Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lampamp - напреднал
Здравейте. Предстои ми закупуване на бойлер с две серпентини. Ще се топли от слънчев панел и парно. С какъв вид серпентини да си взема? Две отделни горна и долна или гледам има паралелно навити. При двете отделни горната ще грее половината бойлер което не ми харесва. Какви са плюсовете и минусите на двата вида серпентини?

Бойлера ще е 120 литров.

Благодаря предварително.
Andri01 - майстор
Вземи с паралелни серпентини - така винаги бойлера ти ще се загрява но един и същи начин-равномерно! Това е мое мнение,което обикновено не съвпада с това на професионалистите :). Ако вземаш не на "Теси"-имах такъв и го върнах-много ръждясват!!
шоп - майстор
Много е писано по въпроса. При 120 литра няма голямо значение. Всичко е компромис. Виж от 200-300 литра нагоре задължително горна и долна серпентина. Така солара ще е ефективен. Дори и зимата при малко слънце ще вкарва топлина и ще спомага за намаляването на разхода на БГВ загряван чрез парното.
lampamp - напреднал
По ефективен защото ще загрява не цялата вода? Ще смогва при малко слънце и понижена мощност. При 120 л се равнява на половин 300 литров почти. Какви ще са минусите за солара при такова свързване?
fox_vt - майстор
Ако са паралелни зимата забравяш за солара това е. Ако са горна и долна и солара и парното работят и винаги ще има топла вода. Минусите на вторите са че имаш половин загрял бойлер сутринта което при работещи хора не е проблем. Ако има много хора през деня в къщата е кофти. От друга страна това е малък бойлер и е по добре да се жертва солара зимата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Както беше казано под 200л, както и да ги въртиш серпентините, все е компромис. То в 120л няма място за вода, пък камо ли за серпентини, че и 2. Все едно да питаш "Ако имам 2бр. по 5 стотинки, дали да си купя портмоне с 2 отделни прегради или да ги сложа заедно?" Истината е, че ако ще съхраняваш 10 стотинки, няма нужда да се набутваш за портмоне. За мен 120л бойлер с 2 серпентини не съществува, независимо дали са една в друга или една под друга.

Тема "Питане за видовете серпентини при бойлерите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: