• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
колев - специалист
Ако бях на твое място щях да разпробия планките на пантите от към касата. Отворите за горния и долен винт се правят на елипса, а външните 2 с 2 нови дупки в ъглите. Регулираш с елипсите и после фиксираш с външните винтове. Така ще може и крилото да се нивелира.
didonekoisi - специалист
Мислех да регулирам вратата от към крилото, от към касата няма възможност за реглаж, благодаря все пак за насоките.

С новите уплътнения нещата си дойдоха на място, регулирах насрещника, като му направих бобовидни отвори за по лесно и сега спи. Има още едно нещо 'дето трябва да пипна ама по нататък.

Какво става с коридора. Двата прага, на входната още не съм залепил алуминиевата лайсна.
Изображение
Изображение
Изображение
И след фугиране.
Изображение
Тука има още работа, но я оставям на по заден план, не е толкова спешно.
Изображение

В момента върви с пълна сила плана по окабеляването. Контакти, осветление, кабелна, интернет, СОТ, страшна работа.
Така са ми направени връзките в разпределителните кутии. Премахнах и недоразумението от тази същата кътия пуснат кабел 3х1,5 за аспиратора :? .

Изображение
Не знам защо строителите са решили че тука ще е телевизора до меката мебел. Айде за интернета мога да сложа рутер, ама нещо не ме кефи та съм взел мерки.
Изображение
Тука ще да има телевизор, рутер/суйч и контакт който да захранва. Стройтеля не се е сетил за тая работа, мислел е че ще гледам телевизия в комшията или комшийката :-D .
Изображение
Кухнята е готова само за осветление 1-2 кабелчета.
Изображение
Блъсканицата продължава вече 5ти ден. Дано утре успея да свърша с къртенето.
desem - специалист
Привет, няколко предложения.
Ако можеш скрий с плочки тръбата на тоалетната - не изглежда добре, а и ще се задържа мръсно върху гофретата.
Помисли и върху проекта за кухнята.
Плотът ти е малък, а си го заел целия с двойка котлони и мивка. Ъгълът ти е неизполвамен ако сложиш там мивка без отцетник /u]над Г-ображен шкаф с чупеща се вратичка и преместиш печката до хладилника и над нея колоните ще ти се освободи целия плот до вратата (нищо няма да му стане на хладилника от това, че печката е до него). Така по-малко ще се забелязват тенджерите, когато са върху котлона, от дивана. Плиткият плот пред колоната по-добре го замени с висок шкаф, ако има 35 см може на открит рафт да сложиш кафемашина/MW.

С пожелания скоро да ремонтираш по-голямо жилище.
(че затова да хванеш проектанта на това и да му извиеш врата ... само като видях как е разположил вратите на терасата ....като написа в началото 2стаен 52 м2, си викам а голям а то 44,5 м2 колкото панелна гарсониера)
didonekoisi - специалист
Апартамента вече е готов за мебели, има и доста довършителни работи, но едно по едно ще станат.

Първо да отговоря на колегата.
За кухнята съм се ръководил от правилото: Хладилник > Плот > Мивка > Плот > Котлони/Фурна.
Окабеляването и ВиК са съобразени с това и вече са изградени. Мислих доста и това ми се струва удачен вариант, иначе плота до колоната ще бъде 500мм дълбок на 785мм, което не е малко. Ъгълът наистина е трудно използваем, но при такава малка кухня не виждам начин, за мен това не е фатално. Плота също ми се вижда достатъчен, колкото толкова.

Гофрираната тръба в банята изобщо не ми пречи така, ако я облицовам с плочки и стане нещо трябва да къртя.
За да не се вижда трябва да направя вградена структура. Засега така.

Продължавам с окабеляването.
Изображение
Полагане на гофрето.
Изображение
Изображение
Изображение
Окончателно надупчената кухня
Изображение
Изображение
Пристъпвам към окабеляване. Ето как го правя аз. Първо спайка.
Изображение
След което спойка. Спайката ми служи само да държи жилата докато запоявам.
Изображение
Изображение
Тук вече не е желателно спайката да е дълга, защото припоя прави спайката твърда и много трудно се огъва за да се натъпче в разпределителната кутия.
Осветлението за кухнята и дневната. Т'ва кой ще го вързва :-D .

Тук съм предвидил луни и скрито за окачени тавани в кухнята и дневната, ако реша да правя + съществуващите лампи за плафони.
Интересното е, че за дневната са пуснали един кабел, а са сложили двоен ключ :? , явно защото по проект е така.
Заземяването за изходите на осветлението са решили, че е излишно да го вързват, но магистралата иначе си е вързана :prayer: .
Недоразумението беше поправено :-D .
Изображение
Изображение
3х2,5 спайки, след което са запоени.
Изображение
Разпределителните кутии са готови.
Изображение
Изображение
Знам че не се слагат долу разпределителни кутии ама нямаше как, пък и горе нямам разпределителна.
Изображение
Оразмерих всички кутии и кабели и ги снимах, за да знам кое къде е, ако се наложи, понеже доста кабели засегнах докато къртех, а бях търсил с детектор и знаех къде са горе долу.
Изображение
Особено в коридора минават много кабели, как не ги прерязах с диамантината не знам :-D .
Изображение
Ето на този канал малко ударих кабелите, но ги оправих, затова са превързани :-D .
Изображение
Изображение
В гофретата сложих проволки, като за целта използвах въже за простор, 20м ми стигна и излезе направо без пари :thumbs: .
Изображение
Ключовете за дневната и кухнята за всякакви осветления.
Изображение
Продължавам в следващия пост, че става много дълго.
Последна промяна от didonekoisi на нед сеп 29, 2013 12:06 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
Голям хаос със ел.исталация :? Хубаво че си правиш снимки с отбелязано разстояние от стените и пода.
didonekoisi - специалист
Ето как си пуснах кабел за контакт, понеже нямаше разпределителна кутия, а не ми се режеше магистралния и да правя фокуси.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още една такава връзка.
Изображение
Изображение
Кабелите са положени, конзолните кутии също и вече запълвам. Отиде една торба 25кг гипсово лепило.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Продължавам със шпакловката. Тази колона доста време ми вадеше очите.
Изображение
Това също ме дразнеше, а имах ГК и лепило.
Изображение
Тавана в коридора е единствения шпаклован и стана перфектно, ама за другите нямах нерви, а мазилката е груба и си иска навсякъде шпакловка за да стане добре.
Изображение
Няма и следа вече от къртене.
Изображение
Изображение
Изображение
Ето тук падна игра с макетния защото някой кутии стърчаха и ключове и контакти не лягаха към стената, абе грозотия.
Изображение
Изображение
Следва боята и ламината.
didonekoisi - специалист
Тоз' Вектор беше голяма грешка, ама чичо ми така ме посъветва, после взех Леко и се оправиха нещата, ама се наложи да шкуря целия апартамент, че бях грундирал с Вектора :headbash: .
Изображение
Изображение
Таваните станаха грозни, въпреки че са равни, иска си шпакловка.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
8мм Egger избелен дъб + 5мм XPS подложка.
Изображение
Изображение
Тука се оаках, ще трябва да сложа малко по широка преходна лайсна.
Изображение
Без светкавица да се види цвета на ламината.
Изображение
Изображение
Двете стаи без преходна лайсна и вратата дойде перфектно на 2-3мм.
Изображение
Тази врата ще иска скъсяване че сега е на нула и няма как да сложа преходна лайсна.
Изображение
Инструментариума.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Лягат перфектно за разлика от преди.
Изображение
Снмка от терасата на спалнята.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Имам чуденка как да завърша тук ламината. Под крилото няма място за перваз. Мисля си с Г-образна лайсна.
Изображение
Останаха ми тези места, преходна лайсна между коридора и дневната, контакти, вратата на дневната, уплътнени, ала бала.
radius - майстор
Малко ме плаши начина ти за свързване на доп. контакт. Първо ми се вижда малко усуканото, второ - мисля че се предоверевяш на изолирбанда. Би било по-добре да заголиш трите жила с разминаване, че така както си ги стегнал, ако се случи прегряване, късото е неминуемо.
didonekoisi - специалист
Колега защо мислиш, че разчитам на усукването. Запояването е много по надеждна връзка от каквото и да е усукване.
Този път съм направил и снимки да се види как е запоено. За греене и дума не може да става, 2,5 мм2 на 25А предпазител, кое ще се случи първо, кабела ще загрее до 100 градуса или ще включи защитата, защото аз слаба връзка не виждам.
Не се заяждам, такова е моето виждане за нещата :partyman: .

jekasus чак хаос не бих казал просто много кабеляк на едно място, особенно там където е осветлението, а в коридора нормално то от там тръгват и минават всички кабели. Ако не бях снимал със сигурност щях да забравя кое къде. Затова апарата неизменно е със мен.
Всички кабели се движат хоризонтално на 20-40см от тавана и от там вертикални отклонения към ключове и контакти с много малки изключения :-D . Част от кабелите се движат в кухините на тухлите, което ми спести къртене и замазване, така работят вече строителите.
Прекарал съм освен ел. инсталация, също и кабелна, нет. и СОТ, така че кабели няма да се виждат :thumbs: .
Равносметката е следната:
- 19м гофре ф13.5
- 17м СВТ 3*2.5
- 15м СВТ 3*1.5, тука малко се прецаках инсталацията ми е 3*1
- 20бр конзолни кутии и 6 разпределителни кутии
- 12м кабел за СОТ + 9м UTP пак за сота
- 25кг гипсово лепило
цялото удоволствие ми легна 78лв.
1 седмица къртене, 1 седмица вързване и запълване, 1 седмица шпакловка. При все че си бях направил проект имаше моменти, в които мислих на място кое как да бъде.

Сега си чакам матрака, 15/164/190см дунапрен 3030 излезе 170лв и калъфка с филц 48лв общо 218, изработката е седмица.
В Арон имаше и за по малко, но като ми казаха 1 месец докато го доставят в магазина и ме отказаха.
Като взема матрака ще знам окончателните размери на леглото да няма изненади.
Модела на леглото го взех от форума.
Изображение
Изображение
smlxl - специалист
Батка, аз ли нещо се обърках ама на снимките никъде не видях кабел СВТ. А мостовия доколкото знам не е много редно да го вкарваш нито в гофре нито пък ''КАКТО ПРАВЯТ СТРОИТЕЛИТЕ" да го прекарваш в кухините на тухлите четворки, колкото и примамливо да ти изглежда идеята. Използвам случая да ти посмамя в темата и да напомня, че и връзките на кабелите обозначени от теб с екзотични имена (спайка, спойка, грах с пуйка :) ) не са най-правилното нещо, което човек може да си причини на собствената къща според мен. Само елементарен пример: утре те хваща нервата и искаш да си дръпнеш контакт. Ти ще режеш спайко-спойката, заголваш кабели с евентуално недостатъчна дължина, спайковаш, спойковаш, изолираш, огъваш, тъпчеш, а през това време аз отдавна да съм си освободил кабелите от клемата и да съм прикачил новия. Само ти давам материал за размисли...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Двустайно ново жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: