Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
htopalov - напреднал
Така, главата ми пуши вече и ми е голяма каша, затова питам и тука да не би да правя грешка или нещо от сорта.
Става въпрос за една перка, която ще ползвам за нещо, което се предполага, че прилича на ветрогенератор.Една от първоначалните сметки за ефективността на перката, мощност и т.н. е обвързана със скоростта на върха на витлото(демек и една точка от него).Така...при въртене на перката, тя описва окръжност и като знаем диаметъра и можем да посмятаме малко.Преди да започна да кажа само, че търсим отношението на на скоростта на на тази точка или реално скоростта по периферията на въпросната окръжност отнесена към скоростта на вятъра, който върти перката....п.с. не обръщайте внимание на малкия радиус и скоростта на вятъра тъй като няма да е точно ветрогенератор както казах....а и тия работи ги смятах по сметките на някой си от един чужд сайт.
Радиуса на перката е 0,127м оттам можем да сметнем обиколката на кръга 2пr = 2.3,14.0,127 - 0,797м изминато разстояние от точката за 1 оборот на перката.
Съответно изминато разстояние за 1 час при 500 оборота ще бъде: 500об х 1мин = 500об/мин ; 500об/мин х 60мин = 30 000 об/час
30 000 об . 0,797м = 23 910м или 23,91км разстояние.
Знаем, че пътя(разстоянието) = скоростта х времето, а оттам СКОРОСТТА = пътя/време респективно 23,91/1ч = 23,91 км/ч. С други думи скоростта в най-периферната точка е 23,91км/ч при 500 об/мин.......И ето тука ми се губи работата нещо.....по разсъждения пишеш че ако скоростта на вятъра е 100км/ч при 500 об/мин търсеното отношение е 23,91/100 = 0,239 или тъй нареченото TSR(tip speed ratio) при ветрогенераторите.Ами ако при същите 500 об/мин скоростта не е 100 ами 120км/ч.....тогава tsr пада още повече. Та......явно е нещо елементарно, но просто не мога да го видя с други думи взаимовръзката между въздушния поток и оборотите(при една и съща конструкция в двата случая с различни скорости на вятъра)....главата ми вече е нещо средно между гума и желе :toimonster: , така че ако някой е решил да прочете тоя ферман и е разбрал какво говоря да заповяда :wink:
torbalan - Дървен философ
Скоростта на точката е равна на ъгловата скорост умножена по радиуса...

А при радиус няма и 13 сантиметра - не виждам изобщо защо се пънеш да правиш изчисления... :)
htopalov - напреднал
а предполагам ъгловата скорост ще зависи от подемната сила, която е перпендикулярна на съпротивителната на въздухопотока?Цялата работа е че искам да разбера при както казахме вече едни 100км/ч каква е подемната сила и съответно какъв момент създава и на какви обороти би развъртяла перката с ротора...и това говорим за постоянна скорост от 100км/ч на потока. Обаче съставните на подемната сила са плътността на въздуха, площ на перката, скоростта на потока на квадрат по 1/2 както и някакъв коефициент, който зависи от ъгъла на атака, и профила на витлото(моето е завъртяно на 28 градуса). Изображение
Lisko - майстор
htopalov написа:
И ето тука ми се губи работата нещо.....по разсъждения пишеш че ако скоростта на вятъра е 100км/ч при 500 об/мин търсеното отношение е 23,91/100 = 0,239 или тъй нареченото TSR(tip speed ratio) при ветрогенераторите.Ами ако при същите 500 об/мин скоростта не е 100 ами 120км/ч.....тогава tsr пада още повече.
Правилно си смяташ, аз не виждам къде е проблема ? Да не би проблема да ти е в това кое е причина и кое следствие, кое променлива, кое константа?
Тия 500 оборота не са някаква константа. TSR в случая ти е константата. Ако да речем TSR=0.25, при вятър 100, скоростта на перката ще е 25, но при вятър 120, скоростта на перката ще е 30.
За сравнение, при TSR=0.30 тоест по-високо, при вятър 100, перката ще се върти с 30.
Мерните единици нарочно не съм ги писал, за да е по-чисто.
htopalov - напреднал
Оборотите със сигурност не са константа тъй като зависят от скоростта на вятъра, който също не е константа принципно(за един случай го вземам като константа), TRS също не би трябвало да е тъй като зависи от отношението на скоростта на вятъра и скоростта на точката от периферията, която скорост пък зависи от оборотите, при 100 оборота вместо 500 скоростта е 4,78 км/ч...................................това беше преди МАЙ да ми дойде на акъла нещо :D :D :D След като приемам вятъра за константа в определено време "някакво си" респективно трябва да е константа и при TRS отношението....промени ли се неговата стойност оттам се променя и стойността на периферната скорост на "точката" заради оборотите и отношението става съвсем друго,а пък аз променях реално само скоростта на потока в TRS без да пипам периферната скорост, което не е вярно, защото са обвързани :lol: хохо дано да съм прав....
radius - майстор
Доколкото се зачетох повърхностно, проблема ти идва от разбирането ти за TSR. То не е константа за дадена перка, а се изменя при различните скорости на вятъра. И има оптимум при дадена скорост на вятъра. При каква скорост е оптимума, зависи от дизайна на перката.
Lisko - майстор
Подобно на темата където обяснявах че специфичното електрично съпротивление на материалите е константа за даден материал и не зависи нито от дължината му нито от сечението му, мисля че тук става дума за същото неразбиране.
Там някой философстваше - ама как да не зависи като се смята от дължината и сечението... и така си и остана заблуден. Не помня кой беше, както и да е...

TSR e константа за дадена перка и не зависи от вятъра. В зависимост от броя пера се подбира различно TSR, примерно за 2-3 пера TSR трябва да е около 6-7.

Точно защото е константа можем да знаем каква би била скоростта на турбината при даден вятър. Ако TSR не беше константа, нямаше да можем да сметнем скоростта на турбината дори и да знаем скоростта на вятъра.
ivanovbg - майстор
htopalov написа:
но просто не мога да го видя с други думи взаимовръзката между въздушния поток и оборотите(при една и съща конструкция в двата случая с различни скорости на вятъра)...
http://hydrolab.tu-sofia.bg/bg/document ... s/P047.pdf

Тема "Скорост на точка от окръжност?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: