• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
soto - специалист
Здравейте, в проект е една въздушна пушка която трябва да има работно налягане в резервоара 220ат. но за целта се нуждая от зарядна станция.Прерових много теми в руски и наши форуми и нищо.Знам че има начин защото съм виждал като дете преправен СО2 пожарогасител в кислороден . Човекът поправяше хладилници и съм го виждал да запоясва медни тръбички . Принципно винтила има предпазен клапан ,именно с него правят нещо но как идея си нямам.Идеята ми е да го пълна от голяма бутилка с преходник и манометър до 150атм.и от там до 220атм. да донапомпвам с опресовчик от преправен маслен крик.
plamen6703 - майстор
От направи си сам в твоя случай лесно може да се стигне до самоубий се сам! Има процедури като кран, тестване, пълнене... ти си виждал нещо като малък, но сега като голям нещата стоят по друг начин. Безопасността е водещата при такива "гимнастики"!
lov - майстор
Работното налягане на бутилките за въглероден двуокис е почти на половина от тези за сгъстен въздух. По закон макар и трудно една бутилка от по високо работно налягане може да се преосвидетелства за по ниско. Примерно от кислородна на такава за въглероден двуокис. И то след замяна на крановете маркировки и т.н.. Обратното е недопустимо, макар че бутилките на малките въгледвуокисни пожарогасители с цел безопастност са с работно налягане 150 и се тестват на водна проба като за такива на 225 но лично не бих те съветвал ако нямаш къде да си изтестваш такава бутилка да я ползваш за сгъстен въздух или някакъв друг газ. Аз съм си патил и бутилката още си я пазя като пример. Кислородна бутилка след водна проба напълнена с въгледвуокис ми се проби както е в колата. Добре че се разминах само с уплаха и без материални щети.
Та умната със стари съдове под налягане и не дърпай дявола за опашката.
шоп - майстор
Хич не си го и помисляй!!!

кислород да се донапомпва с маслен крик е бомба. Кислород+масло и ще влезещ в новините.
soto - специалист
Принципно като детайлна изработка не виждам разлика в бутилките .Изработени са от 2,5мм. ламарина с усилени бумбета(дъна) . За мен разликата е в това за какво ще бъде пригодена .За въглерода и смесените газове за заваряне с агрегати се пълнят на по ниско налягане заради това че преминават в течна форма при определени атмосфери при пълнене и променят обема си при загряване за това е и този прословут предпазен клапан.Смятам че за сгъстения въздух не стоят така нещата .За опресоването ще и го правя аз с компресор който е до350атм Ще пробвам да я надуя до 250атм.на вода.Вариянта е или смяна на винтила с кислороден или да преправя този като запуша отвора на предпазния клапан.
soto - специалист
шоп написа:
Хич не си го и помисляй!!!

кислород да се донапомпва с маслен крик е бомба. Кислород+масло и ще влезещ в новините.
http://www.chipmaker.ru/topic/2840/
plamen6703 - майстор
Варианта - Не се занимавай с глупости /идиотия/ е най-добрият вариант, другото е твой избор и цена, която ти ще платиш. Гледай поне да си сам да не отнесеш някой невинен със себе си....
kolev_k - специалист
lov написа:
малките въгледвуокисни пожарогасители с цел безопастност са с работно налягане 150 и се тестват с вода
Да не искаш да кажеш че тестовото налягане е 150? Щото си мисля че работното е 60.
lov - майстор
На тези малките бутилки от така наречените снягови пожарогасители 3-7-10 литра. Има доста разновидности като обем максималното работното налягане е 150 и се изпитват на 225. На тези големите 20-30 литровите бутилки вече не си спомням дали и те не бяха на толкова. Сигурно си ги виждал по бензиностанциите. Бутилката или бутилките защото може да са два тандем са монтирана на количка. Причината да са с такова високо работно налягане е че могат да останат в зоната на пожар и за това са със завишени параметри. Но и те пак си имат защита за свръх налягане.
Та не ги бъркай със бутилките за технически въгледвуокис. Наистина тяхното работно е 70 атм. Вече не помня та трябва да погледна но едва ли съм сбъркал с много. И освен стоманени има даже и чугунени. Те са с много малко по ниско работно налягане ама то е каквото е написал производителя. Тези чугунените вече би трябвало да са на изчезване защото са старо производство и едва ли има много вече в годност. А тя е 40 години от датата на производство. И никакви други изменения не важат. Ограничението е крайно, не зависимо че може да не е ползвана и стояла само на склад. Но го казвам пак с уговорката че повече от 10 години не съм се интересувал за изменения в наредбата за съдовете под налягане.
Та някъде там е все пак налягането на което се изпитват. Но е под 150 със сигурност.
И май за да бъда конкретен чети какво е щамповано на самата бутилка. Това са задължителни атрибути. забранено е замазването им и надписите трябва да са четливи.
Задължително трябва да има двете цифри на работно и изпитателно налягане както и годината на производство. Отделно на всяко освидетелстване до тях се набива датата както и личния щемпел на този който го е извършил. Максималния срок за освидетелстване е 5 години освен ако производителя не е предвидил по къс срок. Като обратното е забранено. Точно и ясно да не се бърка. :)
hidrazin - майстор
В момента май всички нови CO2 пожарогасители са в бутилки а максимално работно налягане: 216 bar и тестово налягане: 315 bar.
Демек стават и за кислород но трябва вентила да е друг.
Поне аз използвам такава за кислород - червена, 6 литра.
Поръчах си я нова от София и така ми я пратиха - с вентил за кислород и даже напълнена.
Но това е само за новите бутилки. Старите за CO2 май бяха за работно налягане 90bar.
Не съм много сигурен но мога да проверя. Имам една такава отрязана на две с ракетата. :-D
Иначе не знам за какво спорите - на бутилките има отбелязано колко е работното и колко тестовото налягане.
Има едно дето си го знам от време оно - кислородна бутилка става за всички други газове.
Бутилките от другите газове не стават за кислород...
Сега има това изключение за което писах по-горе.
:partyman:
P.S. Никога не бих слагал кислород в бутилка ползвана незнайно как, па ако ще да е и за 500 бара...
  • 1
  • 2

Тема "Възможно ли е от стар въглероден пожарогасител да стане кислородна бутилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: