Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте!

Предстои ни ремонт на покрива на къща, която е строена края на 60-те, намираща се в близост до София. Покривът е 4-ри скатен със старите керемиди. Прочетох, че керемидите са произведени във фабрика "Рила", Горни Богров, което нищо не ми говори. Моля ако някой знае нещо за качеството им, да сподели мнение. :) Покривът няма мушама, а е на кал, но мислим да я изчистим, да сложим двойна скара, паропропускливата мембрана на Брамак и керемидите.
1. Дилемата ни е дали да оставим старите керемиди или да сложим нови - препоръчаха ни на Тондах Македо.
2. Колко още живот имат тези стари керемиди? По принцип новите биха били доста голям разход, но ако трябва пак догодина да ремонтираме, няма смисъл от старите.
3. Има ли шанс да протече отново щом сме сложили мембраната? Всеки ме убеждава, че водата се отичала директно към улуците, но нали има места, където се припокриват отделните парчета. Там няма ли шанс да се промъкне водата?
4. Знам, че няма вечни керемиди, но тези са си доказали 50 години вече. Проучих, че има дефектни партиди и на новите керемиди.

Покривът ни е 130 квадрата. В момента има на 10-тина места, където тече по малко когато има дъжд. Предполагам или керемидите са разместени(все пак са върху кал), или са пукнати. Смятам, че преди да се нанесем не е имало течове, но не мога да бъда сигурна. Подпокривното пространство няма да се ползва за живеене, но все пак не ми иска да протече в долните стаи.
toolegittoquit - майстор
Керемидите са печена глина. Освен, че вече не са гладки отгоре и че старите са малко по-меки(чупят се по-малко при натиск и на по-големи парчета от новите ), не виждам какво ще им е на керемидите, освен ако няма напукани или повредени. Глинени гърнета се намират от археолози на хиляди години.
Hoвoceлckи - майстор
Как са гледжосани. Това е. Имал съм проблеми със стари керемиди с калпав или направо липсващ гледж. "Таят" казват по нашия край. Никъде спукано, никъде видима причина, а отдолу - постоянно мокри. Лошо е при калената набивка, че и да има спукана керемида, трудно може да се локализира. На собствената ми къща керемидите са слагани '85г. втора употреба. Няма никакви проблеми. На съсед, нови (ама от соца де) са юфка. За днешните не коментирам. Ако откриете, че течовете са от спукани керемиди, ползвайте старите. Ако не се докажат течовете -нови. Това от мен.
fbr - майстор
Чудя ви се, от какъв зор ги качвате тия тежести по покривите. Хората са измислили един куп леки заместители.
toolegittoquit - майстор
fbr написа:
Чудя ви се, от какъв зор ги качвате тия тежести по покривите. Хората са измислили един куп леки заместители.
Които масово са неустойчиви или горят от слънцето. Пък металните заместители не са кой знае колко по-леки, за сметка на това става хубава скаричка отгоре. Или вафлички да сложи човека, казваш?

Тема "Стари или нови керемиди?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: