Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
egx - специалист
Единственото хубаво нещо на новото строителство е.............че е ново.Поне за сега това ми е гледната точка.Длъжен съм да предупредя, че тази тема ще е доста голяма - поне така смятам.А и съвети и предложение са винаги добре дошли.Е да започвам.
Взехме си нов апартамент.Строителят е , "МД - Инженеринг" , а апартаментът е този.На последния адрес точно в ляво има кратка история на строежа.След няколко месеца трябва да стигнем до акт 16, когато и естествено можем да предявим претенциите си, ако имаме такива.

Това е видео от преди шпакловането - не ме питайте какво съм снимал.Около 6 минути е.Принципно е с по-добро качество.

http://dox.bg/files/dw?a=afbcad64ec

Това са снимки след.

http://img262.imageshack.us/g/img0683p.jpg/

След някой друг ден, ако имам време, ще кача и 3Д проект.

Имам и едно питане покрай всичко - колко време трябва да чакам да слегне сградата и да се махне влагата, за да слагаме плочките в банята и паркет по стайте.Те принципно ни предлагаха гранитогрес на някакви преференциялни цени, но аз обичам да си ходя бос вкъщи и не желая гранитогрес.

Ето това пише в договора, как би трябвало да го получим.

1.Външни и общи части на сградата
- Вид на строителството - монолитно
- Конструкция - стоманобетонова безгредова
- Външни стени - керамични тухли на австрийската фирма Винербергер (PROTHERM, TERCA); Коефициент на топлопреминаване U=0,47 W/m2K.
Вътрешни преградни стени - тухли на австрийската фирма Винербергер (PROTHERM, TERCA); Коефициент на топлопреминаване U=0,47 W/m2K.
- Топлоизолация на външните стени - елементи по особрен проект за топлотехницеска изолация (Licata)
- Фасада - топлоизолация, мазилка и облицовка по проект (Licata)
- Конструктивна височина на етажите - 2,85м, светла височина - 2,60м
- ВиК инсталация - изпълнена с полипропиленови тръби и части (за всички хоризонтални и вертикални разводки), водомери за студена и топла вода.Подсигуряване на захранване с топла вода - изводи за бойлери.
- Отопление и вентилация - изградена отоплителна система, свързана с ТЕЦ, включително изградена абонатна станция, до тапа.Ефективна вентилация по проект.
- Захранване на сградата с телефонен кабел и извод за телефон.Кабел за телевизия и интернет (по проект).
- Покрив - по проект
- Отводняване - Посредством външни водосточни тръби и улуци от PVC
- Общи части
- Асансьори .......
- Стълбища..........
- Ел. инсталация - завършена,окомплектована , разделена по кръгове със съответните силови проводници
- Монтаж на ел табло тип апартаментен с автом. прадпазители.Изводи за осв. тела , ключове, контакти.
- Вертикална планировка - по проект
2.СМР по интериора.
- Стени и тавани на помещенията - гипсова мазилка.
- Подове - замазка
- Бани и коридори - замазка и мазилка
- Външна дограма - прозорци, балконски врати изпълнени от ПВЦ профил 60мм, стъклопакет 24 мм Trocal
- Входни врати - блиндирани с тристранно заключване; италианска брава (?!)
- Балкони - под - гранитогрес,парапет, отводняване - по проект
3. Неописаните довършителни работи ще се работят по БДС
Принципно по проект е трябвало да има паркет, фаянс, латекс преди предаването, но покрай кризата са отпаднали.
Предварително благодаря на всеки отделил от времето си, дори да стигне до този ред.
Последна промяна от egx на чет яну 28, 2010 4:07 am, променено общо 2 пъти.
silllveto - Майсторица
Честит нов дом, със здраве да го ползвате! :)
За тази квадратура разпределението е чудесно, много добро оползотворяване на пространството.
Самото съхнене знам че е продължително. Някога свекърва ми се е нанесла в нова къща и цяла зима с помощта на отоплението, от стените е избивало влага. Иначе не знам точно колко, зависи от сезон, проветрение. Слягането на сградата става след няколко години.

Паркетът трябва да престои поне седмица в помещението, където ще бъде реден.
Сигурно не съм ти била мн полезна с неточните отговори :lol: но нямаше начин да не ти честитя новото жилище :-D Ще следя темата с интерес :)
niki_sap - специалист
Ако дадеш размери на отделните помещения може и да изникнат идеи, ако търсиш такива разбира се.
На първо гледане на разпределението - можеш да измъкнеш някои и друг сантиметър жилищна площ от тук от там - например банята ми се вижда голямшка...
За гранитогреса - бос по него е доста приятно :) апартамента ми е с почти същото разпределение.
egx - специалист
Имам размерите на всяка стена до милиметър (почти).Вчера един час сме го мерили.Замръзнаха ни гъзовете, а майсторите дето влизаха от време навреме сигурно си викаха "Тия са ебати скръндзите" . Интересно колко по-малък ми се струва сега апартамента в сравнение преди шпакловката.Лично аз съм 187 висок и нещата ми се струват още по-тесни.Например банята, където ще е душ кабината по план - е аз едвам се побирам.Даже по план мивката е сложена между кабината и тоалетната, но после са я изместили на стената срещу тоалетната, а на нейно място има изводи за бойлер.
Иначе идеи - мерси, но за сега нямам нужда.За сега ме интересува дали има нещо, което съм заснел и си заслужава да му се обърне внимание.Например на 5 и 13 на видеото има някакво мокро петно на стената, точно до носещата колона.Надявам се да е било нещо временно.А и да отбележа, че апартамента над нас е с по-голям балкон, така че над половината спалня и хол е гола плоча.Но това ще се мисли на по-късен етап.Плана е цяло лято да съхне и да се проветрява и някъде есента да започнат довършителните и нанасянето.Смятам, че ще е достатъчно време за съхнене.
Общо взето всякакви съвети при огледа на жилище на такъв етап предполагам, че ще са ми полезни.Жалко, че форума е "направи си сам" и темата не е точно за тук, но пък тук съм си като вкъщи и не ми се ходи по другите му там форуми :) Обещавам, че 3D проекта ще е изцяло "направих си сам" :)
silllveto - Майсторица
А и да отбележа, че апартамента над нас е с по-голям балкон, така че над половината спалня и хол е гола плоча.
Това е проблем. Имаме сравнително нов апартамент, а над нас е мезонет с огромна тераса и съответно част от тавана в хола ни е под нея. Тя е облицована с гранитогрес, но поради неправилна денивелация към сифона се събираше на друго място вода. И няма да ти казвам, че след перманентно мокрене, докато строителя си отстрани проблема, на нас отдолу ни падна мазилката. Така че взимай бързо мерки.

Иначе като цяло изпълнението ми харесва (не съм спец де) с изключение на входната врата и около нея. С шкурка ще го коригираш поне визуално да не дразни.
sasooooooooo - "специалист"
Честит нов дом.
Като начало бих ти предложил да смениш входната врата с нещо по-масивно, с няколко ключалки, а може и с електромеханична брава.
Предлагам ти следното:
Март - редене на банята и оборудването й. След което правиш всичко довършително, което цапа и се налага да се кърти.
Април - боядисване на всичко.
Май, юни, юли - време за съхнене, открехваш прозорците на горно отваряне и така.
Август - редене на ламината и зареждане на апартамента.
Септември - пренасяне на мебелите и обзавеждане

Имам няколко въпроса:
Кой месец слагаха ТИ на твоя вход?
Тавана е на ГК, нали?
Как си финансово - можеш ли да си позволиш корков под?
Вдигни капака на ел.таблото да видим какво са ти сложили.
По-принцип много диагонали видях при окабеляването, но не е болка за умиране. Това, че си снимал кое къде върви е чудесно, защото ще ти трябва при дупченето.
Като че ли по-добре би било да си обособиш малко антренце.
Успех
stiv1961 - майстор
Здравей и честито.Моят скромен съвет е ако слагаш някъде окачен таван внимавай много с кабеляците-на опасно малко разстояние са от тавана.
Rumen Iankov - специалист
Честито.Спокойно може да си правиш банята.Това е добре,че сте снимали кабелите.Не можах да видя дали сте снимали и тръбите на Вик.Но иначе имате доста работа за довършителните ремонти.Успех с ремонта.
nasco2 - специалист
Честито, за паркета - задължително измерване на влагата. Повечето фирми взимат около15.00лв. Паркета както ти е писала Силвето задължително да преседи седмица, две в помещенията но след приключване на всички мокри процеси и изсъхване на замазката. не по рано от юли.
egx - специалист
Супер,супер.Хубави коментари се получават.Да почна и аз малко да отговарям.
Първо това за паркета го знам от този форум - че трябва да престои, да се измери влагата, как е прието да се реди,различните цифри отговарящи на степента на износване и т.н.
Балкона над нас също е облицован с гранитогрес,както и моя.Моя балкон и половината част от двете стай се падат отгоре балкон.То си личи от първата снимка
http://img262.imageshack.us/i/img0683p.jpg/
Едно от нещата,за които ще проверя следващия път е как се оттича водата над мен, но ме съмнява да са направили наклон и да не се задържа вода.Интересно ми е ако наистина се задържа вода отгоре, как ще ги убедя, че това може да е проблем за мен отдолу ? Тоест при вас се е просмуквала водата, предполагам, и строителя след като е видял резултата, го е оправил.А аз ще трябва да го убеждавам в това,че може да се случи.Ще видим полевия ми тест какво ще покаже относно това.
sasooooooooo , значи финансово няма как да стане това.Плана като цяло е лятото да съхне апартамента и да се събират пари и после да се направят нещата на няколко етапа - врати, плочки и т.н..Още не съм се информирал в каква последователност ще е най-добре, но знам, че тук я има някъде :)
Само ми кажи какво значат съкращенията ТИ и ГК и ще ти отговоря.Всъщност тавана е гипсова мазилка.Има ги в първия пост в цитата, точка 2.
Това за ел таблото го слагам в листа със задачите - мерси.
Пода от корк - четох разни работи за него из форума преди време, но не съм му обърнал достатъчно внимание.Ще видя за какво става дума.
stiv1961 - окачен таван ще има може би единствено в банята над душа, но това е на мн. ранен етап и не съм го мислил много.Мерси за съвета.
Rumen Iankov - тръбите ги нямам.Ще си запиша да питам.

silllveto около вратите мисля не беше шлайфано.Точно в съседния шлайфаше човека.Но те и стените не са шлайфани и ще се шлайфат за наша сметка по 5лв. на квадрат.

sasooooooooo вратата и аз се опасявах, че ще е някоя куха, но ми се стори доста масивна.Има заключване в четрите страни мисля.Честно казано не виждам причина да я сменям.Виж бравата, като гледам как всеки от майсторите може да си направи дубликат на ключа ми и аз се замислям да я сменя и да продам тази.Ще питам каква марка е.

Тема "Съвети е препоръки за новия апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: