Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Привет!
Един въпрос към по-разбиращите.
Искам да направя плъзгаща врата между хола и кухнята. Идеята е самата дограма да бъде разделена на 3 части, като част 1 и част 3 са фиксирани, а част 2 (средната) - подвижна, само в едната посока. Въпросът ми е: Има ли профил с 2 релси, който да позволява на едната релса в двата края да бъдат поставени части 1 и 3, а на втората релса - част 2.
Не целя някаква термо или звукоизолация. Няма да има стъклопакети, и трите част ще да разделени на две хоризонтално, горна част делтамат, долна обикновен панел. Не държа и на заключване, та да трябва челно да се срещат частите - просто странично припокриване.
Проблемът е, че в двете фирми, с които съм говорил, се опитват да ме убедят, че такова животно няма - че няма как 1 и 3 да са на една релса. А аз съм убеден, че съм виждал такива изпълнения на обекти, но изобщо не ми е било на дневен ред, та да питам кой го е правил. Части 1 и 3 бяха фиксирани с някакви черни стопери.
И ако някой даде насока към читава фирма във Варна, ще е супер.
И благодаря предварително!
lov - майстор
Или аз не ти схващам добре идеята или ти не обясняваш добре.Пък уж съм фен на плъзгащите истории в къщи. Те тези двете крайните като са неподвижни за какво им е релса. Иначе по гардеробите има такива но за врата дето ще се блъска постоянно не стават поне според мен. Имам два такива гардероба с такива механизми дори единият е с 4 врати. Но другото нещо при тях че от долу трябва също да имаш релса и си е гадост по пода. За това най доброто е механизъм само с горно водене и вратите в случая са висящи. В една тема показвах как си направих моите между хола и спалнята. В случая само трябва да ползваш две релси една до друга. даже не съм сигурен дали нямаше такива готови сдвоени. Ама то беше много отдавна и не помня от къде си купих релсата и количките.
Иначе ползвах стандартни алуминиеви профили за плъзгаща дограма за челно засрещане а при теб може да се ползват от другия вид и те там са с канали за четки и вратите уплътнява една към друга. Вчера се прибрах в нашенско и мога да ти ги снимам щото на терасата съм с тройна релса и 6 прозореца. които се разминават на където си искаш да ги събереш.
Chefo77 - майстор
Няма проблем с това, че профилът е затворен - и горе, и долу ще си има релса.
Представи си този вид врата, но без втората отваряща се част.

Прикачен файл

dograma.jpg
dograma.jpg (115.67 KиБ) Видяна 688 пъти
VLADO66 - майстор
Ще се спънеш поне един път, а ако е жена ти с чинии в ръце, може да се наложи да стягаш багажа :) А сега сериозно- само горно водене, има надеждни механизми със съответната товароносимост.Долу в двата края на линията на водене се слагат в пода водачи, а в крилата се прорязва или канал или п образен профил.
lov - майстор
Това с прага от долу за мен е най голямата гадост особенно към кухня. Прави само с горно водене и не се излагай щото после ще се проклинаш сам. :x
След голямо ровене намерих де съм публикувал снимките на моята врата.
viewtopic.php?f=16&t=46371
Разликата е че аз ги крия в стената а при теб ще са допълнителните крила.И ще се застъпват едно върху друго. Ползвах тези профили защото после вътре може да заложиш какъвто си искаш пълнеж В моя случай сложих от същия материал от който са ми гардеробите и спалнята но може да сложиш и стъклопакет или някакъв термопанел.
Там предишната ми врата беше с подобна като на твоята снимка с две отварящи се крила и две фиксирани само че със самоделна конструкция пак на горно водене. Тогава нямаше от къде да купя и си я измислих сам. Но поизносиха се чарколяците и почна да прави ядове. Дори имаше система от тънки въженца и като дърпаш едната се отваряха едновременно двете. За съжаление нямам снимки останали от нея. То имам някъде ама са на филм. И понеже правих капитален ремонт реших да я направя скрита за да печеля и по голям светъл отвор.
Chefo77 - майстор
Карате ме да се замисля ...
А защо пичовете от Роллпласт изобщо не ми предложиха такъв вариант? А само "или тройна релса, или двойна врата на двойна релса и отделно крило в профил" ...
VLADO66 - майстор
Щото са специалисти по дограма.Тия релси са мебелистки.
p.v.x - майстор
Chefo77 написа:
Карате ме да се замисля ...
А защо пичовете от Роллпласт изобщо не ми предложиха такъв вариант? А само "или тройна релса, или двойна врата на двойна релса и отделно крило в профил" ...

Звънни на тези пичове и се консултирай. :rock:

https://picasaweb.google.com/1035736684 ... GradeviNet
lov - майстор
Ами защото са тъпанари и не разбират нищо. Е поне с тези дето си имах работа на времето щото може да има и свестни хора там. Бях луднал да си търся изпълнител за зимната градина. Дори ме убеждаваха тогава че тройна релса няма след това се стигна, че нямало как да се направи на тази дължина и профилите не можело да се снаждат и до 6 метра на колкото им е дължината на профилите да го зазиждам. Обикалях и по други места та се стигна до едни оферти за 12 хилки само за материалите а труда отделно ма ще премълча коя е фирмата. То че идеята е шибана за изпълнение ма като не искат да те разберат какво и как го искаш щот на тях им се кара само по шаблон. Та запознах се с две майсторчета и докато пихме по някоя бира там и всичко се изясни и си имам плъзгане на 8 метра дължина на тройна релса. Та после станахме приятели и ми войдисват на идеите и за тази врата само ми нарязаха профилите. Подарих им така да се каже идеята и сега си я предлагат за изработка като изделие.
Потърсих моите колички ама тази най близко ми изглежда като модел. Колелетата на лагерчета и с някаква пластмаса от горе почи безшумно стана.
http://www.avlonbg.com/5943-thickbox/si ... ne-a-1.jpg
Иначе като гледам избор голям
https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D ... 36&bih=722
но най добре е да се види на място.

Тема "Има ли такъв тип алуминиева дограма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: