Много добър въпрос... Първоначално мислех да го направя, но от едно-две места чух какви разправии и загуба на време е и се отказах, защото времето ме притискаше, а нашата бюрокрация... Още повече, че едва ли биха били доволни от усвояването на балкона - честно казано и аз на тяхно место трудно бих одобрил подобен тип реконструкция. От една страна се променя фасадата, от друга, конструкцията на балкона не е изчислена за допълнителни натоварвания.
В моя случай конкретно, като оставим настрана юридическия аспект, не мисля че съм направил нещо по-нередно от 99% от хората, които правят подобни ремонти. Изрових формулите, нормите и т.н. и грубо сметнах, че това, с което ще утежня конструкцията, неколкократно се покрива от коефициентите, с които се умножават изчислителните товари, арматурата и т.н. Ако един стандартен усвоен панелен балкон се утежнява с примерно 700-800 кг (че и повече) при преустройство, аз успях да намаля тези килограми наполовина. Както и да е, ако някой иска да усвоява тепърва, бих го посъветвал да избегне, а ако няма начин - поне да минимизира всячески допълнителното тегло А относно промяната на външния вид - само на тази фасада има сигурно други десетина такива усвоени балкони и още толкова с винкелно остъкление. Дори би изглеждала по-еднородно ако се усвоят и останалите
Все пак, ако имаш повече информация как мога да го узаконя при свършен факт, бих бил благодарен да споделиш. Не съм ходил до общината и след ремонта, но не съм отхвърлил идеята, в случай, че може да мине с някаква поносима глоба.
Доколкото знам по последните закони не можеш да го направиш пост-фактум /както незаконните хотели по морето-махат се/,
ако си добре с всичките съседи, няма кой да донесе на управата.
Иначе преди да отидеш в общината трябва да си събрал подписка от тях, че нямат против промяната по фасада.
Пази добри отношения с комшиите и няма да имаш проблем.
Уизли, благодаря за инфото. Трябвало е все пак да поразуча по-раничко преди да започна За щастие, нямам конфликтни съседи и сме в добри отношения. Скоро мисля да си вземам някакво по-качествено озвучение за ПС-то, тогава ще се разбере със сигурност Шегувам се.
Ентърпрайз, радвам се, че ти допадат цветовете. Банята и спалнята стнаха горе-долу както си ги представяхме, само коридорът малко повечко розовее, особено на лампа. Карай, след няколко години като освежавам ще го коригирам
П.П. Относно времето - започнах преди година и половина. Къртенето и банята ми отнеха около месец и половина. Сигурно около месец не можех да я ползвам. Съвет към тези, които тепърва ше разбиват - предвиждайте си минимум 15 дни за ремонт на баня, при положение, че имате наистина сигурен майстор или ако сами си я правите. Ако имате допълнителни дейности както при мен (къртене, зидане и т.н.) и ако сте по-бавни - месец си отива. След това ми свърши отпуската и намалих темпото - само събота, неделя и след работа. По-мръсните неща - затваряне на терасата, замазки, мазилки, инсталации, шпакловки, плочки ги завърших докъм края на годината, после 3-4 месеца за изолиране на терасата отвътре, ГК, боядисване, ламинат. Като цяло - за да може да станат използваеми всички помещения - година. А последните 5-6 месеца се пипкам с проекти и сглобяване на мебели и разни дреболии. Бавничко е, но все пак, не мога всеки уикенд да работя, и Асан е човек, нали
За средствата - първоначално бях предвидил около 13 хил., включително кухнята, уредите и обзавеждането, но съм сигурен, че съм го надхвърлил. Като приключа, ще се опитам да сметна и поне приблизително да го разбия по дейности. Между другото, в един екселски файл си бях направил предварително количествени сметки, може да ги постна накрая. Жалко, че не си водих по-точен отчет кое колко е излязло. Щеше да е интересно да се види разликата между проект и реализация, но нямах време, а и някои неща ги попромених в движение.
Последна промяна от dito на нед сеп 12, 2010 3:59 pm, променено общо 3 пъти.
Приключих с мебелите в коридора и останаха за само лампите.
За всички мебели поръчах едни и същи цветове плоскости за да е по-безопасно съчетаването им, а и за да остане минимум фира. Предварително се извинявам за лошите снимки, но антрето е тесничко и се получава странна перспектива като се снима отблизо.
Това е портмантото:
Всичко е високо догоре, не особено естетично, но ще побира доста от трофеите от шопинг туровете на жена ми. Първоначално мислих отварянето на горния модул да бъде нагоре, дори купих и амортисьорчета, обаче сложих един рафт по средата с 18 мм по-къс от дъното, като не предвидих, че няма да ми влязат механизмите. Затова направих отварянето обикновено, настрани.
Последна промяна от dito на нед сеп 12, 2010 5:05 pm, променено общо 2 пъти.
За пералнята нямаше място в бокса и се наложи да я сложа в антрето. Естествено, исках да я скрия в шкаф, обаче проблемът е, че доста скача при центрофугиране и понякога тръгва да се мести. Затова исках шкафът да може да се отваря и на двете страни, освен това долната половина, където е пералнята, да е напълно отделна от горната. При това положение, нямаше как да пусна една цяла страница от пода до тавана. Размерите бяха немалки, около 70/65/125, така че ако бях направил един или няколко стандартни модула за горе, можеше да имам проблеми със закачването (едната стеничка е Итонг 7.5). Затова реших всяко рафтче да го хващам самостоятелно за стената посредством 2 ивици от ПДЧ, така лесно си вдигах и държах плоскостите сам, а и цялата конструкция се олекоти, защото избегнах една страница и гръб. Започнах сглобяването от тавана, защото луфта, който бях предвидил, оставаше най-долу, между пода и вратичките, за да могат да се отварят.
По същия начин продължих и с другите рафтчета. Ивиците на едната стена са двойни в предния край, защото стената беше крива (не тази, която аз зидах ) и ставаше по-голям ъгъл от 90 градуса - на снимките не се вижда, но отваряше 1-2 сантиметра на долните рафтчета. Стана грозно, но все пак остава отвътре и не се вижда. Страницата я овесих за горния рафт, който хванах за тавана с няколко яки дюбела, както и встрани в Итонга и стана наистина здраво. Скрих двойната вертикална ивица отдясно (общо 36 мм) с блендичка в равнината на вратичката, залепих я с монтажно лепило. Накриво, но от тези снимки не се вижда добре
При това положение, пералнята дори да започне да се мести, ще отвори вратичките и ще излезе спокойно, без да удря по цялата конструкция и да придава вибрации към проблемния горен модул. Под вратичките нямаше как да сложа бленда, но не се набива на очи. Пространството над самата пералня може да се използва за легени. От една страна исках да оставя известно място за да мога да стигам до връзките и контакта без да я местя навън, от друга - по-добре изглежда шкафа ако горната и долната половина са еднакви по размер.
Едната вратичка долу е маскирана като страница - нямаше нужда да и слагам дръжка, все пак е само за аварийни отваряния. Тези три винта, които се виждат, ако знаех, че така ще ме дразнят... Трябваше да ги направя с минификсове, но исках за да е по-стабилна конструкцията, да завия най-горното и долното рафтче с евровинтове.
Ето снимки на огледалото, което трябваше да уголеми визуално бокса:
Зеленият цвят на кърпата ни се струва, че е приятен акцент и с жена ми се чудехме дали да не вземем лампа в същия тон. Ще бъда благодарен ако случайно имате идея за някакъв изчистен тревистозелен пендел, че нещо не можем да си харесаме. Помагайте, защото почти съм се навил за този , макар и хромиран: http://www.gabrovski-light.com/uploads/ ... ce729c.jpg
Засега това е, след някоя и друга седмица се надявам да има развитие и да кача още снимки.