Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
qnkov - специалист
Въпроса ми е такъв. Да кажем един болт 8мм, главата на болта за сякакъв ключ ли може да е? Смисъл, понеже аз все такива хващам с глава за ключ 13ка. Може ли болт 8мм да има глава за ключ 14 или по-малко или повече и така нататъка за другите mm болтове? Или за 8мм болт нормалната глава е 13 за ключ, ако болта е за ключ, разбира се. Въпроса ми е като общо, не специално за този размер.
kuger - майстор
В зависимост от приложението на болта, съм работил с М8 с глави от 12 до 17 мм включително. Стандарти!
velsi - Почетен майстор
Да, може. Всичко зависи от стандарта. Навремето всички руски болтове М8 бяха с глава 14 мм. виждал съм и такива с 12 мм. Най-разпространеният стандарт напоследък обаче, мисля по DIN или ISO, не знам точно е този с 13 мм страна на шестостена.
gogo7777 - майстор
Всеки болт, в зависимост от якоста му (обозначена е на главата му) може да варира в малки граници. По стандарт примерно болт 8мм трябва да е с шестостен 12 или 13мм. Всички други размери са или специфични според употребата или са самоделни направени. Има една наука ергономия според която такъв болт с глава по-голяма от стандарта може лесно да се скъса при затягане. Както при ключовете гаечен и звездогаечен. С втория се прилага по-голяма сила при затягане. Ако разликата на резбата и главата на болта е драстича, то при затягане с динамаметричен ключ, няма да са коректни стойностите в kg\Nm поради силата при усукване.

Тема "Въпросче?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: