• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте , радвам се че най-накрая намерих подробен и много богат на информация форум , свързан със строителството .
Сега , тъй като не съм много в нещата , а ми се налага да питам нещо конкретно , моля да ми помогнете с информация , ако желаете и имате време за писане .
Става дума за покупка на апартамент с акт 15 в град Варна . Да обесня по-подробно ситуацията ... намерил съм апартамент във въпросната сграда и се чудя дали си заслужава да се купува в сегашното състояние . Значи към момента , самата сграда е почти готова , но тъй като строителя е избягал на етап груб строеж , собствениците на апартаментите са довършили с общи усилия блока - завършили - до там да направят външна изолация ,прозорци , прекаран е ток , вик и прочие . Вътре във входа има сложени плочки и е измазано (но не боядисано все още) . Според думите на собственика , до акт 16 трябвало само да се асфалтира двора , които е предвиден за паркинг и щели да пускат документите ?
Самия апартамент , което състояние повече ме интерсува , е на тухла - няма замазка , но са прекарани ел и вик , няма врати , освен входна , има прозорци сложени , балкона е готов .

Сега , ако приемем че апартамента ми харесва и искам да изчисля да речем привеждането на текущото състояние до състояние БДС , колко би ми струвало ? Мисля да го измажа с варово-циментова мазилка и отгоре с гипс + боя ?
Като площи за измазване са : 2 спални по 13 квадрата - 2.6 високи , хол около 18 квадрата + 5 квадрата кух.ъгъл , баня+тоалет около 4 квадрата , коридора е може би 5-6 квадрата ( да приемем че навсякъде е 2.6 като височина)
Врати необходими : 4 броя с каси и монтаж .

Освен това , в банята има доста грозни тръби които ще трябва да затворя с нещо - доколото четох това се прави с водоусойчив гипскартон или с най-тънкия итонг (което на мен , ако може да стане , ми вдъхва повече доверие) .
Въпрос относно банята : Няма прозорец и тъй като не видях отвор за вентилация на стената , да считам ли че някоя от тези тръби е пригодена за това ? Каква е практиката в момента ?

В кухненския бокс има изграден комин от итонг , тъй като етажа е предпоследен , е имало(има) някакъв теч вода и по самия таван има бели петна . Собственика каза че комина отгоре течял , на апартаментите по-доло видях същото - Как може да се провери и отстрани този проблем - Видях че около комините се прави нещо като ламаринена обшивка . В случая не съм сигурен дали има такава (трябва да се провери) .
Освен това самия комин е сложен доста неприятно в кухненския бокс и ще трябва да се скрие пространството комин - стена (около 20 сантиметра) с гипскартон .

Според вас , колко би ми струвало - ориентировъчно да завърша дадения апартамент по бдс и колко до ключ . Благодаря за вниманието .
nikolovvd - майстор
По-скоро притеснителен е момента - от кой ще купиш апартамента, след като строителя е избягал.
Преди повече от 10 години в София имаше подобен случай, в който някой от апартаментите са били препродадени и новите собственици бяха притискани от банката да платят още веднъж апартаментите си, за да погасят кредита на строителя.
В повечето случаи, строителя тегли кредит, срещу който залага жилищата в съответната сграда.
При теб може да се окаже, че жилището, което си харесал има ипотека.
Накратко провери всичко основно, но не само чрез разговори със бъдещи съседи, а в агенцията по вписванията и общината, за да не се вкараш в някой филм!
Ако можеш да се добереш и до кредитното му досие ще е още по-добре. Някой банки си траят докато кредита с лихвите достигне цената на блока и започват изпълнително дело, с което придобиват собствеността върху цялата сграда и тогава може да се наложи да излезеш от жилището с празни ръце.
nikolovvd написа:
По-скоро притеснителен е момента - от кой ще купиш апартамента, след като строителя е избягал.
Преди повече от 10 години в София имаше подобен случай, в който някой от апартаментите са били препродадени и новите собственици бяха притискани от банката да платят още веднъж апартаментите си, за да погасят кредита на строителя.
В повечето случаи, строителя тегли кредит, срещу който залага жилищата в съответната сграда.
При теб може да се окаже, че жилището, което си харесал има ипотека.
Накратко провери всичко основно, но не само чрез разговори със бъдещи съседи, а в агенцията по вписванията и общината, за да не се вкараш в някой филм!
Ако можеш да се добереш и до кредитното му досие ще е още по-добре. Някой банки си траят докато кредита с лихвите достигне цената на блока и започват изпълнително дело, с което придобиват собствеността върху цялата сграда и тогава може да се наложи да излезеш от жилището с празни ръце.

Имам си адвокат , който ще провери всичко . Човека има акт 15 за апартаментите които продава - 2 са .
Доколкото разбрах строителя на блока се е изпарил след акт 14 , хората от блока , повечето явно са купували на зелено , са изкарали акт 15 , от миналата година до сега доста неща са направени както съм писал .
А това за кредитното досие как да стане , няма такава възможност , доколкото знам .
Да приемем че документите са изрядни .
Каква би била разбивката на разходите по самия вид на апартамента - колегата каза 10000-20000 лева .
Бихте ли обяснили кое колко струва в тези сметки ?
Разбирате сами , че няма да се правят всичките неща наведнъж , а малко по малко .
fbr - майстор
dkdk1 написа:
Ето тук мисля е заровено кучето. Довършителното строителство, както и да е, колкото и да е, ще се свърши все по някакъв начин. Но с получаване на акт 16, в такъв филм може да се вкарате, че не ти е работа. Адвоката, на който ще се доверите, със сигурност ще гледа да мине сделката, ако от това ще му зависи хонорара, а после, я камилата, я камиларя. Разровете се в интернет, има сумати казуси на хора, които с години ходят по инстанции, трошат нерви и време по институции, за да се снабдят със заветната хартийка, щото иначе тока по индустриална тарифа, и ред други неразборийки.
jekasus - майстор
dkdk1 написа:
Каква би била разбивката на разходите по самия вид на апартамента - колегата каза 10000-20000 лева .
Разбирате сами , че няма да се правят всичките неща наведнъж , а малко по малко .
Добре, ще се опитам -
Смяташ, че имаш ел.инсталация, но дали ще харесаш разположение на контакти и ключове, за слаботокова са пълна трагедия.
Ел. таблото - ако има, ще е пълна трагедия....
За гипсова машинна мазилка цената е около 14 лв(последна цена, цена която съм чувал, а и са трифазни машини са им, там как става там работа по апартаменти, не знам)със материали, за замазка със турбозол някъде толкоз - не знам точно.
При ръчно изпълнение на работа до акт 16 - се изисква ръчно качване на материали до етажа(асансьор надали има)
ВиК от строителя се преправя в 95 %
Минахме грубото, тук качество на работа ще намали цената на последващи работи.
стигаме до до финното
- реално тук почва "секса" - шпакловка(реално не скъпо, като материали и труд), боя(пазара е голям), тапети, плочки(много по-голям избор от боята), ламинат или паркет, мокет, балатум.
jekasus написа:
dkdk1 написа:
Добре, ще се опитам -
Смяташ, че имаш ел.инсталация, но дали ще харесаш разположение на контакти и ключове, за слаботокова са пълна трагедия.
Ел. таблото - ако има, ще е пълна трагедия....
За гипсова машинна мазилка цената е около 14 лв(последна цена, цена която съм чувал, а и са трифазни машини са им, там как става там работа по апартаменти, не знам)със материали, за замазка със турбозол някъде толкоз - не знам точно.
При ръчно изпълнение на работа до акт 16 - се изисква ръчно качване на материали до етажа(асансьор надали има)
ВиК от строителя се преправя в 95 %
Минахме грубото, тук качество на работа ще намали цената на последващи работи.
стигаме до до финното
- реално тук почва "секса" - шпакловка(реално не скъпо, като материали и труд), боя(пазара е голям), тапети, плочки(много по-голям избор от боята), ламинат или паркет, мокет, балатум.
Благодаря за информацията .
Само да уточня прясна информация , собственика на апартамента , живее на същия етаж . Адвоката ни е съсед и познат от много години , няма проблем там .
Както каза предния колега , очите ще са на четири - то е ясно - все пак ще се дават пари .
kozl - майстор
Какво значи прекаран е ток, вода и прочие? Акт-15 може да се подпише без външни връзки и прочие.
Ток и вода може да се осигурят за нуждите на строителството и после за Акт-16 с тях не става. Доста такива сгради има в София с незавършени външни връзки, но с Акт-15.
Колко ще ти струва завършване на апартамента е едно, а колко ще струва Акт-16 - съвсем друго.
И накрая с всяка продажба собствениците се сменят и колко ли чини Акт-15, ако собствениците са се сменили и за Акт-16 има съвсем други собственици.
А строителя като е избягал поне документи за Акт-16 дали е оставил?
kozl написа:
Какво значи прекаран е ток, вода и прочие? Акт-15 може да се подпише без външни връзки и прочие.
Ток и вода може да се осигурят за нуждите на строителството и после за Акт-16 с тях не става. Доста такива сгради има в София с незавършени външни връзки, но с Акт-15.
Колко ще ти струва завършване на апартамента е едно, а колко ще струва Акт-16 - съвсем друго.
И накрая с всяка продажба собствениците се сменят и колко ли чини Акт-15, ако собствениците са се сменили и за Акт-16 има съвсем други собственици.
А строителя като е избягал поне документи за Акт-16 дали е оставил?
Значи имах на предвид вътре в самият апартамент има тръби прекарани , както и ел. кабели (табло с бушони мисля че няма) но се вижда как във всяка стая има прекарани кабели (сигурно ще се пренаправят или преместят някои от тях) . Вътре в самия вход на блока има контролни табла за отделните апартаменти , мисля че живеят 5 семейства от общо 14 апартамента . Така че ток има , както и вода /канал .
Добре че ме ориентира да гледам точно тези неща , трябва да се види дали има предварителни договори с дружествата , защото ще трябва за акт 16 .

Но мисля , че ако документите са изрядни (другата седмица действаме) - самия апартамент не е зле - освен вътре каквото има да се прави , единственото което не е готово по мои наблюдения в самия блок е да се боядисат стените в междустълбищното пространство както и да се асфалтира двора пред блока където е отредено за паркинг - това е . Поне според мен , не съм експерт в областта .
  • 1
  • 2

Тема "Апартамент акт 15" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: