• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Spokoiniq - майстор
Прикачен файл:
9876.jpg
9876.jpg (24.65 KиБ) Видяна 21553 пъти
Прикачен файл:
4321.jpg
4321.jpg (23.97 KиБ) Видяна 21553 пъти
Колеги, потърсих подобна тема, но не намерих.Касае се за старо стълбище на кооперация от 60-те.Омазани са стълбите с капки от разни боядисвания на незнайно колко години.Търся идея за смислено почистване на мозайката.Знам как го правят читавите фирми, полирали и запечатвали са ми стара мозайка, но е скъпо за oбществени нужди.Химия , която да свали попадналите в неравностите бои дали има?Хрумна ми и опитах с малко шкурка, чисто механично се зануляват повърхностните капки.Трудоемко е обаче...
lov - майстор
За старите бои има препарати за сваляне. Другия вариант е натриева основа и последващо хубаво измиване и неутрализация. Но и без механично почистване няма да се разминеш.Химията колкото успее да помогне.
crez - майстор
Стара мозайка се чисти със синилна кисилина.
Spokoiniq - майстор
Един е за киселина, друг за основа...Прочее, crez, тая киселина е силно отровна...
iva6ki - специалист
Или хващаш бруса и минаваш стъпало по стъпало (ръчно шлайфане) :wink:
Spokoiniq - майстор
Ръчно е ясно, че ще се наложи, но с какво ще е най-ефикасно?Камък, шкурка, размер ?
iva6ki - специалист
Плосък брус едрина 120 а ако има и един 60 ще стане и по бързо с малко вода да отмива, че само 60 ще останат драскотини.
hidrazin - майстор
crez написа:
Стара мозайка се чисти със синилна кисилина.
Недей така бре! Синилната киселина с циановодород. С това са трепели хората в нацистките концлагери.
Да не си искал да кажеш СОЛНА киселина? :)
Сега за мозайката - с химия няма да стане. Старите остатъци от боя пречат на химията да достигне до мозайката.
И това е толкова по-изразено, колкото капките и омазванията с боя са по-големи. Просто те защитават мозайката от действието на химията.
Така че варианта е единствено механично почистване - май-добре със ново шлайфане.
:partyman:
Spokoiniq - майстор
Надявам се да е по-твърд от мозайката, да не се "загладят" взаимно
crez - майстор
Spokoiniq написа:
Един е за киселина, друг за основа...Прочее, crez, тая киселина е силно отровна...
Да, така е но върши работа,ако я намериш. Някъди се търкаляше у мен едно бурканче остатък от соца (тя е на кристали) от нея.
  • 1
  • 2

Тема "Почистване на мозайка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: