Искам да ми отпечатат няколко неща на прозрачно фолио.Трябва да се направят няколко логота,надписи и шарки.Искам да са на едно парче фолио и да са изрязани.Само да ги отлепя от хартията и да ги лепна на повърхноста на която трябва да се лепнат.Зная как ще изглеждат,само трябва да ги начертая.Но на коя програма?Имам малко опит с Фотошоп.На него ще стане ли,ако става на него ще е супер защото ми е под ръка.Шаранийките са доста ,но повечето са малки.Мисля ,че ще се съберат на половин квадратен метър фолио,даже е много.В момента разузнавам как стават нещата.Ще се радвам ако някой подаде информация.
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
сръчен
- специалист
42 мнения в "Подготвяне на файл за печат."
mir4oto
- специалист
Ако ще си ги режеш ръчно, няма проблем да е с фотошопа. Но предполагам, че искаш печат и обрязване, е в тоя случай ще ти трябват малко повече познания за програмата, за да направиш векторната маска. Иначе твоята програма за тази работа е Adobe Illustrator, щом толкова харесваш интерфейса на Photoshop.
Lisko
- майстор
Информирай се от печатарите колко е разделителната способност на машината им.
Направи картинките в реалния размер. Какво означава това за Фотошоп.
Примерно ако ти кажат 266dpi и картинката ще е 20х15см, това ще рече да я направиш (266х20/2.54) х (266х15/2.54)
което е равно на 2094х1571 пиксела.
Запиши я в tiff формат. При него във файла се записва dpi параметър. Има много видове тифове и повечето ползват компресия без загуба на качество (което целим ние). Ако искаш да си най-сигурен - ползваш некомпресиран тиф.
Горните числа са замо за примера, иначе ти ще си го сметнеш с твоите.
Ако работиш с векторна графика - както вече е препоръчал колегата - още по-добре - тогава нямаш грижи за разделителната способност, само трябва да питаш печатарите какви формати приемат.
Направи картинките в реалния размер. Какво означава това за Фотошоп.
Примерно ако ти кажат 266dpi и картинката ще е 20х15см, това ще рече да я направиш (266х20/2.54) х (266х15/2.54)
което е равно на 2094х1571 пиксела.
Запиши я в tiff формат. При него във файла се записва dpi параметър. Има много видове тифове и повечето ползват компресия без загуба на качество (което целим ние). Ако искаш да си най-сигурен - ползваш некомпресиран тиф.
Горните числа са замо за примера, иначе ти ще си го сметнеш с твоите.
Ако работиш с векторна графика - както вече е препоръчал колегата - още по-добре - тогава нямаш грижи за разделителната способност, само трябва да питаш печатарите какви формати приемат.
bulhomes2
- майстор
Доколкото виждам от заданието (да са изрязани) - фолиото след печат трябва да мине през режещ плотер. Което води до векторен файл (в него не пречи да има растерни изображения). Векторния файл, както казаха колегите може да е с Илюстратор, аз ще допълня или CorelDRAW. Но пред вид, че не познаваш програмите - шанса да се изнервиш яко и да направиш повече нищо, отколкото нещо е доста голям. И според мен обезмисля тези 10-15 лв, които ще дадеш на рекламната фирма за дизайн.
ПП. Ако искаш ми прати заданието на мейла от подписа - ще ти го направя.
ПП. Ако искаш ми прати заданието на мейла от подписа - ще ти го направя.
сръчен
- специалист
Благодаря ви.
Помислих и ето какво измислих.Обектите трябва първо да се начертаят.Това ще го направя във Солид Уъркс (имам малко опит с нея).Ще ги сейфна в jpg формат.След това ще ги отворя във Фотошоп.Ще отворя нов документ,той ще бъде "Transparent".Ще отворя и чертежа направен в Солида.Ще го сложа под прозрачния слой.Ще го очертая и ще сложа цвят.Ще го сейфна.След това ще го отворя в Корел-а или Илюстратор-а.Там ще се очертае къде трябва да мине ножа.Така дали ще стане?
bulhomes2 написа:...ПП. Ако искаш ми прати заданието на мейла от подписа - ще ти го направя.Ще пробвам първо сам.Искам да се науча как се прави.По натам пак ще трябва да правя същата операция.Ако се затрудня много ще ти пиша.
Помислих и ето какво измислих.Обектите трябва първо да се начертаят.Това ще го направя във Солид Уъркс (имам малко опит с нея).Ще ги сейфна в jpg формат.След това ще ги отворя във Фотошоп.Ще отворя нов документ,той ще бъде "Transparent".Ще отворя и чертежа направен в Солида.Ще го сложа под прозрачния слой.Ще го очертая и ще сложа цвят.Ще го сейфна.След това ще го отворя в Корел-а или Илюстратор-а.Там ще се очертае къде трябва да мине ножа.Така дали ще стане?
bulhomes2
- майстор
Не. JPG и фотошоп - това е растер. Дай първо да ти обясня какво е растер и вектор. Растерна окръжност е съвкупност от точки с различни цветове. Бяла, бяла, бяла, черна, бяла и т.н. Колкото повече точки - толкова по-фино е изображението, но и файла е по-голям. Векторната окръжност е център, радиус, дебелина и цвят на линията и цвят на запълването. Много по-малък файл и с перфектно изобразяване.
Предполагам солидуоркс-а има експорт към EPS, AI, или PDF. Начертай си го на него, експортирай го в някакъв вариант, инсталирай си корел, отваряш нов файл, даваш инпорт и виж какви файлове можеш да вкарваш (такъв да изкараш от солида)
Предполагам солидуоркс-а има експорт към EPS, AI, или PDF. Начертай си го на него, експортирай го в някакъв вариант, инсталирай си корел, отваряш нов файл, даваш инпорт и виж какви файлове можеш да вкарваш (такъв да изкараш от солида)
сръчен
- специалист
Направих една проба.Начертах един правоъгълник в Солида,сейфнах го в PDF.Инсталирах Corel Draw.Отворих нов файл и Import-нах правоъгълника начертан в Солида.Ето какво се получи:
http://prikachi.com/images/425/7617425a.jpg
Мислих ,че ще се появи само контура на правоъгълника.А се появи и фона(синьото петно).Май не трябва да е така.Или трябва да е точно така и сега в тази програма трябва да го очертая,да му сложа цвят и да махна слоя който е направен в Солид-а.Пробвах,получава се нещо,но не зная дали това е правилния начин?
http://prikachi.com/images/425/7617425a.jpg
Мислих ,че ще се появи само контура на правоъгълника.А се появи и фона(синьото петно).Май не трябва да е така.Или трябва да е точно така и сега в тази програма трябва да го очертая,да му сложа цвят и да махна слоя който е направен в Солид-а.Пробвах,получава се нещо,но не зная дали това е правилния начин?
8180
- майстор
Само да се запиша в темата.
На последващ етап сигурно ще помогна.
До тук знаех само за Булхомса, че е в бранша. Приятно ми е да узная и за др. Колеги - Лиско и Мирчото - моите почитания.
Без да го обезсърчавам, предвид и другата му тема, мисля че Сръчко е добре да прочете малко повече - векторни/растертни програми/формати, цветови модели, да се поинтересува за изискванията на конкретните изпълнители за подготовка на файловете и т.н.
В конкретното му питане - за прозрачно фолио (не е споменал защо) веднага възниква въпросът за цвета на подложката и за "бялото" или "транспарентното", ако подложката е цветна, черна или прозрачна - различна от бяла..
Само подсказка. Ще помагам, когато видя собствени усилия и повече конкретика.
На този етап, бих препоръчал ориентация към единна група съвместими продукти (Адоб и Корел основно), с подходящ контрол задължително от друга група.
Лично (ок.20год.) ползвам Корел дроу, Корел фото пейнт, Акробат/АCD за проверка на проекта.
Съгласувано с печатаря (за питания случай) *.png файл.
Доста опит е нужен за да се "затворят" нещата. Струва ми се, че на този етап, за Сръчко ще е по-сигурно да превъзложи предпечата на изпълнителя. Нататък нещата ще се наместят при желание/старание.
На последващ етап сигурно ще помогна.
До тук знаех само за Булхомса, че е в бранша. Приятно ми е да узная и за др. Колеги - Лиско и Мирчото - моите почитания.

Без да го обезсърчавам, предвид и другата му тема, мисля че Сръчко е добре да прочете малко повече - векторни/растертни програми/формати, цветови модели, да се поинтересува за изискванията на конкретните изпълнители за подготовка на файловете и т.н.
В конкретното му питане - за прозрачно фолио (не е споменал защо) веднага възниква въпросът за цвета на подложката и за "бялото" или "транспарентното", ако подложката е цветна, черна или прозрачна - различна от бяла..
Само подсказка. Ще помагам, когато видя собствени усилия и повече конкретика.
На този етап, бих препоръчал ориентация към единна група съвместими продукти (Адоб и Корел основно), с подходящ контрол задължително от друга група.
Лично (ок.20год.) ползвам Корел дроу, Корел фото пейнт, Акробат/АCD за проверка на проекта.
Съгласувано с печатаря (за питания случай) *.png файл.
Доста опит е нужен за да се "затворят" нещата. Струва ми се, че на този етап, за Сръчко ще е по-сигурно да превъзложи предпечата на изпълнителя. Нататък нещата ще се наместят при желание/старание.
сръчен
- специалист
Виждал съм фотографии разпечатани на фолио.Мисля си,по пътя на логиката,щом може да се разпечата фотография,може да се разпечата и изображение направено във Фотошоп.Но аз не искам само да се разпечати а и да се изреже.Ако в CorelDRAW се отвори в jpg и се сложат само контурите където ще минава ножа а след това се сейфне в AI няма ли да стане?Тогава контура по който трябва да минава ножа май ще стане векторен.
Хванал съм се за този Фотошоп защото поумувах и стигнах до извода ,че в него ще мога да си начертая всичко.Отделните обекти ще мога да ги направя и в правилния размер.Най-лесно ще ми е с него защото имам някакъв опит.
Мисля ,че по-лесно ще ми е да си направя фяйла сам с малко помощ отстрани отколкото да дам всичко да направи професионалист.Нещата които трябва да се отпечатат ги имам на фотографии и са снимани под ъгъл.Първо трябва да им се оправят пропорциите и да се мащабират.Да се подберат правилните цветове.Да се прехвърлят на компютъра.Да се подредят в един файл.Ако го прави професионалист ще си играе няколко дни и ще излезе много скъпо,пък и трябва много да обяснявам.По-лесно ще ми е да се науча и да си го направя сам.Знанията кото придобия ще мога да ги използвам и друг път.Няколко дни вече се ровя и чета по темата.
Хванал съм се за този Фотошоп защото поумувах и стигнах до извода ,че в него ще мога да си начертая всичко.Отделните обекти ще мога да ги направя и в правилния размер.Най-лесно ще ми е с него защото имам някакъв опит.
Мисля ,че по-лесно ще ми е да си направя фяйла сам с малко помощ отстрани отколкото да дам всичко да направи професионалист.Нещата които трябва да се отпечатат ги имам на фотографии и са снимани под ъгъл.Първо трябва да им се оправят пропорциите и да се мащабират.Да се подберат правилните цветове.Да се прехвърлят на компютъра.Да се подредят в един файл.Ако го прави професионалист ще си играе няколко дни и ще излезе много скъпо,пък и трябва много да обяснявам.По-лесно ще ми е да се науча и да си го направя сам.Знанията кото придобия ще мога да ги използвам и друг път.Няколко дни вече се ровя и чета по темата.
Тема "Подготвяне на файл за печат." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература