• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Илчо Илиев - майстор
Може би е малко глупав въпроса ми ,но имам сериозен проблем със зайците и реших да питам по-знаещите...
Проблема е следния, от 2-3 г зайките си трепят малките или не се заплождат,смених няколко ''екипа'',но проблема си остава..
Преди време един колега имаше проблем с плъхове, ядяха му зайчетата, и сложи "машинка", плъховете изчезнаха,но....и зайците,нямам спомен какво точно правеха,но за няколко месеца ги отвъди....
Опасенията ми са,че може би някой комшия е сложил нещо такова,способни са на всякакви гадости..
Въпроса ми е, до колко метра тези уреди имат ефективно действие , как може да се разбере дали има и има ли начин да се екранира влиянието...

Благодаря за отговорите!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Алуминиево фолио бе, класика

http://zaici-jonnyberk.blogspot.bg/
Илчо Илиев - майстор
n_a написа:
Алуминиево фолио бе, класика

http://zaici-jonnyberk.blogspot.bg/
Фолио казваш :? , то не е проблем да взема 2-3 ролки кухненско,но как си представяш да опаковам цялата сграда... :roll:
Благодаря ти за отговора,накрая и това може да направя,само да го измисля как да стане...

П.п. Благодаря за линка,но по-голямата част от написаното е след доста съдействие от....мен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Илчо Илиев написа:
....

П.п. Благодаря за линка,но по-голямата част от написаното е след доста съдействие от....мен.
Случва се :-) Браво на теб, нали.
А възможно ли е съседите не с лоша умисъл, а против гризачи да са пуснали машинките? В смисъл, да попиташ има ли такова нещо. Обикновено липсата на комуникация сговня нещата
kozl - майстор
Преди време обикалях по складове за зърно. Там видях такива машинки, включени на през 20-на метра. Всъщност експлоатационния персонал твърдеше, че машинките са с различен обхват на действие и някъде се е наложило да сгъстяват, за да прогонят гризачите.
Но моите спомени са, че тези машинки излъчват ултразвук, а не радиомагнитни вълни.
Ако е тъй фолиото е безмислено да се прилага. Как може да провериш за наличие - ами с микрофон и осцилоскоп да прегледаш фона на "тишината" за наличие на ултразвук.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
marin.sm написа:
Здравейте,На село бабалъка сложи едно такова устройство в помещението при зайците. Идеята му беше мишките да не им бутат храната която съхраняваме също там.
Ефекта му ме порази: две години нямах нито едно оцеляло малко зайче! Майките раждат и на втория ден малките биваха умрели. Тази есен махна малката гадост от контакта и стана чудо - кафезите ми се напълниха пак със зайци. Гледам зайци от 6 години и такъв карък не ме беше сполетявал.

.....
Колко зайци имаш?
Илчо Илиев - майстор
Отново ви благодаря за отделеното време, вашите мнение са ми от полза :prayer:
Да отговоря,моите съседи са способни на всякакви гадости и е напълно възможно някой да им е дал акъл да сложат такова устройство...
Къщите са много на близко,а вероятността да са го сложили,че да си гонят техните гризачи....изключително минимална, така,че ако има,то е сложено само с тази цел-да ми провалят зайците...
Гледах оферти за такива машинки,евтините са с обсег до към 80-100кв.м., т.е., при разстояние м/у къщите/селскостопанските постройки около 8-12 м, може и да оказва влияние,а може и да са взели някоя по-скъпа..
Другия комшия, който уж е малко по-добре с главата, има постройка с възможност да включи такова нещо на ...2 м..
Проблема е ,че постройката ми е паянтова, не е от тухли и ако има такова устройство, то дъските няма да са му проблем...
Писаното от Марин го бях чел преди и то ме наведе на мисълта,че може да си скроили тоя номер..

п.п. Мани, голям майтап, до преди няколко години аз обеснявах на половин България как се гледат зайци, форуми правихме,а сега...за цяла година успях да отгледам 5 заека...
Пак ,че имам верни приятели, които ми дадоха зайци,да продължа борбата :supz:
Няма да се откажа,колкото и да им се иска на завистниците...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Страх ме хваща, като те чета. Аз имам само едни изключително "обични" съседи, но и те всъщност не са лоши хора. Късмет ти желая и Успех!
п.с. Да му залепне магнитчето дано! :wink:
marin.sm - помощник
Здравейте,
Поддържам 5-6 майки + 2 мъжки. Не ги гледам интензивно през цялата година.
Пролетните ме задоволяват и не мога да намеря време да ги изколя. Само през уйкендите мога, но ми е плътно напоследък(не е приоритет). Нямам достатъчно кафези за подрастващи , иначе вече съм убеден, че Моя човек ми вкара пръчката между спиците (за две години).
Илчо Илиев - майстор
marin.sm написа:
Здравейте,
Поддържам 5-6 майки + 2 мъжки. Не ги гледам интензивно през цялата година.
Пролетните ме задоволяват и не мога да намеря време да ги изколя. Само през уйкендите мога, но ми е плътно напоследък(не е приоритет). Нямам достатъчно кафези за подрастващи , иначе вече съм убеден, че Моя човек ми вкара пръчката между спиците (за две години).
Здравей Марински, ти си разбрал кой ти е направил този майтап,но аз ако разбера...може и да има репортаж от нащо село по централните новини... :axe:

Ся чакам в началото на другия месец 3 зайки и за всеки случай заплодих още 2 стари и изпитани ветеранки,ако пак стане беля.....направо не знам какво ще правя, нямам идея как да ги изловя тия нещастници....ако има сложена машинка де..
  • 1
  • 2

Тема ""Машинка за гризачи"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: