината,при по малък ток но и при по дълго време на консумиране.Следите ли мисълта :-D То ако ставаше така всеки щеше да има в мазето перпетуум мобиле.Единствената полза е в наистина по малките като мощност контактори.

Тема "Намаляване на обороти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: