Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
imb_bg - напреднал
Здравейте имам следното питане:
Имам една много стара занаятчиска диплома на пра дядо ми в рамка остъклена, искам да е поставя в нова но се притеснявам да не се разпадне при местенето.
Накой правил ли е подобно нещо, дайте идеи как да го направя. утре ще кача снимка на рамката.

Прикачен файл

Изобр009.jpg
Изобр009.jpg (31.44 KиБ) Видяна 2018 пъти

Прикачен файл

Изобр013.jpg
Изобр013.jpg (26.1 KиБ) Видяна 2018 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
По-добре късно, отколкото никога :)
Грубо казано, рамкирането е така - рамката с лицевата страна легнала на работния плот, вкарва се стъклото, върху стъклото с лицевата страна надолу се полага паспартуто или направо оригинала и върху него задната страна на паспартуто или направо поддържащият гръб който се закрепва за рамката (по различни начини.
Какво да направите...Слагате рамката легнала с лицето надолу върху масата и внимателно вадите гърба - дипломата може да е залепена или залепнала за него. Ако е залепнала, я местите с гърба.
Ако е свободна я каширайте на ново паспарту (подбрано по цвят и размер спрямо новата рамка) - намажете тънко картона с лепило (Ц200) изчакайте да дръпне (да позасъхне) и внимателно го сложете да легне на гърба на дипломата. Притиснете. След като изсъхне, вече безопасно можете да извадите документа от старата рамка.
Ако ви притесняват гънките получени от пресъхването на старата хартия става мнооого сложно. Ако документът е залепнал за старото стъкло - малко сложно но си има оправия.

Тема "реставрация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: