• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
беба - специалист
Здравейте, накратко моята ситуация: през месец февруари сменихме статута на 3 декара терен с идеята да построим къща. В момента чакаме издаването на разрешително за строеж. Междувременно решихме да продадем 1 декар от парцела тъй като се нуждаем от средста за строежа. Когато споделихме това си решение с нашия проектант, той каза че е невъзможно и че ако го напраим ще имаме съсобственици и ще трябва за всичко да искаме тяхното съгласие. Аз така и не разбирам защо не могат да си станат собственици на 1 ния декар / тоест наши комшии/ а ще стават съсобственици на моя парцел :? и изобщо нещо ми се вижда нелогично всичко това. Моля дайте ми съвет!
inkovsv - специалист
Ако по регулация парцелът се води едно УПИ е така.
беба - специалист
да едно УПИ е, какво бих могла да направя за да разреша проблема, разчитаме тази продажба за да се справим с финансите :cry: [/list] не може ли да се раздели някак, имаме купувач и е дал капаро
inkovsv - специалист
Вие може да му го продадете,но е в сила това което са Ви казали.
Не знам в кой регион е .Може да се направи ЧИЗРП ,но всеки конкретен случай е различен , затова най-добре говорете с архитект.
беба - специалист
Много благодаря за отговора! Ще се консултирам с архитект и с юрист, дано се намери разрешение. Иначе става въпрос за Пловдив кв. Беломорски. Ще пиша как са се развили нещата след консултациите.
inkovsv - специалист
Юриста няма да ви свърши работа.Това са процедури по ЗУТ и само архитект може да свърши работата,но да знаете ,че хонорарите не са малки.
беба - специалист
ох, не мисля да се стискам баш на края макар че, бая "олекнахме" покрай смяната на статута и проекта :) пък и ако има разрешение на проблема ще има и сделка. А колко време отнема една такава процедура? Имам пред самата сделка, ясно ми е че новите ще чакат после за издаването на нова скица и нотариален акт /всъщност незнам дали това ще се явява документа им за собственност/.
inkovsv - специалист
Никой не може да каже.Всеки случай е различен.
беба - специалист
Ясно. Мерси! Дано сме от по- брзите случаи :)
ICC - специалист
Каква застройка се предвижда н в парцела ви и най важното делим ли е въобще, т.е. има ли лице на път, така че при нов парцел да има достъп? Ако са предвидени повече петна и има достатъчно лице, може да го продадете, да направите делба в реални граници и тогава да изменяте регулацията.
А процедурата при идеални условия е поне месец! Съветвам Ви да се обърнете към архитект от общината, където ще се одобрява, той да ви направи проекта за изменението, така ако се споразумеете шансът за бързо решение е най-добър.
  • 1
  • 2

Тема "Продажба на терен. ПОМОЩ!!!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: