• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
i486 - специалист
Има ли някакви стандарти или приблизителни данни кой диаметър видии до какво натоварване/тегло издържа (за окачване)?
pipilica - майстор
Ми не знам за кои точно видии питаш но видиите за железо обикновено имат маркирана някаква якост на главата.
Ако питаш за дървени видии то там зависи и от материала в който е завита видиата.
Та уточни какво точно те интересува болтове, анкери, винтове за дърво ли що ли, и сигурно ще се намери отговор.
miroslav_stoev - напреднал
Стандарти - има. Китайците не признват нищо (90% на нашия пазар са китайски, анализирали сме в лаборатория и не отговарят). Болтовете имат маркировка 5.6- обикновен , 8.8- закален , има 10.9 и 12.9 но зависи за какво се използват в повечето случай се ползва 8.8. Но с видиите трудна работа,ако намериш немски поне ще отговарят на качество.
i486 - специалист
Става въпрос за обикновена видия с дюбел в тухлена стена/мазилка. Колко кг би могла да носи при диаметър 3,4,5 мм? Разни означения в нютони и подобни са прекалено теоретични.
pipilica - майстор
Ами може и много може и малко, зависи как си поставил дюбела в стената, от самия дюбел, принципно като се слага пластмасов дюбел в тухла дупката се прави със съвсем лек наклон от тавана към пода и така колкото и менте дюбел да ползваш не може да изпадне. Не знам какво ще окачваш, но при правилно подбрани дюбел и винт може и акумулатор да окачиш на стената. Ако нещо конкретно те интересува кажи ще ти помогнем с избора. Също избора зависи от това дали има усилие на изскубване или винта е натоварен само на срез, едно е да закачиш на винта 10 килограма да висят съвсем друго ако тия 10 кила са окачени накрая на голяма Г планка. И те тека.
i486 - специалист
Усилието е само на срязване - няма дърпане. Общото тегло е около 8кг на 2 видии - за диаметъра им не съм много сигурен. дължина 35-40мм, дюбела е 7мм. Мисля, че няма проблем, но имам едни малко по-дебели (с 8мм дюбел). За съжаление главата им стърчи малко над допустимото и не стават.
pipilica - майстор
Тия 8 кила бих ги окачил на два 6х60 с винтове 4.5х50. Имай предвид че мазилка не се смята за здрава основа.
kalpev - специалист
Дюбели
Има обяснение в табличките за всякакви дюбели и винтове, за всякакви материали и в килограми. Считам, че ще бъде полезно, дано само не се счете за реклама.
i486 - специалист
Мерси за линка - ще поразгледам. Относно мазилката - има фаянсови плочки отгоре, които надявам се стабилизират нещата. Набелязал съм едни видии, на които дюбела е 7мм (или толкова го измерих). Така и не знам със сигурност къде да меря видията за да кажа 3.5, 4 или 4.5мм е - може би точно под главата?
kolev_k - специалист
i486 написа:
Така и не знам със сигурност къде да меря видията за да кажа 3.5, 4 или 4.5мм е - може би точно под главата?
Господин специалист,премери я точно под опашката.За 8 кг.си тръгнал да търсиш таблици.Ми сложи най-здравото което позволява стената.И си викни някой дето го е правил да ти пробие фаянса
  • 1
  • 2

Тема "Видии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: