Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
dimovdid - специалист
Здравейте, Колеги!
Преди време купих на децата един апартамент в нова кооперация. Оказа се, че мазилката навсякъде е гипсова. Проблеми няма с другите довършителни работи. Всичко стана добре, но сега предстои монтаж на кухненско оборудване. За целта искам да залепя фаянсови плочки между доните и горните шкафове. На първо време бях боядисал с латекс.
Имам опит с лепенето на фаянс и теракот, но върху циментова основа.

Въпросът ми е какво лепило да използвам, за да стане здраво?
Предполагам, че трябва да поизстържа и латекса там където ще са плочките.

Благодаря предварително на отзовалите се!
Д

Ако Модераторът прецени, че разделът не е подходящ моля да го премести!
EDI - майстор
Може еретично да ти прозвучи, ама с полиуретаново лепило стават нещата и без махане на латекса.Иначе махане или надиране на латекса, грунд СN94 на ЦЕРЕЗИТ и флексово лепило.
chapara - майстор
Изчегъртваш латекса и с гипсово лепило :wink: Доказано, а пък особено за кухня :wink:
dimovdid - специалист
Като че ли варианта на ЕДИ повече ми допада, защото съм работил с флексово лепило. Стига да се постигне добра адхезия след грундирането.

Към chapara: Какво имаш предвид с това "особено за кухня"? И не знам с гипсово лепило дали ще съумея да се спрвя толкова бързо.

Благодаря Ви за отговорите!
Д
KingLin - майстор
Не съм експерт но мога да кажа че гипсовото лепило не съхне толкова бързо. А Чапара ти подхвърли че за кухня не е от такова значение за плочките защото ще са само 2-3 реда и то в не толкова агресивна среда.
chapara - майстор
KingLin написа:
Не съм експерт но мога да кажа че гипсовото лепило не съхне толкова бързо. А Чапара ти подхвърли че за кухня не е от такова значение за плочките защото ще са само 2-3 реда и то в не толкова агресивна среда.
:supz: 30-35 мин. отворено време, става бетон :wink:

В миналия век така се лепеше на гипсовите блокчета още в Софстрой :wink:
marian1 - майстор
Без да се заяждам с Чапара, а най-приятелски го подсещам! - лепяха се с едно лепило, не помня как се казваше, но дори засъхнало можеше леко да поддава при натиск с нокът - цветовете които аз съм виждал са от светложълт до кафяв.
Това по бай Тошово време. Гипсовото лепило навлезе много след него....
dimovdid - специалист
Здравейте отново!
Грундът CN94 http://www.gsstroimarket.bg/view/8972.html според описанието отговаря точно на изискванията ми. Благодаря за насоката! Само не ми е ясно защо го дават за непопиващи основи при положение, че и гипсовата мазилка и циментовата са попиващи. Може-би имат предвид, че става и за непопиващи.
Поздрави!
Д
chapara - майстор
marian1 написа:
Без да се заяждам с Чапара, а най-приятелски го подсещам! - лепяха се с едно лепило, не помня как се казваше, но дори засъхнало можеше леко да поддава при натиск с нокът - цветовете които аз съм виждал са от светложълт до кафяв.
Това по бай Тошово време. Гипсовото лепило навлезе много след него....
Аз пък без да се впрягам :wink: , клетвено завявам че по бай Тошово време съм лепил фаянс с гипсово лепило за лепене на "промонт"-гипсови блокчета. След бай Т време съм демонтирал такъв фаянс от блокчета като с фаянса и лепилото се откъртваше и част от блокчето :wink:
marian1 - майстор
Баси сигурно вече съм изветрял - не си спомням да е имало гипсово лепило - само класически гипс! Жив и здрав :prost:

Тема "Лепене на фаянсови плочки върху гипсова мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: