• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
pipilica - майстор
Имам едно радиаторче и ми се ще да го ползвам ама е пълно с ръжда как да я почистя от вътре.
Имам азотна киселина, ръждопреобразувател и някъв битов химикал за котлен камък като на него пише че чисти и петна от ръжда. С кво да го напълня, радиатора е меден от Лада.
shotik - майстор
Преди години в депо София вареха радиаторите в сода каустик, така по тази технология казваха ,че се премахват всички боклуци ,които са се утаили или залепили от вътрешната страна на радиаторите.

Не съм участвал в такава процедура, пиша ,защото си спомних за нея , не давам гаранция какво може да стане .
pipilica - майстор
Ми нямам соде ама може да взема, в добрия случай ще помогне в лошия нищо няма да стане медта не реагира с натриева основа.
Чираче - майстор
С ортофосфорна киселина. Концентрата се разрежда 1:3. Превръща железния окис във фосфорен окис.
pipilica - майстор
Да няма после тема как се маха фосфорен окис, тоя окис разтворим ли е във вода.
fantom - специалист
железна ръжда в меден радиатор?
разтвор на оксалова киселина не става ли?
pipilica - майстор
Ми да, поне на такова прилича, де да знам какво е кафяво на люспи пък и колата не беше моя да знам какво е сипвано, явно само чешмяна водица.
Пък и тая Оксалова киселина от къде да я взема, е ся преди малко мислих и насипах Азотна с малко водица и като кипна ся отивам да видя кво е станало.
jordanvass - майстор
С азотна се ецват платки. Яде здраво медното фолио за нула време. Представям си какво му се случва на радиатора. Стискам ти палци. :-D
pipilica - майстор
Баси стана като нов. Е аз разредена сипах, знам за платките нали за това съм я купил.
novgradski - специалист
С азотната киселина - е най-лошата идея (споменаха ти за ецването...)-дано не си го пробил.
С преобразувател на ръжда -съм махал ръжда от стомана, но с "малка дебелина на ръждата"...почиствал съм и ръждиви петна по дрехи и веднага изпиране с веро.
Със сода каустик се оксидира(вид изкуствена ръжда) стомана.
Иначе ръждата е от блока на двигателя, но се утаява "където намери".
Мои медни "неща" почиствам с оцет или лимонтозу...
p.p.....вече разбрах ,че е "нов"....докато напиша...
  • 1
  • 2

Тема "Как се чисти ръжда." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: