• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
iliya_i - майстор
ср юни 11, 2025 10:44 pmMohicanSQL написа:
Гледай сега, писна ми с тия хидрофори. Слагам хлор във водата, след 2-3 год. кожуха на разширителния съд корозира, пробива и ако не го усетиш източва всичката вода от резервоара. Зимата ако напънат много студени температури мембраната се къса. Не може да няма начин да имам вода в къщата, но без разширителен съд и без да е с електронен пресостат. Дай идея ?
Ами сложи си разширителния съд в къщата.
Той може да е на всяко място в системата. Най-добре на разклонение да не минава цялата вода през него.
Хем ще корозира по-бавно (поради ограничения достъп на хлор в разклонението), хем няма да е подложен на екстремни температури, хем ще го виждаш по-често.
MohicanSQL - специалист
ср юни 11, 2025 11:26 pmiliya_i написа:
Гледай сега, писна ми с тия хидрофори. Слагам хлор във водата, след 2-3 год. кожуха на разширителния съд корозира, пробива и ако не го усетиш източва всичката вода от резервоара. Зимата ако напънат много студени температури мембраната се къса. Не може да няма начин да имам вода в къщата, но без разширителен съд и без да е с електронен пресостат. Дай идея ?
Той може да е на всяко място в системата. Най-добре на разклонение да не минава цялата вода през него.
Хем ще корозира по-бавно (поради ограничения достъп на хлор в разклонението), хем няма да е подложен на екстремни температури, хем ще го виждаш по-често.
Това хептен си нямам идея как става и колко разширителни съда ще ми трябват. Кухня и баня се намират на две различни места, а водата идва от две различни тръби изпод земята. В момента има един разширителен съд и гледам да го махна, пък трябва да взема втори, та и двата вътре в къщата, където ни в кухня ни в баня има къде да ги сложа. Под разклонение изобщо не знам какво имаш предвид.
kozl - майстор
Идея:
ср юни 11, 2025 5:27 pmkozl написа:
Електронно честотно управление, управлявано с данни от датчик на налягане може да работи без РС, но и там ползват малък РС за повече сигурност.
Примерно в този хидрофор не виждам РС, за да няма занимания с районния съд, но може да е малък и скрит в корпуса и с вероятност ще е пластмасов.
За ниски Т ще търсиш спасение в изолация и отопляване :roll:
iliya_i - майстор
чет юни 12, 2025 12:58 amMohicanSQL написа:
ср юни 11, 2025 11:26 pmiliya_i написа:
Това хептен си нямам идея как става и колко разширителни съда ще ми трябват. Кухня и баня се намират на две различни места, а водата идва от две различни тръби изпод земята. В момента има един разширителен съд и гледам да го махна, пък трябва да взема втори, та и двата вътре в къщата, където ни в кухня ни в баня има къде да ги сложа. Под разклонение изобщо не знам какво имаш предвид.
Трябва ти 1 (един) разширителен съд, свързан някъде в системата, ако всичко се захранва от една помпа.
В учебника по физика за 7-ми клас пише, че налягането се разпространява във всички посоки. Целта на разширителния съд е да осигури еластичен обем, който да поддържа налягането в определени (от пресостата) граници, без да е необходимо помпата да включва и изключва 10 пъти в секунда.
  • 1
  • 2

Тема "Хидрофор с механичен пресостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: