• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
emosms - специалист
Здравейте,

Ровя из нета и намерих поне 5 фирми за лазерно гравиране в Пловдив, но за CNC нещо не виждам.
Знаете ли места, където да правят и дребни неща?
MrMurdjo - майстор
Те и лазерите са CNC - Цифрово Програмно Управление (ЦПУ) на български.
По спомен, тук във форума имаше хора от Пловдив, но явно не се рекламират в интернет. Зависи колко голяма обработвана площ ти е нужна. Виж при фирми, които се занимават с външни и вътрешни облицовки на сгради. Обикновено кроят и фрезоват материала (най-вече еталбонд) с рутери. Рекламни агенции, които режат големи букви и фигури също.
emosms - специалист
Благодаря:), имах предвид да се фрезова механично.
Трябва ми за платки - медно фолиран текстолит, да се свали медта извън пътечките и да се разпробиват дупчици.

В платкаджийница се плаща за създаване на шаблон, единичните бройки доста се оскъпяват, а и се чака повече.
На мен ми трябват точно единични бройки, непрофесионално, някой може да не станат от ряз, да има грешка в прототипа.
т.е. - тр. ми добра цена за единични бройки.
MrMurdjo - майстор
Аз си правя единични платки за собствена консумация. По тази причина не съм се интересувал какви биха били цените. Но е връткава работа. Самият стъклотекстолит има отклонения в дебелината и при фрезоване с дълбочина 0.06-0.08 мм, както правя аз, дори и при абсолютно равна маса на места може само да се плъзне без да прореже фолиото. На друго място да задълбае и понеже инструментът е V-образен, да навлезе където не трябва. За избягване на това, повърхността се опипва (дигитализира) и кодът се генерира с корекции по височина, които са в рамките на стотни.
Работи се с поне два инструмента - един за фино очертаване на пътечките и един за по-грубо зачистване на площи. После се и пробива, пак зависи колко различни свредла са нужни.
Все пак, то зависи от сложността на платката, единична такава се получава далеч по-бързо, отколкото по фото метод и ецване, да не говорим за поръчка в платкаджийница.
Мисълта ми е, че не всеки, който има рутер, може да се справи. Нужен е неголям, но прецизен рутер. И оператор мераклия :)
Нещо такова се получава.
Прикачен файл:
PCB2.jpg
emosms - специалист
Ee, железен си ! Твой ли е рутера? Tр. да намеря някаква фирма в Пловдив :(, едва ли ще си купувам такова нещо.

Не може ли да се настрои на 0.1мм примерно, като да речем ще купувам по дебел фолиран текстолит?
Няма ли фрези с право чело?
Също, всичко да се изпраска с малка фрезичка, да речем 0.8, с нея да се дълбае на 1/10 фолиото и да се пробиват дупчиците.
Ако някъде трябват по-големи - аз ще си ги доразпробия.

Иначе съм правил платки, ама много елементарни, като съм гравирал фолиото с дрелка и борче :D

По-сложни съм ецвал с фотолак, експониране с UV лампа (една стара кварцова печка за 'лечебни' процедури), после май се изчистваше излишния лак с водороден прекис, имаше някакво измиване с натриева основа разтвор, накрая ецвах с разредена азотна или солна киселина.

Всички тези неща,дори останал фотолак, ми стоят на село. Обаче само като се замисля и ми се отщява :(.
MrMurdjo - майстор
Принципно има по-специални инструменти за тази цел, но аз у нас не съм видял да се продават, а каквото съм видял - цените са ме отказали да мечтая за тях :)
Проблемът е, че прав инструмент с подобен диаметър няма достатъчно материал да му придава устойчивост и се чупи много лесно. Скоростта на работа би била убийствено бавна. Затова се ползват конични или призматични, но при тях проблема е, че колкото повече се потапя, толкова повече се разширява прорезът. Стъклотекстолитът е доста гаден материал откъм износване на инструментите. Не случайно се обработва и пробива с такива от волфрамов карбид.
Борче със сферична глава би трябвало да върши сносна работа, ако не се гони минимална междина между пистите, но не съм пробвал какво ще се получи. На мен пределът ми е 0.4 мм.
В Пловдив знам един колега от този форум, който прави рутери - Ценков.
memberlist.php?mode=viewprofile&u=54230
Скоро не е писал в темата, ама трябва да си е там.

Рутера съм си го правил сам и знаеш ли от къде тръгнах? - от идеята да си направя нещо за автоматично пробиване на платки :)
А платки по метода на класическото ецване много популярно се правят чрез пренасяне на тонер отпечатък от лазерен принтер. И се ецват с ферихлорид, работи по-бавно, но и най-тънките писти не ги подяжда.
sstefanov - майстор
emosms, по-добре пробвай метода с ютията. За малки количества работи добре.
tsenkov - специалист
Няма проблем. Ще ми е интересно да се позанимая и с това.
MrMurdjo - майстор
Друго ако не, поне се обади, че си там :-D
:partyman:
tsenkov - специалист
Тук съм. Няма къде да ходя. Ако иска да се обади човека.
  • 1
  • 2

Тема "CNC рутер - Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: