Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте ! Незнам дали темата ми е точно за тук ,но ми стори най-подходящия раздел. :) Със братовчет ми имаме един етаж 90кв.м( 2ри етаж от къща,като отдолу живеят други хора), . Та мисълта ми е законът позволява ли да се раздели на 2 на двамата наследници. И по големия ми въпрос дали може моята баня и тоалет да се пад над на комшийте холят и терасата? Дали е законно и дали ще има някакъв проблем. Слагам 2 снимки като едната е на целия етаж, а втората е така както изкаме да го разделим.(като червеното е на братовчед ми,а зеленото е мое).Поздрави благодаря предварително. :drinkers:

Прикачен файл

IMG_20150121_223115.jpg

Прикачен файл

11778169_1160606243964078_2112570123_n.jpg
11778169_1160606243964078_2112570123_n.jpg (76.83 KиБ) Видяна 3342 пъти
torbalan - Дървен философ
Не видях стълбище.

За да преправиш терасата на баня ще ти трябва съгласие от съседите отдолу и на братовчед ти. Ако има и други собственици в къщата - и на тях.

Ако само ще преградите с гипсо картон - не виждам какво може да ви пречи.

За разделянето - след, като няма проблем да купиш етаж от къща - не би трябвало да е проблем да си разделите етажа по между си...-
Стълбището е външно (както в блоковете).
По закон трябва да изкам съгласието на съседите отдолу? Има и други собственици ,но те са на 3тия етаж (над мен).И тяхното съгласие ли трябва?
Благодаря за бързия отговор. :roll:
torbalan - Дървен философ
Да. Ако ще променяш конструкцията на къщата е необходимо съгласието на всички съсобственици.

Ще трябва и проект, и съгласуване в общината...

А като е външно стълбището - как ще влизате?

То предполагам е от едната страна?
Стълбището е където е червеното и синьото. Оранжевото е врата ,която я има в момента тя ще остане за братовчед ми. А аз ще си избия там където е розовото. Ако не са съгласни съседите , банята ми е да е над терата и част от холът им? А този проек нещо ориентиравачно като пари можеш ли да ми кажеш? Благодаря :wink:

Прикачен файл

IMG_20150121_223115 - Copy.jpg
ArturDent - Почти Безобиден
torbalan написа:
За разделянето - след, като няма проблем да купиш етаж от къща - не би трябвало да е проблем да си разделите етажа по между си...-
@torbalan малко бъркаш понятията.

@dido9312
Етажа от къща (във вашия случай) е отделен имот - като апартамента в обикновен блок.
Тук другите живеещи не са съсобственици на етажа. Те са съсобственици само на общите части.
Абе дали е многоетажна къща (с различни собственици на всеки етаж) или блок няма никакво значение.
Процедурите са едни и същи.

@dido9312 Първо трябва да изясниш какво имаш предвид за "разделяне".
- Само искате да си обособите отделни места за живеене, или
- Да имате отделни нотариални актове.

В първия случай е по-лесно. В режим на съсобственост със братовчеда вие можете да направите един договор за ползване на съсобствен имот в който се описва кой кое ще ползва, кой къде ще ака и т.н.

Във втория случай, първо трябва да се установи дали имота е делим по закон (например всеки да има отделен вход, баня/тоалетна, спалня, кухня и т.н.) и чак тогава да се пристъпи към реално делене. Тук може би първо трябва да направите преустройствата и чак тогава да започвате някакво делене. Доброволна делба.

Във всички случай за такива преустройства, които променят конструкцията на сградата, трябва разрешение на етажната собственост, демек всички които живеят в сградата.
Ще ти трябват и проекти, разрешителни и т.н.

Последния вариант е съдебната делба. Това ако не се разбирате с братовчеда, ще излезе скъпо цялата тази дандания с проектите или не можете да се споразумеете за кого да остане имота.
Искате от съда да направи "делба". Което при неделим имот се изразява в следното:
Тегли се жребий за кого да остане имота, и той плаща на другия съсобственик частта от "разделения" имот. Имай предвид че това хич не е евтино - 4% от цената на имота.
Последна промяна от ArturDent на пон мар 14, 2016 3:36 pm, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
Общите части...Таванът за един е под за друг, това обща част ли е? Иначе, за делбата е така.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами не е обща част - като си продаваш апартамента, продаваш го с тавана си, но е и пода на съседа.
И понеже ще питаш - какво ще стане ако решиш да си пробиеш дупка в тавана.
За това си има закон за собствеността - можеш да го направиш, но без да нарушаваш пода на съседа. ;)

Тема "Разделяне на етаж от къща (Въпроси)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: