Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Insomnia - специалист
Здравейте :)

Интересува ме съотношението на материалите за забъркване на хоросан за тухлена зидария (единички) , подова замазка и варова замазка на стена. Колкото човека питам - толкова мнения (понякога разликите в пропорцийте са фрапиращи ?!) и голямо чудене пада от моя срана кого да послушам . Също така ме интересува дали ако взема хидратна вар (която ми казаха че е ненапълно угасена негасена вар) и си я изгася със вода за 4-5 дена ще ми свърши същата работа както гасената вар която продават в торбички по 10 кила. Ще се раздвам на всяко мнение. Благодаря :)
Insomnia - специалист
Здравейте :)
Чудя се защо 70 човека са видели въпроса и никой не е направил някакъв коментар ? Грешно или непълно съм задал въпроса ? Въпроса ли е прекалено елементарен ?
velsi - Почетен майстор
Имай търпение. Просто не е прочел този, който знае. Аз примерно не съм наясно и затова не давам акъл, за да не те подведа.
hygro - майстор
Разтворът трябва да се стича от канчето като сметана.

Обикновена зидария без особено натоварване
  • 1m³ пясък
    0,25m³ вар
Също
  • 1m³ пясък
    100kg цимент марка 300 (или 75kg цимент марка 400)
    0,25m³ вар (0,33m³ когато е необходим по-пластичен разтвор)
Слабо натоварена зидария от тухли или камък, преградни стени, комини
  • 1m³ пясък
    175kg цимент марка 300 (или 150kg цимент марка 400)
    0,25m³ вар
Носещи стени с дебелина една тухла или по-малко
  • 1m³ пясък
    250kg цимент марка 300 (или 200kg цимент марка 400)
    0,25m³ вар
Външни стени на избени помещения
  • 1m³ пясък
    350kg цимент марка 300 (или 300kg цимент марка 400)
    0,1m³ вар
Подови замазки
  • 1m³ пясък
    250kg цимент марка 300 (или 225kg цимент марка 400)
Последна промяна от hygro на нед окт 28, 2007 3:51 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
hygro написа:
100kg цимент марка 300 (или 75kg цимент марка 400)
hygro,
ти направо ми разби представите!

Ако обичаш, БИ ли разтълкувал какво означава написаното!!! Питам те искрено - не се будалкам.
hygro - майстор
Ако питаш за класовете по якост, горното е писано преди да ги е имало.

http://www.otvaszavas.bg/Svoboden_dosta ... i/nti1.htm
Стефан - майстор
Не, не питам за класовете на якост. Но, щом отговаряш с този
контра въпрос, ми е ясна ситуацията. Просто мислех, че имаш повече познания. И можеш да си полезен на аудиторията :lol:
hygro - майстор
Стефане, дали не дължиш на аудиторията едно кратичко обяснение? Или пък, ако искаш да бъдеш полезен, сподели новопридобитите си познания относно марките цимент и класовете по якост.
Insomnia - специалист
Много благодаря на hygro за изчерпателната информация . Остава сега и някой да ме усветли по въпроса с варта и да започвам цапането , че докато се накана и ще завали сняг :-D
hygro - майстор
Тъй като Стефан не поиска да изпълни ангажимента си, който пое в личен разговор пред мен, да допълни публично горните си два поста, налага се да дообясня, вероятно ще е полезно за някого във форума.

Това, което Стефан не знаеше, е че освен класове по якост на бетоните, напр. B-25, циментите също се класифицират по якостните си характеристики. Навремето, когато са писани рецептурите от поста ми по-горе, в България се произвеждаха три марки цимент 300, 400 и 500. В момента тази класификация е отменена и са въведени, както при бетоните класове по якост. Определени са следните класове по якост на цименти на база на изготвен от тях стандартен образец: 32,5; 42,5 и 52,5. Тези цименти се произвеждат в две разновидности - с означение "N" за нормалните и "R" за бързовтвърдяващите се. Освен това има класификации по съдържанието на портланциментов клинкер, но това май вече излиза извън темата...

@Insomnia: Негасената вар представлява калциев окис - CaO, а гасената - калциев хидрокис - Ca(OH)2. Сушеният калциев хидрокис се продава като хидратна вар.

Тема "Забъркване на стройтелни разтвори , замазки и мазилки ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: