Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
marian1 - майстор
Здравейте
Имам една чуденка.
Ще си монтирам дограма ( портални врати ) на панелно жилище при изградена предстенна обшивка от гк и фибран. Необходимо е вратите ( портала) да са наравно с гк стена, за да може при пълно отваряне да се приберат към стените. ГК стена е на около 4-5 см от бетонната.
Чувал съм че се поставят някакви планки - питах човека с размерите, той каза купи си, че нашите са скъпи. Само че аз не разбрах как се монтират тия планки - за да знам какви са подходящи за да си купя. Дали някой е имал или виждал такъв монтаж, за да даде малко яснота по въпроса.
И още един допълнителен въпрос, колко е нормално да е луфта между стената и дограмата, при взимане на размер? Питането ми е, защото мисля да къртя наравно с дограмата - до пода. от тоя размер си мисля че по 3 см от всяка страна стигат.

Качвам снимки за по голяма яснота.

Прикачен файл

12948588_10205049131301717_1801815738_o.jpg
12948588_10205049131301717_1801815738_o.jpg (115.3 KиБ) Видяна 665 пъти

Прикачен файл

12922283_10205049131261716_658277115_o.jpg
chapara - майстор
marian1 написа:
Здравейте
Само че аз не разбрах как се монтират тия планки - за да знам какви са подходящи за да си купя.
Meн ако питаш нека ти сложат от скъпите, че инак гаранцията за монтажа отива на кино :wink: Колко па да са скъпи, докато обикаляш да ги намериш ще хвръкнат и време и гориво.

И още един допълнителен въпрос, колко е нормално да е луфта между стената и дограмата, при взимане на размер? Питането ми е, защото мисля да къртя наравно с дограмата - до пода. от тоя размер си мисля че по 3 см от всяка страна стигат.
По 1,5 см стигат, три ми се виждат много, ще се люлее дограмата. Дограмаджиите и така се презастраховат с по малък размер на дограмата в повечето случаи :wink:
MASTER - специалист
Малко трудно се ориентирам в терминологията, но предполагам че става дума за крепеж за предстенно монтиране на прозорци. В случая става дума за "задстенно", но принципа е еднакъв.

http://www.bau-loesungen.de/bau-loesung ... 0b37d50643

Аз ползвам подобни на тези от линка, но наистина струват безумни пари за няколко парчета желязо.
60-100 € излизат елементите за монтаж на един прозорец.

Абсолютно със същия успех могат да се ползват готови поцинковани строителни ъгли по 1-2 лева бройката и с малко фантазия няма да има никакъв проблем. Естествено освен фантазия, трябва да се предвиди и да са достатъчно здрави.

Съвсем отделен въпрос е колко е смислен предвидения "задстенен" монтаж, аз не бих го препоръчал, но така или иначе в България всеки прави каквото си иска :-D

Тема "дограма и предстенна обшивка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: