Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fade - специалист
Здравейте,

В чуденка съм относно това дали да махна или да оставя каратавана между първи и втори етаж.
Досега си мислех да го оставя, не е провиснал, с леки пукнатини по мазилката. На първи етаж съм подготвил тънки греди, които ще хвана за носещите греди на тавана, и на тях ще слагам дървена ламперия.

На втори етаж на пода е старо дюшеме. Махнах една две дъски, да видя гредите, на места дюшемето е наядено, и където е контактувало с носещата греда тя също е пострадала. С ръка махнах пласт, на места до 1 см, докато стигна до здрава греда.
От както го видях това взех да се притеснявам за носещите греди. Има ли начин да ги инспектирам, без да махам тавана? Имам предвид ако махна дюшемето от втори етаж дали има някакъв уред, с който може да се направи диагностика на здравината на гредата?

Звучи смахнато, но ако има и ми спести хамалогията от събаряне на мазилка, сгур и пръти, си струва.
Salvador - специалист
Май няма.Термокамера ще ти покаже къде има активни процеси-влага, гниене, дървояди....Но ако процесите са приключили преди 20 години...няма как.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Мой опит - нищо чудно 50 години да не проличи, че има проблеми с гредите. Все пак, покажи снимка на откритието си.
Инак, няма оправяне или диагноза без събаряне... Но може би няма нужда. Какъв е материалът? Вид дърво, размери...
fade - специалист
Ще махна дюшемето цялото, за да ги прегледам, засега реших да не махам тавана. Като ги махна дъските и ще пусна снимка. Ако са зле - тогава може и да го съборя, тавана.

Поздрав и благодаря за мненията:)
fade - специалист
Нова чуденка:)

Оголих и ремонтирах гредореда между втори етаж и покрива.
От горна страна съм сложил дъски (не са заковани още)
От долната страна ще слагам гипсокартон на двойна скара.
Между тях мисля да сложа вата, като се спрях на един слой каменна по-плътна 5 см, и после - стъклена.
Едното ми чудене е има ли по-евтин начин да изолирам?

От скоро взех да чета за тази парна бариера - LDS 5 SIlk - чудя се да я слагам или не?
Ясно е, че е за добро, но дали има смисъл - помещенията ще са спални и хол, кухня, мокро помещение и баня са на първи етаж и кой знае каква влага няма да има.

Не ми е ясен и на какъв принцип действа - разбрах, че има частична пропускливост, демек идва една влага, минава картона, след това част от нея минава през бариерата, и отива във ватата, макар и минимално количество? Останалата влага, която не минава, остава в картона ли?

И ако в един момент закрия кофражните дъски с нещо, сух под някакъв, какво става с малкото влага, минала през парната бариера?

Не е ли по-добре да сложа найлон между ватата и картона, за да съм сигурен, че няма да мине влага към ватата?

п.с. Видях подобни теми, засега клоня към вариант Гипсокартон-найлон-вата, но ще се радвам да чуя мнения.
reevil - специалист
Аз със със същия каратаван-оставих само гредите, двойна скара, картон, един слой каменна вата 30кила за кубик на плочи и два слоя от минералната на рула която е и затворих с дъски отгоре, само наредени, тук таме са с фуги/ Не съм слагал найлон, а имам и кухня и баня и не съм имал проблеми с влага във ватата, но тавана ми е проветив, само шипки и стари цигли :)
А за влагата знам че няма защото ми се е налагало на няколко пъти да ровя из ватата да пускам кабели и във влажните месеци.
fade - специалист
Горе-долу същото, както при мен. А от както е сложенат ватата колко време е минало, и активно ли се живее в къщата? В смисъл не е вила, която епизодично да се посещава?

Къщата ни ще е обитавана целогодишно, и през деня сме в нея постоянно, ще работим от там, и затова ме вълнува момента с влагата.
reevil - специалист
Постоянно се живее, топля я нон стоп на локално парно.
Имам прозорец 70 на 70 в банята + вентилатор и доста бързо съхне след къпане.
Гозбите, които бъкат по-дълго време и отделят повече влага ги правим на терасата.
И все пак не искам мнението ми да се приема като еталон, просто обичам нещата да се проветряват естествено. Тия работи с найлоните не ги харесвам, затова и съм със стара дограма, уплътнена, но не е толкова херметическа като пвц-то

От 4 години съм с тази вата.
Но ми се вижда малко и сега съм в процес на пускане на перпендикулярни ребра върху гредите, поставяне на още 3 пласта по 5см вата и затваряне със старо дюшаме, дъски, стари врати и др. дървении.
fade - специалист
Хм, при мен е с нова дограма, верно влагата ще е малко, а и ще проветряваме редовно, но все пак реших да сложа найлон между картона и ватата. Мисля си, че минусите от найлона са малко и дори не се сещам за такива, а ако влезе влага във ватата то ще и занижи качествата.

Някъде четох, че е добре там, където се реди ватата, да се остави от горна страна малко разстояние, да не е плътно наредена между картона и с каквото се затваря отгоре.

Замислих се за типа на ватата - като гледам изпълненията за подпокривно пространство пердашат с ред плътна минерална и после с по-обемна и лека стъклена вата. Дори четох, че ако се слага прекалено плътна може да се занижи ефекта на изолиране, отколкото с лека.

Тема "Чуденка за каратаван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: