• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
infomar
Днес случайно се поразпитах из селото какъв е проблемът с люпенето на кокошите и... разни други птичи яйца.
Оказа се , че средно от 150 заложени за люпене, се излюпват около 10 яйца и пиленцата са слаби... рахитични. Яйцата са с много твърда черупка....

Няколко души потвърдиха тази констатация.

Разликата в годините е - хранене на кокошките с фураж, който по мое предположение е с ГМО допълненияв някой от продуктите постявяни във фуража. Тези продукти са за класически фураж : царевица, пшеница, соев шрот, слънчогледов шрот, креда, монокалциев фосфат, лизин, метионин, сол, соево масло, витаминоминерален премикс, антиоксидант (ендокс), фитаза, ензим (роксазим).

Не съм специалист, нямам си представа от фуражи, но и нямам обяснение защо люпимостта на яйцата е силно нарушена.

Някой дали има наблюдение по този неоспорим факт, който ме разтревожи :?
miroki - майстор
Има много причини.
Не само фураж.
Зависи и от месеца. Това от птица или инкубатор?
А и Господ си казва думата понякога.
Аз тази година имах проблеми с техниката, но въпреки това имам пилета.
piron45 - майстор
А провери ли петела да не е калпав или мързелив :lol:
joro39 - специалист
аз залагам на инкубатора.
pipilica - майстор
И що си храните кокошките с тия боклуци дето ги продават като фураж.
infomar
Аз лично нямам кокошки и др. животни. Информацията е от съседи. не ползват инкубатор а кокошки и др. за люпене. За съжаление не е единичен случай, а от попитани 8 души.. е, няма да седна да питам цяло село, но всички се оплакват от ниска излюпваемост, а не гледат пилета за първа година а от десетки години.
Петлите не са мързеливи.
Ако ползвате домашен инкубатор, какви са резултатите от излюпване на домашни яйца - просто от любопитство, защото всички тук говорят че това е причина от наличие на ГМО във фуражите :?
За да излюпят пилета залагат многократно повече яйца от обичайното.
ESPACE - майстор
infomar написа:
защото всички тук говорят че това е причина от наличие на ГМО във фуражите :?

А като говорят могат ли така простичко да обяснят как аджеба става този номер. Защото хората също се хранят с всякакви храни генно еволюирали и мутирали през вековете. Какво общо има това каква е генетиката на храната - гени не се приемат или обменят току-така. Ама те хората като не разбират нещо е по-просто да си обясняват нещата с него.
infomar
ESPACE написа:
infomar написа:
защото всички тук говорят че това е причина от наличие на ГМО във фуражите :?

А като говорят могат ли така простичко да обяснят как аджеба става този номер. Защото хората също се хранят с всякакви храни генно еволюирали и мутирали през вековете. Какво общо има това каква е генетиката на храната - гени не се приемат или обменят току-така. Ама те хората като не разбират нещо е по-просто да си обясняват нещата с него.

Така, е прав си, но дай някакво логично обяснение :rolleyes:
Ти си 100% убеден, че в соята която се ползва за фуражите няма соя произведена по ГМО способи? Бях чул, че се внася ГМО соя от Румъния, Бразилия... но къде и как не е моя работа да проверявам...както не е моя работа да проверявам дали 100% от политиците в България са честни и не присвояват.... но щом казват, че не крадат, трябва да им вярвам :? Убеден ли си, че ГМО продуктите не оказват влияние на раждаемостта? ГМО се получава чрез вкарване на ВИРУС в клетъчното ядро. Този вирус може да направи растението опасно за употреба-изследвания с плъхове показват ниска раждаемост, висока смъртност и увреденост на оцелялото потомство. Вярно е, че непосредствено влияние върху организма оказва не самия ген, а белтъците, усукани в спирална нишка с ДНК, от които се състои хромозомата. Генното инженерство включва пренос на гени от един организъм в друг. По този начин се създават трансгенни организми с чужди гени. В същото време, преместеният в нов организъм ген продължава да носи информацията от своя първоизточник, а микроорганизмите, растенията и животните получават нови, липсващи до момента свойства.
Тревогите на учените опоненти на ГМО са свързани с недостатъчните знания за по-нататъшното въздействие на продуктите, отглеждани по този начин върху хората и животните. Според някои експерти, абсолютно не е ясно как ще се проявят ГМО, след като попаднат в човешкото тяло, и по какъв начин ще реагира нашата имунна система.
Интересен е и „Програма за 21-ви век» («Agenda 21 Sustainable Development»).

Изображение

п.с.

Европейската агенция по безопасност на храните не може да приеме "неточния" доклад на френски учен за връзка между рака и генетично модифицирана царевица.Миналия месец Сералини заяви, че няма да позволи агенцията да проверява разкритията му, защото тя първа е разрешила въпросната царевица и това би означавало конфликт на интереси.

Когато датският свиневъд Педерсен забеляза за пръв път внезапно нарастване на заболявания, малформации и смърт сред прасилото му, незабавната му реакция е била да изследва храната на прасетата, за да търси възможните причини. И това, което открива, потвърждава това, което се подсказва от все по-голям брой доказателства: че генетично модифицираните организми (ГМО) в конвенционалната храна за животни са все по-отговорни за предизвикване на вродени дефекти, деформации, спонтанни аборти и други аномалии на растеж и развитие при прасета и говеда.

С ГМО вече се контролира раждаемостта, като се предизвиква ... и самите ГМО култури са безплодни...........

6000 деца годишно се раждат преждевременно в България и това е предизвикателство както за родителите, така и за здравната система, каза Таня Радучай, представител на УНИЦЕФ в Българя.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/detza-nedonoseni-pr ... z3aOtsWgXz
Chefo77 - майстор
Аз пък мисля, че темата за ГМО се преекспонира много. Особено във връзката И с недоносените деца. Замисли се - пушат какво ли не от 10 годишни, друсат се, пият като невидели, тъпчат се с какви ли не химии за да "станат мноо яки мноо бързо", носят тесни дънки, които правят мъдете като стафиди или ходят с голи кръстове да им умрат яйчниците, после - безплодие, аномалии, преждевременно раждане ... И са виновни всички други, но не и конкретния човек с конкретното си поведение. Изключвам генетичните заболявания, разбира се.
Човешкият организъм е в състояние да извлече полезни вещества от широк спектър храни, като едновременно с това е силно устойчив на много вещества, които са в състояние да травмират други животни. Неслучайно сме на върха на веригата. Не сме мишки, нито кучета, кокошки или дори маймуни, за да се пренася директно ефектът от едните върху другите. Това, че мишки спират да снасят като рупат ГМО соя не означава автоматично, че и ние ще спрем.
Да не забравяме, че монетата винаги може да има 2 страни - интересите на ГМО произвеждащите и на тези, произвеждащи " био" и "еко" храни. Обикновена краставица - 1.50, биокраставица - 5 лева. Обикновен мед - 8 лева, биомед - 15. И ако биомедът се събира от биопчели, небио медът пчели-киборги ли го правят? (лафът не е мой, на приятел е).
професионал - специалист
Според мен просто кокошките приемат повечко калций.
  • 1
  • 2

Тема "Тревожен сигнал - не се люпят яйца." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: