• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
thinkpad - майстор
Гипсът е един сравнително универсален материал за непретенциозно запълване на дупки и фуги. Напоследък доста чести ми се налага да ползвам такъв. Имам обаче проблем с гипса, а това е че съхне по-бързо и от написаното на опаковката, сигурно няма 5 минути и гипсът започва да се втвърдява, което не ме прави особено доволен, защото съхне, преди да съм замазал всичко, което ми трябва.. Някой да има някакви идейки защо се получава така? И един въпрос отделно - какво използвате, за да изравнявате по-добре мацнатото след като изсъхне? Някои може да критикуват, че работя с гипс, но нямам време да чакам примерно около конзолите за ключове или разклонителните кутии нещо друго да ми съхне. Или например паднало при къртене. Според мен няма друг материал, който да върши това по-добре. Старомодно, а? :-D
ZEDYCUS - майстор
Във водата добави малко оцет или лимонтозу и ще стяга по бавно. За да го загладиш не чакай да засъхне докрай, а леко като втвърди го застъргваш с шпаклата. Иначе като стегне само с едра шкурка ще стане лесно. И аз пердаша с него при домашните ремонти, нека да е старомодно. :-D
pipilica - майстор
И аз ползвам гипс но забърквам малко количество колкото да го намажа бързо. Тва с пресичането на гипса е добра идея ама не знам дали не му падат свързващите качества.
Бат Иво - специалист
Бъркай в по малки количества! Сипи си водата и ръси гипса да се " дави " и така докато покрие водата , не разбърквай ! Като не го бъркаш ще стегне много по бавно. Успех !
thinkpad - майстор
Бат Иво, а какво относно консистенцията - как да се запази равномерно, без бучки тогава?
marian1 - майстор
До колкото си спомням, гипса се прави точно както Иво ти е казал - вода, ръсиш отгоре гипса докато поема водата ( ако работиш често ще усетиш и пропорцията) ( ползват дори "кламер" ) НО колкото да се намокри останалия на повърхността . След няколко минути, с оставения кламер в кофата се го "бъркаш" пак БАВНО за да го направиш еднородна консистенция - така се прави гипс за шпакловка - едно време нямаше друго, нямаше бавно стягащи смески - само гипс цимент и вар. Нанасяш, шпакловаш, след няколко минути, се цикли - гипса се познава колко е як, по цвета - колкото е по бял - по слаб - сивият е майсторлъка. Добрия майстор (трънчанина + чирак който съм гледал, бяха много добри) не шкури, защото е изциклил перфектно - шкуренето е за аматьори. Изциклената стена изглежда като огледало гладка и когато почукаш по нея, те боли кокълчето на пръста от твърдостта на гипса. Циклата представлява една ламаринка примерно 15х7 - не помня само гипсаджийската дали имаше обърнат ръб. Този майстор работеше с пластмасови кошчета - правят 6-7 кошчета и започват.
Кламера представлява бетонно желязо 6 навито на охлюв - 2-3 витки и извито нагоре като опашка за дръжка - чрез него с 2-3 движения нагоре-надолу в кофата гипса е разбъркан. Колкото по малко го бъркаш, по бавно стяга - а когато ти е за кутии, бъркаш по интензивно - така го задействаш и спича веднага.

П.С. Никак не е старомодно да използваш гипс - неудобно е, защото малко хора го владеят на ниво този занаят, а много гипсаджии се навъдиха и за това сигурно измислиха тези бавни гипс производни. Сигурно са останали само тук-таме някой класик. Ако имам избор бих ползвал класически гипс - много по здраво става! Но ГК + възможността за поставяне на ТИ измести класиката.
thinkpad - майстор
Аха. Значи аз сипвам, бъркам, сипвам, бъркам - докато направя консистенция около рядка кашичка и след това мацвам, мушкам кутията. С остатъка запълвам наоколо. Просто ми става чудно, че в действителност съхне по-бързо и от написаното на опаковката. Ползвам гипса, защото не работя на картонени стени, а и честно казано - производните му не са ми интересни, искам бързо да изсъхне, че не ми се чака, а и няма време. Проблемът е, че той действително съхне бързо и нямам време дори да го загладя като хората. Иначе здраво става - остатъците от кофата с чукче трябва да се разбиват. Явно поне едната част съм я усвоил, но за гладкото - все още аматьорствам. То принципно не ми е и на мене това работата, но когато нещо се прави на жилище, което не е ново строителство, например като в това, което се намирам аз - налага се. Не можеш да не попълниш дупките.
marian1 - майстор
:lol: Ако е за кутии и подобни фиксации - Да, Ама ако искаш да стане "По така" съвета ми е: Направи грубото по твоя начин - сипвам бъркам,сипвам бъркам, но за финиша направи обратното: сипваш не бъркаш - чакаш бъркаш, ще получиш повече отворено време за шпакловане и по-добър краен ефект, предвид времето за корекции и доизкусуряване.
masterval - майстор
Стяга ти прекалено бързо, защото си сипал прекалено много гипс!
Вземи си една мярка за вода, не сипвай на око. След това сложи гипс в тегловни пропорции както е написано на чувала. Ако пак ти е стяга твърде бързо, намали гипса.
Най добре се цикли с ръба на маламашка неръждавейка.
thinkpad - майстор
Да позапитам нещо друго - понякога гипсът досадно се пука на границата на двете повърхности - гипс и друга или например върху някаква по-гладка повърхност, като някои типове мазилка. То гипсът си стои цял, обаче когато го погледнеш по-добре или го понатиснеш - усещаш кухината отдолу. Аз като жичкаджия просто ми трябва да си запълня около конзолите в повечето случаи, но ми е интересно как вие решавате този проблем?
  • 1
  • 2

Тема "Гипс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: