Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
monster18 - специалист
Здравейте колеги ,някой запознат ли е как стои въпроса със категориите за мотор А1 - А2 - А . Коя категория първо трябва да се изкара? интересуваме за мотор от 125 до 250 кубика човека е на близо 22 години .Благодаря ви предварително
nv952 - майстор
Почва се от
А1
А2
А
...
Шофьорски курс
категория А1

Минималната възраст на водача за управление на моторно превозно средство Категория А1 е шестнадесет години.

1. За записване за курс за кат А1 15 г. и 9 месеца.

2. категория А1: а) мотоциклети с работен обем на двигателя
не повече от 125 cm3, с максимална мощност не повече от 11 kW и с отношение ощност/ тегло, което не превишава 0,1 kW/kg; б) триколесни моторни превозни средства с мощност, която не превишава 15 kW;

Шофьорски курс
категория А2

Минималната възраст на водача за управление на моторно превозно средство Категория А2 осемнадесет години

1. За записване за курс за кат А1 17 г. и 9 месеца.

3. категория А2 – мотоциклети с мощност, която не превишава 35 kW, и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,2 kW/kg, като удвоената реална мощност не е по-голяма от нетната мощност на двигателя;

Шофьорски курсове
категория А

мотоциклети и триколесни моторни превозни средства с мощност над 15 kW:

Минималната възраст на водача за управление на моторно превозно средство категория А е:

- двадесет и четири (24)години
или:
а) двадесет години – ако водачът притежава свидетелство за управление на мотоциклет от категория А2 от не по-малко от две години;
б) двадесет и една години – за управление на триколесни моторни превозни средства с
мощност, превишаваща 15 kW;

Не съм сигурен тъй като с моторите не се имаме,но мисля че ти трябва категория А2.Най лесното е...за да си сигурен,търсиш някой онлайн учебен център и питаш.
На пример този...http://bratoev-borisov.com/category-a най долу са коментарите.Питаш и ти отговарят компетентно. :)
И Внимавай как ще го караш после тоя мотор!
:)
Малко допълнение за А2
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ A2
Кандидатът за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „А2” трябва:
- да е на възраст не по-малко от 18 години;
- да отговаря на изискванията за физическа годност, определени в Наредбата по чл.152а, ЗДвП;
- да е завършил основно образование.
При започване на обучението кандидатът трябва да е на възраст не по-малко от 17 години и 9 месеца.

Курсът за придобиване на правоспособност категория „А2” е разделен на две части:
- ако имате правоспособност от категория „В”, се преминава обучение в размер на 4 учебни часа „Общо устройство на мотоциклета”;
- за лица без правоспособност – 36 часа „Безопасност на движението”, 4 часа „Общо устройство на мотоциклета” и полагане на официален теоретичен изпит пред ДАИ
- практическо обучение – 20 учебни часа на мотоциклет Кавазаки (499 куб.см). Обучението се провежда на полигон и в градски условия.
monster18 - специалист
А ако човека има изкарана на времето категория М за мотопед и категория B не може ли директно на А-2 да се яви .Оф направо много объркана работа май .

Благодаря на колегата nv952 наистина ми се изясни всичко след като прочетох коментарите от линка който ми даде .Директно може да се яви за категория А2 .Поздрави :)
Последна промяна от monster18 на чет мар 12, 2015 11:41 am, променено общо 1 път.
nv952 - майстор
Не съм сигурен,но май че може да вземе направо А2 ако има Б кат.

Курсът за придобиване на правоспособност категория „А2” е разделен на две части:
- ако имате правоспособност от категория „В”, се преминава обучение в размер на 4 учебни часа „Общо устройство на мотоциклета”;
- за лица без правоспособност – 36 часа „Безопасност на движението”, 4 часа „Общо устройство на мотоциклета” и полагане на официален теоретичен изпит пред ДАИ
- практическо обучение – 20 учебни часа на мотоциклет Кавазаки (499 куб.см). Обучението се провежда на полигон и в градски условия.
както ти казах по горе..за да си сигурен намираш първия тел дето видиш у нету и звъниш.За 2-3 мин ще ти обяснят всичко :)
Последна промяна от nv952 на чет мар 12, 2015 11:42 am, променено общо 1 път.
monster18 - специалист
Да колега още веднъж ти благодаря :wink:
p.v.x - майстор
Имам една идея. Да си закупя АТВ - втора употреба.

Ако си отворя отделна тема , ще ми помогнете ли да направя добър(правилен) избор.

Не намирам подходяща тема във форума.

Кажете как да постъпя. :rock:
profesionalist_wood - майстор
p.v.x написа:
Имам една идея. Да си закупя АТВ - втора употреба.

Ако си отворя отделна тема , ще ми помогнете ли да направя добър(правилен) избор.

Не намирам подходяща тема във форума.

Кажете как да постъпя. :rock:
Хубаво е да е с регистрация .Карат се с категория Б,в редки случаи ТкТ,зависи от превозното средство. защото пътните се заяждат за регистрация и гражданска,тях не ги интересува какъв си
p.v.x - майстор
За сега съм се спрял на това АТВ.
Някой би ли споделил лични наблюдения. Или информация , за плюсове и минуси.
Мнения и информация от познати или др. места. :rock:

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... 232615#_=_
p.v.x - майстор
p.v.x написа:
За сега съм се спрял на това АТВ.
Някой би ли споделил лични наблюдения. Или информация , за плюсове и минуси.
Мнения и информация от познати или др. места. :rock:

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... 232615#_=_

Никой ли няма мнение , или лични наблюдения по моя въпрос. :?

Тема "Категория за мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: