Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
qnkov - специалист
Да кажем, че си намерих една такава лампа. Отворих я и не виждам нищо видимо изгоряло, освен леко нагорели кабели. Но всичко си е по местото, а аз за първи път виждам такава.:)
Изображение
Изображение

Как мога да процедирам с нея и да видя от кое може да е отказала да работи? С мултицетката има ли начин да замеря нещо и да открия проблема?
DundyTheCroc - майстор
Това предполагам е някаква китайка, като гледам как дори не са запоили изводите на тръбата към платката, дали си заслужава ремонта за такава евтина крушка, а и в повечето случаи проблема не е в електрониката.
miroton - майстор
Първо виж да ли работи лампата -тръбичката и после мери транзисторите.
qnkov - специалист
Като ги гледам из нета, тия лампи са 50+ лева. Тъй че не мисля, че е евтина китайка. Аз от къде да знам как да видя дали работят тръбичките й? Затова питам. Нямам идея от къде да започна и какво да намеря и как точно. Тази лампа или 125w или повече.
kozl - майстор
Еми м-у Р1 и Р2 трябва да е единия нагревател и м-у тях трябва да има съпротивление, съответно Р3-Р4 другия. Повечето енергоспестовни крушки дето съм събрал са с прекъснали нагреватели. НЕкога бЕха скъпи - сега не си заслужават ремонта.
qnkov - специалист
Цаката не ми е толкова да направя тази лампа да светне, отколкото да се науча да ги правя, когато са строшени. Просто ме интересува какво бихте тръгнали да мерите в нея и с какво, и какво трябва да изкара като резултат... Транзистора ли, кондензатора ли...
Тези D10.. D11, нещо от тях ли може да е? Или тия кафявите, C4, c5... това са кондензатори, та от тях ли може да е? Н
sstefanov - майстор
Отговориха ти вече: измери дали са здрави нагревателите в тръбата. Не забравяй да ги откачиш от платката.
8180 - майстор
Я първо ни "светни" дали и какво си завършил, какво досега успешно си измерил с "мултицетката", че да знаем колко да се "хабим" - да не ни се сърдиш пак, както в другата тема.

Тема "Някой правил ли е такива ен.спестяващи лампа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: