Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
chapara - майстор
При дюбелите в тавана, лично мое мнение е, че м/у 5 - 15%,в зависимост от бетона, са ненадеждни. Тоест по малко дюбели, по малка надеждност. За това предпочитам едноредова скара на 50см. С окачвачи между 50 - 80см. Тогава ненадеждноста спада до 3%, стига да не са един до друг. Тогава картона работи като укрепител. Гони се 100%надеждност на местата на освет.тела с паразитки и окачвачи . Също така при корнизи и таванни климатици. Отделя се спецялно внимание на ел.инсталацията зад гипскартона. Въобще работата не е за кашонаджии. Също така при двойната скара е доста по проблемно полагането на вата и паромембрана.
Би ли драснал на ръка схема на таван, едноредова скара, с размери 3,65/4,56, да видим проектчето?
Rakeem - специалист
Какво има за рисуване, едноредовата скара е най-елементарната и хамалска конструкция.
Опасваш УДтата и ЦДта през 50см, като почват и завършват на макс 15см от стената, директни окачвачи между 80 и 90см, като се почва от централния и останалите се разпределят, така че в края пак да има окачвач на 10/15см от стената.
После нивелирането в зависимост колко технологично напреднал си, тоест имаш ли лазарен нивелир и магнит, ако нямаш, опъваш канапа на УДтата, напречно на ЦДтата и почваш с едно ЦД в средата и след това останалите един по един, накрая другите окачвачи с магнитния нивелир от УДто до вече фиксирания в средата. Така си направих тавана в хола преди повече от 12г. и още е стъкло. Сега ми предстои още един в новия хол и макар вече да имам лазарен нивелир, пак с канапа ще го правя.
chapara - майстор
И ще кърпиш картона четиристранно, дори и да имаш поне две прави стени под идеален прав ъгъл :shock: :?
Иначе добре разказано и вярно, ако се започва от средата, от нищото. Вероятно нямаш вяра на лазера и на правия му ъгъл. Няма лошо, но не ти е и трябвал. За мен друго беше по важното.
Мерси👍
Rakeem - специалист
Нещо май не се разбираме. Аз говоря за конструкцията и подреждането й в една равнина, а не откъде се почва картона.
Картонът се почва, така че да си осигуриш навсякъде сравнително еднакви по размер плоскости, като критично се избягват кръпки, които лежат само на два профила или са по-тесни от 60см.. Ако трябва се почва от центъра с цяла плоскост, ако трябва от някой ъгъл с разкрой на плоскостта.
Колкото да лазерния нивелир, супер е, докато не го разместиш неволно или не трябва да го преместиш.
С канап, отвес и мастар са построени неща, които днес не можем да боядисаме. Иначе правия ъгъл е 3-4-5, от египтяните го знам. :-D
chapara - майстор
съб яну 31, 2026 9:25 pmRakeem написа:
Нещо май не се разбираме. Аз говоря за конструкцията и подреждането й в една равнина, а не откъде се почва картона.
Картонът се почва, така че да си осигуриш навсякъде сравнително еднакви по размер плоскости, като критично се избягват кръпки, които лежат само на два профила или са по-тесни от 60см.. Ако трябва се почва от центъра с цяла плоскост, ако трябва от някой ъгъл с разкрой на плоскостта.
Колкото да лазерния нивелир, супер е, докато не го разместиш неволно или не трябва да го преместиш.
С канап, отвес и мастар са построени неща, които днес не можем да боядисаме. Иначе правия ъгъл е 3-4-5, от египтяните го знам. :-D
Без схемичка, толкова. Картона и конструкцията са взаимно свързани, или почваш от средата за да избегнеш натрупана грешка и после каквото сабя покаже.
Все едно да заколиш прасето в средата на корема, че по е удобно. Шегувам се все още😁
Карай да върви, успехи във всичко ти желая👍
Rakeem - специалист
Натрупването на грешки започва още от момента на пускане на чертилката за окачвачите.
Ако на стая 3,65/4,56 пуснеш профилите по късата страна, грешката е вече натрупана, още преди да си положил и първия лист.
chapara - майстор
съб яну 31, 2026 11:33 pmRakeem написа:
Натрупването на грешки започва още от момента на пускане на чертилката за окачвачите.
Ако на стая 3,65/4,56 пуснеш профилите по късата страна, грешката е вече натрупана, още преди да си положил и първия лист.
От къде тази теорема, или имаш и доводи?
Rakeem - специалист
Доводът е, че 3.65, не се дели на 1.2(ширината на картона) без значителен остатък.

Тема "Правилно ли е поставен този гиспокартон на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: