• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
juslen - специалист
Здравейте, взех си една хоби машина 19л за външна употреба. Идва с дюзи 2-2.5-3-3.5мм. Абразив с каква едрина да ползвам за тези дюзи?
Искам да пробвам да зачиствам ръждиви части и ламарини по колата. Четох, че е ключова едрината на зърната и влажността, за да не се запушва машината. В тази връзка мисля ще ми трябва и мрежа за сито, за да подготвям допълнително материала?

Абразивите ще ги взимам от тук: https://www.e-com.vvs-quartzsand.com/in ... ry&path=61
juslen - специалист
Прикачен файл:
Screenshot_2024-12-21-11-16-33-979_com.android.chrome-edit.jpg

Тук гледам казват, че правилото е зърното да е 3х по-малко от дюзата. Т.е. дюза 2мм поема зърно макс 0.6мм.
bigdragon - майстор
Има ли още някъде да бластират с кварцов пясък?

Препоръчвам медна шлака.
Медната шлака е широко известна и като шлака за пясъкоструене, грит за бластиране, гранулирана шлака.

Медната шлака е най-икономичният разходен абразив за бластиране в области, където възстановяването и рециклирането е непрактично и където не се търси финна обработка. Острите и твърди режещи ръбове на частиците помагат за бързата обработка и добър профил на повърхността. Поради много ниското си съдържание на свободен силициев диоксид, той не представлява опасност за здравето и следователно е широко приет за бластиране. Той е химически инертен и не е проводим.

Основната области на приложение е пясъкоструйно почистване на метални повърхности, основно в строителството и машиностроенето, където не се търси финна обработка, а ниска цена или поради работа на открито няма възможност за използване многократно на материала.

Предимства:

Материалът позволява да се използва многократно при сухо бластиране.

Не съдържа свободен силициев диоксид, който не трябва да се вдишва (SiO₂) и не представлява риск за работещите с него.

По-ниска цена в сравнение с повечето други абразиви
juslen - специалист
Не знам какво се ползва, затова питам. Взех два чувала за проба. ПК315 И ПК063. На място ми казаха че първия е за по-фина обработка на черни метали, втория за по-груба.
Какъв филтър да ползвам срещу въпросното зловредно съединение? Имам за прахови частици и за газови изпарения. Само при вдишване ли е риска или и при допир?

Ще се поинтересувам за медната шлака.
bigdragon - майстор
Прочети за силикоза.
Силикозата е професионално заболяване. То се причинява от вдишване на прах от кварц (свободен силициев диоксид) и отлагането му в белите дробове.
juslen - специалист
Мерси. Изглежда е опасна гад. Пише че и бетон да къртиш пак можеш да се докараш до там. Иска прецизно филтриране на праховите частици. Ще ползвам маската, която имам с филтрите за прах:
Прикачен файл:
3575c07259cc50924aae37e201190a7e.png
bigdragon - майстор
съб дек 21, 2024 7:04 pmjuslen написа:
... Изглежда е опасна гад. ...
Ако видиш професионален бластьор, като космонавти
са и дишат въздух от външен источник...
Маркуча отзад на шлема:
Изображение
Последна промяна от bigdragon на пон дек 23, 2024 10:48 am, променено общо 1 път.
juslen - специалист
Е, да, предполагам ако го правят по 8ч на ден и на закрито не може без сериозна защита. Аз имам разни дреболии за чистене и то ще е на открито пред гаража. Апарати, някоя друга щанга от ходовата част, петна ръжда по купето на недостъпни места и такива неща.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон дек 23, 2024 10:47 amjuslen написа:
Е, да, предполагам ако го правят по 8ч на ден и на закрито не може без сериозна защита. Аз имам разни дреболии за чистене и то ще е на открито пред гаража. ..
Умник
bigdragon - майстор
При бластиране за организма са опасни не само
силициевия двуокис, а и продуктите които сваляш
(разпрашаваш) от детайла с помощта на абразива...
  • 1
  • 2

Тема "Едрина абразив за песъкоструене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: