Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
mici - специалист
Здравейте, имам наследствена земеделска земя, дадена под аренда. След като майка ми почина, арендаторът иска да я купи. Проучих цените и съм склонен да я продам, тъй като нито аз, нито децата ми ще се върнат да я ползват, а арендата е толкова малка, че не си струва да държа земята. Може ли някой да каже какви стъпки тряба да направя преди да отидем при нотариус. Знам, че ако извадя сам необходимите документи, не е нужно да ползвам услугите на адвокат, че техните хонорари са.... Благодаря.
шоп - майстор
Основните два документи са удостоверение за наследници и актуална скица. Валидни са 6 месеца

Харесай си нотариус и ходи с тези два документа при него. Той може да иска и други като например, че не дължиш такси към НАП, удостоверение за семейно положение, запори, тежести на нивите и т.н.
kr1100 - майстор
чет авг 01, 2024 3:08 pmmici написа:
Здравейте, имам наследствена земеделска земя, дадена под аренда. След като майка ми почина, арендаторът иска да я купи. Проучих цените и съм склонен да я продам, тъй като нито аз, нито децата ми ще се върнат да я ползват, а арендата е толкова малка, че не си струва да държа земята.
А за смяна на арендатор мислил ли си ?
Не знам какви са цените в твоя район и на земята и на арендните вноски, но преди 4-5г бях се замислил и аз да продавам такава земя. Но смених арендатора , оттам и арендната сума скочи.
Помисли си пак.Нищо не губиш, а цената на земята се вдига.
yanush - специалист
чет авг 01, 2024 3:26 pmшоп написа:
Основните два документи са удостоверение за наследници и актуална скица. Валидни са 6 месеца

Харесай си нотариус и ходи с тези два документа при него. Той може да иска и други като например, че не дължиш такси към НАП, удостоверение за семейно положение, запори, тежести на нивите и т.н.
Трябва и данъчна оценка ...
mici - специалист
Благодаря на отзовалите се. За данъчната оценка знам, имам скици от позимлена комисия, но явно ще трябва от кадастъра. Ще действам...
MamaMy - майстор
Кадастъра не отговаря ли само за урбанизираната територия? За земеделските земи има поземлени комисии.
gnt69 - майстор
съб авг 03, 2024 4:31 pmmici написа:
Благодаря на отзовалите се. За данъчната оценка знам, имам скици от позимлена комисия, но явно ще трябва от кадастъра. Ще действам...
Трябва ти документ за собственност, да напишеш пълномощно на купувача и да преброиш парите. Арендатора знае как се купува.
hidrazin - майстор
Аз в момента не бих продал и квадрат земеделска земя.
Е, освен ако не съм много закъсал.
За колко декара става дума и къде? (района го познавам)
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб авг 03, 2024 11:46 pmhidrazin написа:
Аз в момента не бих продал и квадрат земеделска земя.
Е, освен ако не съм много закъсал.
За колко декара става дума и къде? (района го познавам)
:partyman:
Дам...

Тема "Как се продава земеделска земя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: