• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
infomar
Къщата от пред (към улицата) е на едно ниво, но от оградата веднага следва денивилация метър и половина.
Искам от лявата/западната и страна до самата нея да построя гараж за лека кола.

Моя, за съвет дали идеята която имам ще "работи".

Понеже имам денивелация от 1.5м. мисля за да достигна нивото, да отрежа метални тръби 190х5 см. диаметър и да ги циментирам в земята около 60см. 4 бр. на ред през 1.25м., а редовете един от друг от стената на къщата на 1.75м. Височината им ще бъде около1.25 над грунта. От страната на къщата в тухлите (за опори) ще набия и циментирам къси стърчащи 20 см подобни тръби. Така ще имам три реда опори - единият ред до стената на къщата и два реда - по средата и външният край - тръбите които съм циментирал. Над трите реда опори ще поставя един над друг дървени греди 500х10х10, така, че общата им височина да стане 20 см. Размерите на пода ще бъде 3.5 х 5 метра.
Над гредите напречно през 10 см ще закова други гредички с размери 6х8х350.
Над тези 8см. гредички заковавам два реда дъски 2.5см. (общо 5см. дървен под.)

Така направената дървена "плоча" дали ще издържи нормална лека кола - примерно от 1-1.5т. На колело ще се падне около 300-400 кг.?
Опорите дали ще са достатъчни?
Дебелината на носещите и междинните греди дали са достатъчни?
Изображение
Стени и тавани не са проблем и не ги дискутирам.

Разбирам, че подобна плоча може да се излее от бетон, но плоча с размери 3.5х5м. предполагам, че ценово ще ми излезе два пъти по-скъпо, ако я направя с греди и дъски.... :?

Друг начин е ако иззидам с тухли четворки две стенички през 1.75м. с дължина 5м. от стената на къщата на ниво 1.5м. и над тях да поставя гредички 6х8 и два реда дъски над тях. :?
Анонимен1
Не съм специалист, но ако гониш еднаква здравина, то "дървения" вариант ще дойде или на същите пари или дори повече. Кубик бетон е около 90 лева, кубик дървен материал(мокър) е 320 лева. Тези греди 500/10/10 имаш ли ги, сухи ли са? Мокрия материал се криви много докато съхне. Отделно на мен за покрива при проектно тегло от 300 кг/м2 ми дадоха 12/12 греди и ребра 8/10. Твоите сечения са по-малки а теглото не е. На мен за проект ми взеха 200 лева и то защото трябваше да стане готов проекта за 3 дни иначе май е 150 лева цената.

При положение, че ще си залагаш живота и имущество за доста над тази сума, мисля, че може да се консултираш с инженер конструктор кой вариант е по-удачен и кой ще е по-евтин. Отделно ти дава и чертеж с готови размери и ти спестява доста време.
Последна промяна от Анонимен1 на пон ное 09, 2015 10:08 pm, променено общо 1 път.
infomar
Andisi написа:
Не съм специалист, но ако гониш еднаква здравина, то "дървения" вариант ще дойде или на същите пари или дори повече. Кубик бетон е 220 лева, кубик дървен материал(мокър) е 320 лева. Тези греди 500/10/10 имаш ли ги, сухи ли са? Мокрия материал се криви много докато съхне. Отделно на мен за покрива при проектно тегло от 300 кг/м2 ми дадоха 12/12 греди и ребра 8/10. Твоите сечения са по-малки а теглото не е. На мен за проект ми взеха 200 лева и то защото трябваше да стане готов проекта за 3 дни иначе май е 150 лева цената.

При положение, че ще си залагаш живота и имущество за доста над тази сума, мисля, че може да се консултираш с инженер конструктор кой вариант е по-удачен и кой ще е по-евтин. Отделно ти дава и чертеж с готови размери и ти спестява доста време.
Кубик бетон казваш е 220 лева - за 18 квадрата 4 куб., следва арматура около 250 кг.... човек да я постави.... доставка на бетона с бетоновоз, разстилане и вибрация, под бетона поставяне платна, основни стени/колони на които да легне плочата...... подпори за плочата преди да се налее бетона през 1 метър..... струва ми се, че (на око) сумарно по-малко от 3-4000 лева няма да ми излезе 3.5 х 5 метра на 20 см. дебелина като краен продукт.

При мен дървеният материал ще е около:
греди 10х10 - 6 бр.х 13лв=80лв. (Обща дебелина 20 см. няма ли да е достатъчна?) :?
греди 6 х10 - 30бр. х 7 лв = 210лв.
кубик дъски 350лв.
общо около 700 лв.
Анонимен1
Цената за бетона при мен беше с бетоновоз и бетон помпа, но малка. Аз за арматура със заготовката и докарването дадох 320 лева за пояса и колоните. Греда 10/10/300 я купувах за 9.60 Гредите на 5 метра са само по поръчка(поне аз не открих да държат някъде такива) и искат капаро задължително. Мисля, че бяха около 20 лева/бр. Кофражните дъски са 250-300 лв/м3 Без бетон и в двата случая няма как да минеш.

Не те агитирам да го правиш с бетон, просто ми се струва, че си решил, че с дърво ще е по-евтино. При дървото работата е повече а за да е със същите характеристики като на бетона цената няма да е много по-ниска ако въобще е по-ниска. Дори в щатите гледам, че слагат задължително бетон и после дърво и OSB. Не знам къде живееш, но имай предвид, че това нещо трябва да е устойчиво до някаква степен и на земетресения. Тези тръби при един трус какво ще ги държи да не се усукат? Ако е на равно само за стените и покрива, няма никакъв проблем за дървенията, там ще ти дойде значително по-евтино. Но носещатата конструкция мисля, че е малко хазарт да се прави така.
infomar
Andisi написа:
Цената за бетона при мен беше с бетоновоз и бетон помпа, но малка. Аз за арматура със заготовката и докарването дадох 320 лева за пояса и колоните. Греда 10/10/300 я купувах за 9.60 Гредите на 5 метра са само по поръчка(поне аз не открих да държат някъде такива) и искат капаро задължително. Мисля, че бяха около 20 лева/бр. Кофражните дъски са 250-300 лв/м3 Без бетон и в двата случая няма как да минеш.

Не те агитирам да го правиш с бетон, просто ми се струва, че си решил, че с дърво ще е по-евтино. При дървото работата е повече а за да е със същите характеристики като на бетона цената няма да е много по-ниска ако въобще е по-ниска. Дори в щатите гледам, че слагат задължително бетон и после дърво и OSB. Не знам къде живееш, но имай предвид, че това нещо трябва да е устойчиво до някаква степен и на земетресения. Тези тръби при един трус какво ще ги държи да не се усукат? Ако е на равно само за стените и покрива, няма никакъв проблем за дървенията, там ще ти дойде значително по-евтино. Но носещатата конструкция мисля, че е малко хазарт да се прави така.
Другият вариант, замяна на тръбната носеща конструкция с 2 броя 1.5 х 5 метра носещи стени от тухли четворки, върху малка бетонна основа (20см) :? Едната по средата а другата на външната страна. От горе пак с греди и дъски. :?
miroki - майстор
Ако съм на твое място, ще си направя постройка за дърва или нещо подобно, с хубава плоча отгоре.
infomar
Пространството под гаража ще го ползвам за склад за дърва или нещо друго. :rock:
Не споря, че най-добре е да се направи план от архитект, да се завери в кметството, да извика бригада от града за изпълнение, ако трябва ще докараме материали от франция........ дали с бетонна плоча или метална конструкция с под от 1 см. метални листи.... но ценово не ме устройват а и къде остана идеята на "направи си сам" :?
Анонимен1
Архитект не ти трябва, трябва ти само инженер конструктор, да ти изчисли натоварванията. Дали ще го внасяш в общината си е лично решение. Направи сам ще е, сега си на етап изчисли, дали сам или друг е пак твое решение. Ако подцениш дървения материал и сложиш по-малко и докато вкарваш колата паднеш с нея от 1.50м как ще се почустваш?

Носеща стена се прави от плътни тухли единички, зидането на тухли е бавен и също не много евтин процес. Аз ако бях на твое място, сега щях да направя плана за 100-150 лева. Щях да изчакам до лятото да посъбера пари и щях да го направя така както сме се разбрали с конструктора. Дори и да не успееш да го направиш цялото и да остане само до плоча, пак ще го ползваш и ще е сигурно. Иначе го завършваш до ключ и оставяш само колелото вътре :-D
egomen66 - майстор
Кубик бетон е 220 лева, :shock: [-X Цената за бетона при мен беше с бетоновоз и бетон помпа, но малка. :?
Анонимен1
egomen66 написа:
Кубик бетон е 220 лева, :shock: [-X Цената за бетона при мен беше с бетоновоз и бетон помпа, но малка. :?
Моя грешка, толкова платих за всичко, сега проверих че е бил около 90 лева. Та заедно с бетон помпата толкова е дошло. Мерси за корекцията. :drinkers:
  • 1
  • 2

Тема "Поект за гараж до къщата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: