Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
pif4o - специалист
Здравейте колеги, имам един паянтов навес дето вкарвам колата под него, ще ми се да си го заграя с термо панели, или по скоро да го изградя от ново с термо панели, да може да си е затворен от всякъде и да си сваля и инструмента там. Абе сещате се, гараж от термопанели :) Обаче за това нещо дали ще трябва да ходя да вадя планове разрешения и прочие предвид че се намира почти в центъра на Пловдив :)
ArturDent - Почти Безобиден
Общо взето за всяко нещо се иска разрешение за строеж включително и това.
pif4o - специалист
А щом се иска разрешително сигурно и проект се иска? то ша стане дълга и широка...
toolegittoquit - майстор
Това в двора ли е? Ако е в двора - едва ли някой ще се занимава с теб. Не знам дали няма да можеш да минеш като "Преместваем обект"
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
Не знам дали няма да можеш да минеш като "Преместваем обект"
А ти въобще знаеш ли какво е преместваем обект? Явно не.
Четенето не е отменено - справка ЗУТ.
От член 49 нататък. :-D
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
toolegittoquit написа:
Това в двора ли е? Ако е в двора - едва ли някой ще се занимава с теб. Не знам дали няма да можеш да минеш като "Преместваем обект"
Упс, съвем лично, колега, но втора тема отварям днес и втора твоя издънка. Много знаеш, вземи почети поне, преди да даваш акъли
toolegittoquit - майстор
n_a написа:
Упс, съвем лично, колега, но втора тема отварям днес и втора твоя издънка. Много знаеш, вземи почети поне, преди да даваш акъли
Знаеш ли какво, действително не се занимавам с четене на закони за строежи. Също така обаче ще кажа, че и да искам в двора да си построя кокошарник, скован от дъски - все някакво изискване ще намерят и някакви пари да съберат. Щом си има някакъв чардак, да го облицова с панели - едва ли някой ще се занимава с него. Много ще бъда оплют за това мнение, но да си е*е мамата държавата с техните процедури.
ArturDent - Почти Безобиден
toolegittoquit написа:
Също така обаче ще кажа, че и да искам в двора да си построя кокошарник, скован от дъски - все някакво изискване ще намерят и някакви пари да съберат.
Ама аз ако съм ти съсед може пък да не искам да ми цопнеш до оградата един кокошарник ?
Абе хора има си правила.
Или когато е за теб - eбал съм я държавата, а когато някой изцвъка нещо и то ти пречи - ама то незаконно: Къде е държавата?
nikolovvd - майстор
Те много хора разсъждават така, но като стане нещо, я наводнение, я земетресение или друго всички започват да плачат, че държавата била длъжна.
Държавата с нищо не е длъжна, особено ако постройката е незаконна. Дори не можеш да я застраховаш или продадеш, поради същите тези обстоятелства.
От друга страна не се знае кога държавата ще промени законите и ще започне проверки, защото има много незаконни строежи, особено в кварталите с ниско застрояване и селата. Толкова много пари има в тази далавера, че ако някой се усети ще стане революция.

И запомнете веднъж за винаги, дали ще е гараж или просто навес, винаги се изисква разрешение за строеж или поне разрешение за поставяне за преместваеми обекти, което е временно - примерно за 3 години и ще трябва да се подновява.
Държавата вече направи 2 компромиса. Последния бе през 2013 мисля с една промяна в ЗУТ, с която всеки с незаконен строеж можеше да си го узакони чрез удостоверение за търпимост. Това обаче е нож с две остриета, защото ако обекта е на границата на имота и отношенията със съседите от другата страна на тази граница не са добри, става невъзможно да се изкара такова удостоверение. Изисква се нотариално заверено съгласие на съседите.
Без такъв документ не можете да регистрирате обекта в кадастъра и съответно да го продадете някой ден.
toolegittoquit - майстор
ArturDent написа:
Или когато е за теб - eбал съм я държавата, а когато някой изцвъка нещо и то ти пречи - ама то незаконно: Къде е държавата?
Много ясно, че ще се съобразяваш със здравият разум и ще гледаш да не пречиш. Обаче има абсурдна бюрокрация.
nikolovvd написа:
И запомнете веднъж за винаги, дали ще е гараж или просто навес, винаги се изисква разрешение за строеж или поне разрешение за поставяне за преместваеми обекти, което е временно - примерно за 3 години и ще трябва да се подновява.
Държавата само иска пари да цоца. 1000 различни проекта, бумаги и загубено време от месеци до години. Крайно време е за подобен тип обекти, които не са масивно строителство, да има сериозни облекчения. И да стават нещата например за няколко дни...Да, ама не - нали трябва да работи корупцията.
Както и да е, аз ще се въздържа от повече коментари. Сигурен съм, че знам поне 10 човека с гаражи без планове, проекти и простотии. Е това е просто един гараж или кокошарник, не е 10 етажна кооперация. Никакви сеизмични норми не са необходими и хора в него не живеят. Защо е тая бюрокрация?

Тема "Разрешително за строеж от термопанели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: