Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
abracadabraabrac - специалист
Здравейте,
Днес се прибирам у дома и ми мирише на кисело зеле :? . Сетих се че може да е от туристическата ми газова бутилка. Такава е:(не е моята бутилка на снимката-но пише 4кг., понеже не можах да кача снимка от телефона на компютъра)
Прикачен файл:
2.jpg
газова бутилка 7л
2.jpg (45.34 KиБ) Видяна 14668 пъти
. Преди няколко дена ми направи впечатление че кранчето
Прикачен файл:
Газов кран TV - 16 (2).jpg
Газов кран TV - 16 (2).jpg (29.48 KиБ) Видяна 14668 пъти
не се затваря хубаво и понякога ако не се дозатегне леко изпуска. Аз понатегнах салника, но явно пак изпуска. Сега я изнесох на терасата, понеже има още газ в нея. Може ли бутилката да се ремонтира (крана)?
Прикачен файл:
kpa.jpg
kpa.jpg (75.14 KиБ) Видяна 14665 пъти
Любопитно ми е да видя схема точно на този вид кран, бих се опитал да го поправя. Въпреки че не си струва май
Прикачен файл:
Газов кран TV - 16.jpg
Газов кран TV - 16.jpg (90.68 KиБ) Видяна 14665 пъти
, но ми е любопитно дали може. Дали има сервизи където ги ремонтират бутилките? Как да търся такъв? То нова бутилка струва 40-50лв май.А, ако реша да не я ползвам повече, -как и къде да я издам? Понеже това е затворен съд(аз съм металург и знам че попадне ли в пещ ...., а в скрапобазите не доглеждат често). Аз ще изпусна газта, ще развия кранчето, но не е достатъчно. Хубаво е някъде да се издават някъде и да се "утилизират".

Дайте съвет?
pipilica - майстор
Ми развърти салника и отвърти стеблото на кранчето трябва да има едни гумички, може да са се скапали, слагаш нови.
Е ще иде зян газта, ако е много иди на пикник да употребиш и тогава ремонтирай.
lov - майстор
Ще ти обясня по на долу как се прави но само ако решиш да го правиш си остава на твой риск.
Първо салника дори и да изпуска а то там не е салник а само едно О пръстенче ще изпуска само ако е отворен крана на бутилката и към нея е вързан някакъв консуматор. Защото шибъра или по точно иглата затваря преди това бутилката.
Причината да се получи такъв теч е презатягането на иглата и нейното нараняване в леглото. По рядко се случва обратното и за това такива игли се предлагат като резервна част.
Та за да не замине газта бухаш бутилката във фризера и след няколко часа престой там я взимаш и по най бързия начин на безлюдно място и без опасно от към искри и огън развиваш въпросната гайка на салника. Даже може и преди да я сложиш във фризера няма опастност да протече газ. Развиваш бързо въпросната игла и слагаш новата. В началото все пак ще тръгне да излиза някаква газ но в един момент ще спре защото поради ниската температура ще спре да излиза. Та може да се дръпнеш малко на страна и да изчакаш. Но кранчето го развий до край и бутилката трябва да си е вертикално както е на снимката. Пази ръцете и очите да не би да тръгне втечнена газ защото гори.
И пак да повторя въпросната операция ако не си сигурен какво правиш си е собствен твой риск.
От другата страна това със шестостенчето не си помисляй и да го пипаш. Това е предпазния клапан за свръхналягане и там всичко се регулира на стенд. Не се пипа в домашни условия.
А ако не ти пречи може да изчакаш докато свърши газта и чак тогава да се заемеш с тази операция. Ако си убеден че не изпуска от салника или от друго място.
Благодаря, ще изчакам да се изхарчи газта(сега я държа на студено на терасата бутилката). Вероятно е от презатягане, аз често като мина покрай бутилката проверявах дали е спряно кранчето :? . Може и да съм наранил зад иглата уплътнението. Също и след изразходване на газта, ще развия салника, и ще видя къде е повредено, и какво мога да направя. Ще внимавам! Може и да видя някъде ако ги ремонтират да я дам. Ако стане, ако -не, ще я изхвърля.

П.П.
Имате ли идея, ако реша да я изхвърля, -къде е най-добре(естествено ще е без газ и с развит вентил-нали ще го разглобя ако мога да го оправя)?
lov - майстор
Щом до сега не си разбрал какъв е вида на крана и как уплътнява по добре наистина намери някой който разбира.
MamaMy - майстор
Ако решиш да я изхвърлиш, обади се да ти дам адрес да ми я изпратиш. :)
MamaMy написа:
Ако решиш да я изхвърлиш, обади се да ти дам адрес да ми я изпратиш. :)
Сериозно, няма проблем. Ако не я оправя(още не се е свършила газта засега), ще пиша и ще ти я пратя. Защото проверих, близо до където живея, ги ремонтират за 20лв.(пренавиват нов кран). А, нова май е 40лв....
kuger - майстор
Наясно ли сте, че от този теч, при ползване на бутилката, ще се запали вентила? Лятото гасихме в комшии голяма битова бутилка. Запалването беше от пропуск от редуцир вентила, като котлона беше на около 0,8-1 метра от бутилката. Успяхме да предотвратим взрив с цената на пообгоряла ръка на комшията /бръкна в огъня и затвори вентила/. Не помогна и праховия пожарогасител от колата ми.
Съвета ми е - изпусни газта и сменяй крана!
Здравейте, точно това направих. Смених крана. Даже отидох при човек, който с това се занимава(лицензиран)-5лв.за работата ми взе, (крана беше 8-9лв). Напълних я за 5лв(някъде около 2 и нещо кг. излезе.. И като я пуснах вкъщи работи си добре, отваря-затваря, добре се регулира пламъка(при старата беше по-трудно и това). Но, се сетих да я пробвам при развита стойка(или горелка, как се казва не знам-това на което се слагат съдовете). Развих я, и си остана само кранчето затворено. Със запалка и пламък обиколих отвсякъде. Там в дупката на кранчето на което се навива пускам огън и при затворен кран им слаб теч на газ-получава се слаб син пламък, и не догаря(ако е остатъчен, и защото е по-тежък от въздуха та да е останал). Тогава реших понеже с ръка не можах повече да затворя крана,с клещи леко понатегнах и спря огънчето. После нямаше. И така два-три пъти след ползване на бутилката(е, вярно че трудно се и отвърташе крана). Но, пък след още малко ползване, май се оправи. Сега се отвърта и затяга на ръка, и не тече газ при затворено кранче(пробвам със запалка). Дали не се оправи??? Ще пише слид още проверки, -надявам се да се е поразработило новото кранче. Е, засега си я държа газовата бутилка на терасата, но пък като стана жеги лятото, -няма ли да е опасно? Или пък леките коли с газови уредби как стоят паркирани на пек?

П.П.
Там, където си смених кранчето, гледам че човека има и лиценз за заверка на пожарогасители. И, понеже скоро си бях купил за колата един китайски от кауфланд, го заверих при човека. Че до сега си карах с един купен от битака като спрей за комари(и ме съмняваше че може и да не ме пуснат на прегледа този път).
velsi - Почетен майстор
За течове се проверява със сапунена вода, а не с пламък! Ще се взривиш така някой път!

Тема "Туристическа газова бутилка-вентила изпуска." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: