Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Привет!
Имам алуминиева врата на банята, затворен профил ЕТЕМ с вероятно най-обикновения пълнеж. От известно време установявам, че самата врата сякаш е станала като бъчва, вместо паралелепипед. Има леки проблеми със затварянето, но днес натегнах касата, та е ОК.
Огледах вратата и установих, че сглобките не са винтови, а с едни вдлъбнатини, запресовани май се нарича.
Въпрос - има ли някакъв начин да се смени сглобката от единия към другия вид. И какво да очаквам като брадва.
И съвсем ми е хикс защо са решили да я направят по този начин, след като доколкото разбрах винта е много по-здрав и не много по-скъп.

Благодаря предварително!
MASTER - специалист
Чефо,изпаднал си в някакво недоразумение :-D :-D :-D

Така наречената от теб сглобка с винтче е недоразумение, плод на техническата мисъл на някой грък-инженер (на мен ми звучи като арменец - миньор)

Тази сглобка е замислена като вариант да се правят алуминиеви конструкции в условия - направи си сам.

Ако тръгнеш с кола към Европаи се заглеждаш по вратите на бензиностанциите, ще установиш че такива сглобки се ползват до Румъния , и след това изчезват изцяло

Това сглобяване е добило популярност в България, понеже с него се избягват скъпи инвестиции и е възможно изработване на алуминиеви конструкции в гаражни условия. Здравината е такава, каквато може да осигури винтче М4 или М5 в повечето случаи завито в алуминиева резба. Преди време имаше и по здрави сглобки - с метална гайка :-D Почти всички проблеми на алуминиевите прозоречни елементи идват именно от изтърване на тези сглобки. :wink:

Това,което имаш ти е правилният начин за сглобяване. У нас е популярно като ъглонабивна сглобка.

Процеса е следния - след като се отрежат профилите, се сглобяват с помоща на специални профилирани ъгли, които се намазват с специално лепило. След това с помоща на преса се пресоват. След няколко часа,като се втвърди лепилото става здраво, хм да речем - колкото заварка.

У нас е безкрайно непопулярна тъй като машината с която се изпълнява струва десетки хиляди ( :roll: евро)

Съответно, сглобката е неразглобяема. Ако имаш желание да мигрираш към сглобки с винтчета - трябва да си купиш един профил крило, да си го отрежеш и сглобиш.
Единствено комарниците се правят само с вътрешни профилирани ъгли, без да се слага лепило, и има чалъм да се разглоби

Ако твоята сглобка е изтървала - значи е направена некачествено. Или не са ползвани правилните вътрешни ъгли, или не е сложено лепило,или машината е настроена да не притиска на правилното място, или нещо друго. Аз лично досега не съм виждал досега изтървала такава сглобка.

Все пак, ако наистина имаш проблем, вместо да мислиш глупости - по добре рекламирай.

P.S. Чак ми стана чудно кой в Варна се е прежалил да купи ъглонабивна машина.
Преди 5-6 години никой нямаше такаве.
Chefo77 - майстор
По бургаски - Въййй, не знаех. Честно! Всички, с които говорих, бяха за това, че винта е по-здрав!

Имам още 2 врати, и двете са с винтове, отвън се вижда нещо като края на шпилка М8 или 10, не е 4 мм.
А тази е изработена и монтирана от Ролпласт до Лятно Тракия. Преди повече от 3 години, затова гаранция няма как да искам. Пък и ако наистина това е правилния начин - ще ми се смеят...
Ето двете врати - тази с винта и тази, която ми се струва, че е посукана.
Прикачен файл:
P1160306_1.JPG
P1160306_1.JPG (82.82 KиБ) Видяна 4104 пъти
Прикачен файл:
P1160309_1.JPG
P1160309_1.JPG (64.23 KиБ) Видяна 4104 пъти
MASTER - специалист
Това,което се вижда на първата снимка, а е една капачка на пружинка, която влиза в отвора на профила, и държи контра, когато се стяга винтчето.

За да видиш винтчето трябва да погледнеш от горна страна на вратата - там освен този отвор с капачката, ще видиш още един отвор, и като надникнеш вътре в него ще видиш главата на винтчето :wink:

От втората снимка не мога да се ориентирам добре, но долу горе такаби трябвало да изглежда визуално. Само си мисля, че трябва да бъде ударена и на още едно място по широчина на профила. В случая ми се струва че двата дорника са ударили съвсем един до друг. Ако е рязано с пендула,която не реже абсолютно вертикално, може да се получиусукване, и това не зависи с какво е сглобявано после. От снимката не мога да разбера нищо,и нищо категорично не мога да кажа

Проблема не е толкова в сглобката,колкото в това,чеза да са конкурентни на пазара,фирмите продаващи профили ги произвеждат с дебелина близка до станиол, и с минимално необходимите оребрявания.
Това комбинирано с малка доза "професионализъм" при изработването води до доста нериятни крайни резултати.

Преди много време,първите гръцки профили бяха малко по дебелостенни и масивни, но понеже цената е на килограм - от само себе си изчезнаха от пазара.

За да го осмислиш по добре се замисли по следния въпрос.

При ПВЦ прозорците цените на доказани марки са относително съпоставими с цените на местни и турски марки. И да има разлика, тя не е двойна.

При алуминиевите прозорци обаче нещата не стоят така . Ако една врата от гръцки и български профили струва в рамките на 200-250 лв, една алуминиева врата Шуко струва от порядъка 1200-1500 лв

Едва ли от Шуко искат да печелят единствено от алуминиевите си продукти, а са готови да достяват ПВЦ профили у нас за тоя де клати гората.

Просто профилите нямат нищо общо.Един линеен метър български ( гръцки/турски) алуминиев профил за врата тежи 700-800 грама на метър докато един истински от 2,5 кг нагоре ;)

Отделно Шуко например нямат сглобки с винтче в производствения си каталог. :-D (имат нещо ,което може да сеправи на принципа направи си сам, но е на съвсем друг принцип)
MASTER - специалист
Ето едно клипче за продажба на 15 годишна машина за сглобяване на алуминиеви профили.

Машината е възможно най просто устроената

Между другото, цената е перфектна, ако някой проявява интерес :wink:

http://www.machineseeker.com/A1838733/C ... P-207.html

П.С. Ето и какво представлява процеса на сглобяване, мисля че профилите са турски, аналогични на използваните у нас ...

https://www.youtube.com/watch?v=XPZYEGYC36U
Chefo77 - майстор
Да, прав си - погледнах в правоъгълния канал от горната страна на винтовите врати и видях главичката на винта, вътрешен шестограм :)
На втория клип белезите са същите като моите, само дето моят е един единствен, т.е. два - от двете страни на всеки ъгъл или общо 8 за цялата врата.
И трите врати са от профил минимум 1.5 мм. Не са от най-тънките. Виждал съм как се гъне каса на Алтест на половин цена от моята, голям смях беше :)
Иначе на мен ми е ясно, че няма как врата за 200 и врата за 500 лева да са от профил с една и съща дебелина. Чак толкова бос не съм :)

Благодаря за това, че ме успокои.

Тема "Алуминиева врата - смяна на сглобката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: