Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,
става дума за балкон.

Искам да пооправя малко балкона - измазване та затова искам съвет.
Не съм правил мазилка, лепил съм плочки и такива дребни работи.

1) Плочата на балкона на пода се е изронила по целия ръб на стената (вертикално), там където плочата свършва и се вижда арматурата.

ето схема:
Прикачен файл:
z1.JPG
z1.JPG (9.46 KиБ) Видяна 3007 пъти

Плочата е бетонна, вижда се по-едрата баластра.
Искам да скрия арматурата, така че да не се мокри и да не се изронва повече самата плоча.
Дебелината на мазилката ще е може би 2 най много на места до 4 см, където се е изровило повече.
Мислех да го направя така:
Да мина с телена четка да падне каквото има изронено.
Да намокря добре с вода мястото, където ще измазвам.
Чудя се дали да направя такъв разтвор 1/1 цимент и пясък и вода с гъстота на боза и да напръскам предварително мястото и да го чакам да изсъхне?
После правя разтвор обикновен цимент и пясък и с мистрия или с шпаклата където стигна да го наплескам и да го загладя с маламашката, малко трудно се стига дотам.
- Ще свърши ли работа това според вас? Трябва ли да се добавя нещо към разтвора - някакво лепило или баластра?
- Кажете какви са пропорциите на мазилката цимент, пясък и вода?

2) На балкона има стена, върху която има сложена нова пластмасова дограма. Стената е тухлена и има мазилка някаква, драскана ли се казва не знам, стои грапава.
Перваза се е изронил стои като на люспи,а също и част от мазилката на стената. Балкона не е остъклен, стената е на около метър навътре от края на балкона и все пак има малка вероятност да се навлажнява перваза и стената.
Мисля да го направя така:
да изчукам мазилката и перваза там където се е разлепила и бие на кухо и да мина с една телена четка. Може да станат отвори 1-2 см.
След това мокря с вода местата където ще измазвам.
Правя разтвор цимент и пясък и с мистрията и маламашката го слагам и заглаждам. После си мислех за по гладко перваза да го мина с циментова шпакловка.

Въпроса ми е:
- да слагам ли вар в разтвора цимент и пясък (стената е външна) или някакво лепило?
- Понеже стената на височина до перваза е бяла, ако искам да го направя да е като старата мазилка - не знам драскана ли се нарича - мога ли да купя примерно 1-2 чувала такава мазилка и да
измажа цялата стена, за да е еднаква и да няма сиви петна от цимента? Може ли да я нанеса директно върху старата или трябва първо да я сваля?
- Ако не става с драскана мазилка може ли да се вароса или да се мине с гипс за да се направи бял цвят?

Поздрави,
Бенисио
sashot - специалист
По мое скромно мнение, за перваза пред терасата, първо цимент и пясък 1:1, колкото да покрие арматурата, после варово-циментова мазилка и задължително стъклофибърна мрежа. Много е важно мазилката, съдържаща вар, да няма пряк контакт с желязо, в случая - арматурата. Вместо това може и някаква циментово лепило, НО задължително флексово и дебелослойно. Отгоре някава финишна мазилка, според вкуса, възможностите, очакванията и т.н.
Едно време са правили мазилки само с цимент и пясък, при това без стъклофибърна мрежа, някои такива стоят, без да са мръднали по 50-60 г., но си мисля, че циментът тогава е бил малко по-друг от сегашният.
За стената под прозореца - може и пак по същия начин. Под прозореца - строго-желателно перваз от камък, ПВЦ или нещо друго, така че евентуалната влага, стичаща се по прозореца, по една или друга причина да не се попива от стената.
Гипсови истории на открито са нежелателни.
stan73 - майстор
Вместо гипсови истории - има бяла циментова шпакловка с фибри за външно полагане. На практика се държи поне като циментово лепило, тип Теракол, но е малко по финна, има и фибри. Добра е на вид и е доста здрава.

А за челната таст - колегите в другата тема препоръчаха Вандекс. Нещо ново е за мен, но проучих в нет-а, предполагам, че ще свърши добра работа.
https://www.google.bg/search?q=%D0%92%D ... 3&ie=UTF-8
http://www.novostroy.com/index.php?opti ... &Itemid=56
http://www.otvaszavas.eu/Svoboden_dosta ... 0/sm10.htm

П.П. Ако възнамеряваш да ползваш вар някъде, гледай да е далеч от железата !

Тема "Балкон, первази, мазилка - как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: