Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fade - специалист
Здравейте, дали някой може да ме ориентира колко горе долу ще ми струва промяната на четирискатен покрив към двускатен?

Материалите и труда са ми ясни, интересуват ме само бюрократичните разходи, цени за разрешения, предполагам планове и т.н.
fade - специалист
Ще пусна малко информация за развитие на казуса с промяната на покрива - за да е полезно на други, които са се сблъсквали с това.

След ходене в община, консултация с конструктор и архитект, се оказа следното:

Ако искам да повдигна тавана, и/или да сменя скатовете, е нужно да се вземе виза за проектиране от общината. Няма как да мине като ремонт, дори и като наложителен, тъй като променям конструкция. Един "консултант" изрази мнение, че как така, конструкцията си остава дървена:)) Разбира се, че не беше прав.

Да се направи архитектурно заснемане на къщата, тъй като нямам чертежи. Демек идват, гледат и чертаят по живи размери.

Да се направи проект, който да се вкара в общината.
В моят случай се оказа, че най-вероятно от общината ще поискат да се укрепи външно с бетонен скелет къщата, колони до горе и пояс, което не ми е по вкуса и като цяло се отказах от упражнението с промяна на скатове и вдигане на таван. Като суми за всичко ми споменаха цифри между 2 и 4000 за проект, разбивка на материали и документи, което заедно с материалите и нов покрив става непосилно, и безсмислено.
Реално къщата може да понесе този товар, за който искат да се прави скелет, но официално нямало да мине по документи да остане както е сега. Както каза конструктора - зидарията с кал я няма никъде по сегашните нормативи.

Та така.

Тема "Промяна от четитирскатен покрив към двускатен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: