• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
mkocev - специалист
Здравейте,
ще правя тапицирани табли за спалня и легла. Основата на таблите ще е от 15мм пдч. Идеята ми е да ползвам някакъв дунапрен и дамаска, която да закова с такера от задната страна. Мисля да ползвам и облечени копета с пирони. Основите са изрязани и кантирани, поръчах дамаската, намерих кой да облече копчетата.
Чудя се обаче колко дебел дунапрен да използвам. Т.е. каква дебелина ще е най-подходяща за целта. "На око" ми се струва, че 3см ще е добре. Разбира се, зависи и от плътността.
Ако някой се е забавлявал с подобни проекти ще се радвам да сподели опит по отношение на пълнежа, а и не само :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тънък дунапрен + вата. За копчетата трябв ада направиш дупки в дунапрена. С боркорона. Инак не стои добре.
Платът какъвто ти харесва, ако не е плътен, ползвай под него друг.
В нета е пълно с клипове точно по темата, гледай
Никаква нужда от обкантване на плоскостта, а и 15мм ПДЧ е ненужно тежко, но свършено вече. Добре обмисли закрепването за стената, да е здраво и дистанцирано
lyubohar - майстор
Преди 2 месеца го играх този филм.За една табла 180 по 40см.ми поискаха 650лв.Поръчах си сам плоскост.за 35лв.8см.дунапрен за 45лв.
,кожа и вата за 60лв.Облицова ми го комшия за 100лв.Копчета ме посъветва да не слагам,защото кожата била слаба.Ватата е задължителна.
mkocev - специалист
Благодаря за насоките!
Ако може да попитам, каква е идеята на ползването на вата заедно с дунапрена. За по-добър външен вид или от комфортна гледна точка?

И друго, защо да е дистанцирана таблата от стената, за да се вентилира с цел преввнция на мухъл?
Ако разстоянието е прекалено малко, ми се струва че циркулацията на въздух няма да е много добра и по-скоро би се създала предпоставка за мухъл, отколкото ако е залепена таблата за стената.

Мислих за отстоянието от стената и последно реших, че по-добре да няма, да не се въдят паяци и други буболечки, но може и да бъркам.

Дамаската, която чакам да пристигне е сравнително плътна. Струва ми се, че няма да има нужда от "хастар". Знам, че дунапрена става на прах след време и е добре да не минава през текстила.

Кантирах евтиното турско пдч уж да не му дишаме лепилата, ама все тая де.

Знам, че е излишно дебело, но правих и други неща от него и ги комбинирах с основите за таблите, та точно се вместих в две плочи.

Добра идея е да прегледам какво има в нета по темата :)
mkocev - специалист
нед ное 24, 2024 12:17 amlyubohar написа:
Преди 2 месеца го играх този филм.За една табла 180 по 40см.ми поискаха 650лв.Поръчах си сам плоскост.за 35лв.8см.дунапрен за 45лв.
,кожа и вата за 60лв.Облицова ми го комшия за 100лв.Копчета ме посъветва да не слагам,защото кожата била слаба.Ватата е задължителна.
8см ми се струва малко дебело за копчета, от чисто техническа гледна точка.
Аз си мисля за нещо като 3-4 см макс. двбелина на подложката. Все още съм на кантар дали да е с копчета или да нарежа плоскостите на вертикални ивици и да тапицирам всяка по отделно.. Честно казано, повече ми харесва табла с такъв дизайн, но ще е повече играчка. От друга страна, ако ще монтирам таблите с дистанция, може и да измисля как да го направя с отделни парчета.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Отделни парчета?
mkocev - специалист
Имам предвид, да не е една цяла основа например 180х100см с набити копчета, а да я нарежа на например на 10 ивици 18 х 100см. Да тапицирам всеки детайл по отдвлно и след това да ги монтирам един до друг, така че таблата да се получи на вертикални черти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед ное 24, 2024 8:22 ammkocev написа:
Имам предвид, да не е една цяла основа например 180х100см с набити копчета, а да я нарежа на например на 10 ивици 18 х 100см. Да тапицирам всеки детайл по отдвлно и след това да ги монтирам един до друг, така че таблата да се получи на вертикални черти.
Не ти схванах идеята. Вертикални "черти" се правят с прегъване, плисиране, докато тапицираш
ГЛЕДАЙ КЛИПЧЕТА!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Копчета не се набиват
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Например

И като гледаш, за всяка операция се питай "защо така"
  • 1
  • 2

Тема "Тапицирана табла за спалня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: