Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Lautrec - специалист
Здравейте.
Опитвам се да намеря от някъде бакелит. Искам да направя няколко отливки, но не намирам нищо из нета. До колкото знам бакелита е някаква термо пластмаса или беше вид синтетична смола. Това е.
Въпросът сега е имали от къде в БГ да си закупя суровината, като субстанция готова за отливане. Ако правилно съм разбрал е нещо като епоксидните смоли, макар, че както вече споменах, не съм съвсем сигурен.
Зная, че има фирми които произвеждат детайли от бакелит, но няма смисъл да ги търся, тъй като никой няма да се занимава с 2-5 детайла, при това малки.
hidrazin - майстор
Для получения бакелита берут:
Фенола - 50 вес. частей
Формалина (40%-ный раствор формальдегида) - 30-70 вес. частей
Нашатырного спирта (с содержанием аммиака 10-18%) - 1-10 вес. частей
Все составные части помещают в сосуд подходящего размера. При достаточном количестве конденсирующего вещества реакция может начаться при комнатной температуре, причем происходит разделение смеси на два слоя - водный и маслянистый ("салиретиновая смола"). При практике процесс ведут при нагревании примерно до 50-80 °С.
Во избежание потери летучих компонентов смеси нагревание ее ведут в закрытом сосуде , снабженном обратным холодильником. По мере нагревания вязкость маслянистого слоя увеличивается. Иногда практикуют отделение воды от начального продукта конденсации, после чего салиретиновую смолу заливают в формы; при нагревании до 120-140 °С в формах происходит превращение салиретиновой смолы в конечный продукт.

В зависимости от степени конденсации получается бакелит А, бакелит В и бакелит С.

Бакелит А (получается в начальной фазе конденсации). При комнатной температуре - жидкий, в твердом состоянии хрупкий как канифоль. Растворим в спирте, ацетоне, глицерине, феноле и растворе щелочи. Окраска: от бесцветной до желтой. При нагревании переходит в бакелит В.

Бакелит В - тверд и хрупок, более прочен, не растворяется в указанных выше растворителя. При нагревании не плавится, но размягчается до резиноподобного состояния. При нагревании переходит в бакелит С.

Бакелит С - неплавкий, нерастворимый. Если первичный продукт конденсации сразу нагреть до 100 °С, то произойдет бурная реакция с выделение газообразныхпродуктов, масса получается губчатая или пузырчатая, негодная для технических целей. Поэтому нагревание должно идти постепенно. Обычно получают бакелит А, охлаждают до затвердевания, растирают в порошок и смешивают с наполнителями (до 60-80% по массе; древесные опилки, слюда, графит, песок, асбест, сажа, пигменты, краски, минеральные материалы, пигменты и др.), затем формуют в обогреваемых гидравлических прессах при 160-180 °С, давлении около 8 атм. Готовый продукт - твердая масса (плотность 1,25 г/см3). Устойчив до 300 °С.
:partyman:
nikolson - майстор
Lautrec написа:
Здравейте.
Опитвам се да намеря от някъде бакелит.
Зная, че има фирми които произвеждат детайли от бакелит, но няма смисъл да ги търся, тъй като никой няма да се занимава с 2-5 детайла, при това малки.
Бакелитът е фенолформалдехидна смола. Ползва се като лепилна свръзка в шперплата и ПДЧ-то, тъй като е термореактивен.
Lautrec - специалист
Така като чета, може би греша..... Шуко-то, някои български удължители и почти всички дръжки на тенджери и тигани не са ли от бакелит? Руският ми не е добър, но мисля, че схванах основното. Тогава се оказва, че няма как да се продава като епоксидните смоли? Всичко това, в случай, че това за което питам е същото което ми обяснявате.
В такъв случай, един въпрос в аванс. Има ли епоксидна смола (аз съм виждал едни прахообразни вещества в които се добавя течност, след което се излива в калъп), която да използвам за отливка на детайл, който обаче ще се ползва в температурна среда от около 300 градуса.
Последна промяна от Lautrec на пон ное 17, 2014 5:04 pm, променено общо 1 път.
todortv - майстор
nikolson написа:
Бакелитът е фенолформалдехидна смола. Ползва се като лепилна свръзка в шперплата и ПДЧ-то, тъй като е термореактивен.
Защо като запаля парче шпертплат не мирише на бакелит?
profy - специалист
todortv написа:
...Защо като запаля парче шпертплат не мирише на бакелит?
За снижаване на токсичността на дървесни плочи (ПДЧ, шперплат) с общо предназначение за лепило се използват карбамидформалдехидни
смоли с ниско молно съотношение на формалдехида спрямо карбамида.
Целта е снижаване на съдържанието на свободен формалдехид в готовата продукция и, съответно, емисията му в процеса на използването й.
Фенолформалдехидни смоли се използват при производство на водоустойчив шпертплат.
profy - специалист
Lautrec написа:
...Опитвам се да намеря от някъде бакелит...
До колкото знам бакелита е някаква термо пластмаса или беше вид синтетична смола.
Въпросът сега е имали от къде в БГ да си закупя суровината, като субстанция готова за отливане...
Lautrec написа:
... Има ли епоксидна смола...която да използвам за отливка на детайл, който обаче ще се ползва в температурна среда от около 300 градуса.
Бакелитът е устойчив до 300 °C, при по-високи температури протича овъгляване, но пълно изгаряне няма.

За целта могат да се използват единствено специални епоксидни композити на основата на винилестерни смоли с пълнители антипирени,
напр.антимонов триоксид, и съответните ускорители, втвърдители и пр.специални реагенти.
Подобни композити издържат до температура 1000 °С при градиент на нагряването 10°С/мин.
Обаче тези композити е невъзможно да се произведат в домашни условия, от човек, нямащ солидни химически познания.
Същото впрочем се отнася и за бакелита.

Огнеустойчиви епоксидни композити се произвеждат от множество фирми, и се предлагат на световния пазар.
Нещо подобно на българския пазар е "Кит за камини BISON огнеустойчив, Bison Fire Place Sealant ®", 30-на лв./кг, друго не знам да има.
Приложението на тези композити е противопожарно обмазване на горими материали; у нас за тази цел се използват готови обмазани панели, внос.

Преждеказаното за производството се отнася и за формоване (отливане) на изделието, невъзможно е за човек без солидни технологически познания.
Отливане на изделие с дебели слоеве от епоксидни композити се провежда при специални температурни режими поради разслояване (напукване в обема).

Моето мнение е, че за теб е недопустимо да се занимаваш с химия, която е достатъчно опасна експериментална наука - липсват ти и знания и опит.
Lautrec - специалист
profy написа:
>...............
Моето мнение е, че за теб е недопустимо да се занимаваш с химия, която е достатъчно опасна експериментална наука - липсват ти и знания и опит.
Не съм и помислял за подобен вариант. Погрешно сте разбрали/тълкували интереса ми. Както и да е, разбрах, че няма да се получи. "По разрових" се из мрежата и открих различни видове епоксидни смоли (прахообразна субстанция + втвърдител, това търсех), но са за моделизъм. Все пак бладодаря за информацията.
За мен темата е затворена.

Пожелавам на всички успешна седмица.

Тема "Въпрос за Бакелита." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: