Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
npelov - специалист
Правя си циклон (прахов разделител) и кофата която използвам отказва да се лепи с епоксидно лепило. Опитах обикновена епоксидна смола, бизон и поксипол. Нищо не хваща. Не знам каква е пластмасата, но прилича на "специалната" подложка на поксипол където се разбърква лепилото - мека и не я хваща епоксидно лепило.
Трябва ми някакво конструктивно лепило, което не само може да залепи тази пластмаса към дърво, но и да запълва дупки и да е здраво. Също така трябва да уплътнява добре малки въздушни пролуки. Не е задължително да изглежда добре.
Ако се бях сетил по-рано да пробвам да го залепя щях да търся друго "горнище" за циклона, но не ми се ще да почвам горната част отначало.

П.П. Намазах с полиуретанов лак да видя как ще се задържи. Ако полепне добре може да опитам с някакъв вид полиуретаново лепило като: това или това
EDI - майстор
Термопистолет и пръчица горещ силикон.
pipilica - майстор
Ако е от PVC като повечето кофи може да пробваш с лепило за PVC, първо вземи някво българско и ако размеква кофата си вземи Tangit, нема такова лепило за PVC супер яко е. Трябва да минеш със едра шкурка да се надере по-добре хваща лепилото. Другия вариант е да туриш метални ъгълчета с винтчета за закрепване и да нацвъкаш силикон за уплътнение.
npelov - специалист
Първо - със сигурност не е PVC. Опитах с лепило за PVC - нищо.
Пръчки горещо лепило за сега водят класацията по издръжливост, но и те поддават след малко натиск.
Относно полиуретановите лепила - сигурно има разлика от лепило до лепило а и може би полиуретановия лак съвсем пък е различен, но ще изчакам до сутринта да видя как ще полепне лака. Все ще е някакъв показател.

В момента ми хрумват 2 бекъп плана:
1. ако лепилото което взема не хване ще го използвам като отливка, която (както предложи pipilica) ще използвам за да го хвана с винтчета + силикон за уплътнение
2. Ще отида да взема още една кофа като долната част - тя е по-твърда и май епоксидните хващат по-добре по нея. Обаче едва ли ще стане капака дето правих от ОСБ и тънък шперплат.

А това полиуретановото лепило меко ли остава - като силикона или става по-твърдо - като епоксидните? Те го пишат полиуретанов силикон, но има голяма вероятност да няма нищо общо със силикона. Като чета май е доста гъвкав и няма да стане като отливка.
pipilica - майстор
Я дай малко снимки да видим с кво се занимаваш, пък може и някой да даде акъл. Кво ще събираш с тоя циклон.
hidrazin - майстор
Кофата най-вероятно е от полиетилен (ако е по-мека и еластична от другите кофи и прилича на мазна на пипане). Не се лепи почти с нищо. Правил съм го номера преди години с топла концентрирана оцетна киселина ама ще умреш от миризма. :shock: Мисля че и трихлорбензен или трихлоретан също биха го лепили.
По принцип се лепи с нагряване или висока честота.
:partyman:
EDI - майстор
Виж входа на моята кофа - лепих с горещ силикон и добавих болт и гайка за стабилност от вътрешната страна пред борда на кофата и стената на тръбата.Гайката е вътре в тръбата.Иначе кофата е стандартна, някакъв полиетилен, нищо не го лови от лепилата.

Прикачен файл

DSC01129111333333.jpg
DSC01129111333333.jpg (69.9 KиБ) Видяна 9861 пъти
npelov - специалист
Определено е поли-там-к'вото-казвате. Мека е и не се лепи с нищо - полиуретана се олющи, лепилото за PVC също.
Топлото лепило не е кой-знае колко здраво а там точно ще има напрежение. Понеже разбих една стара прахосмукачка и и взех снадката за маркуча ми се иска да ползвам точно тази снадка. Трябва малко да заобля дървените летвички по формата на кофата. Между дървото и пластмасата от прахосмукачката ще сложа епоксидна смола. Вижда се че съм ползвал топло лепило за долната част на кофата. Но там има голяма площ и съм пробил серия от дупки през които минава топлото лепило. Там ще държи ... горе-долу. Обаче мястото където се включва маркуча ще е под по-голямо напрежение.

За момента клоня към варианта - някое твърдо конструктивно лепило за отливка по формата на кофата + силикон + болтове. Дупката която съм изрязал е по-малка с около 1-2 см отколкото трябва. След като го монтирам ще го до-изрежа с макетно ножче.

На третата снимка е кръгчето, което мисля да хвана с шпилки за капака - както на снимката на EDI. Мисля да използвам само 3 шпилки и да са по-тънки. Според мен 8 си е малко "overkill".

Едит: Светло-синята кофа се лепи добре. Тя май е PVC или нещо подобно. Малко по-чуплива е от PVC, та може и да не е PVC. ХА - Току що проверих, че дървения капак пасва добре и на долната кофа. Може би просто ще взема още една като нея. Само дето трябва да си играя да я режа с "дремел"-а щото зегето я чупи. Проблема и е, че не се стеснява толкова към дъното - няма конусовидна форма, която допринася малко за ускорението на частиците.

Прикачен файл

20140814_131803 copy.JPG

Прикачен файл

20140814_131734 copy.JPG

Прикачен файл

20140814_131634 copy.JPG
Последна промяна от npelov на чет авг 14, 2014 2:09 pm, променено общо 1 път.
inspo - майстор
От всички страни на детайла хвани ламаринени лайсни огънати под 90 градуса и после ги хвани за легена като отдолу намажи със силикон.

Прикачен файл

20140814_131634 copy.JPG

Тема "лепило за пластмаса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: