• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
VLADO66 - майстор
По моето скромно мнение трябва да се избере такъв вариант че за може безпроблемно да се дренира водата от предпазно-възвратния клапан чрез шлаух в каализацията.
didonekoisi - специалист
galin56 написа:
А третия вариант за него направо и не се замислям. Струва ми се най-неудобен.
Защо ти се струва най неудобен, заради бойлера над мивката ли. При вариант 3 банята е най-просторна, но налага хоризонтален бойлер.
velsi написа:
Разлепи лепенките от дограмата, ако вече не си го направил, за да не ревеш после, че нямат махане!
На терасата около плочките си набих мечки с тези лепенки. Още не съм ги разлепил обаче :cry: .
Дограмата така или иначе ще се сменя при първа възможност, понеже е от най-евтината. Като затворя и се чудя дали не съм забравил някъде, толкова изолира от шум, ама все пак не е соц. дървения, така че на първо време с нея, а лепенките ще ги преборя, здраве да е.
VLADO66 написа:
По моето скромно мнение трябва да се избере такъв вариант че за може безпроблемно да се дренира водата от предпазно-възвратния клапан чрез шлаух в каализацията.
Изобщо не съм мислил, че трябва да дренирам клапана, ако не се дренира и под клапана няма нищо, проблем ли ще е.
Ако капе ще капе на плочките, при майка ми е така.

Понеже не съм споменал трите варианта, които съм показал сам съм си ги правил, без много да разбирам от бани, затова и се допитвам до хора, като вас, които имат опит да кажете дали не пропускам нещо или да видите нещо, което аз не виждам.
На 3D се вижда добре как изглежда, мога да си го въртя от всякъде, но пак ми е трудно да си представя как ще бъде на живо.
За душ кабината също така доста хора ми казват да не слагам, на мен ми се вижда по практично, къпал съм се и не ми е проблем, стига да не е по малка от 90х90.
Ето схема на трите варианта с размери, като тези размери са при сложени плочки. Не е задължително да са тези точно варианти, но не виждам как по друг начин може да се направи. Само мивката, душа и бойлера мога да местя, моноблока мястото му е ясно.
Изображение
За бойлер над вратата ето така би станало. Ще трябва да се прекъсне окачения таван. До тавана са 35мм до вратата един пръст (12мм).
Изображение
Бойлер на ф385 не ми се слага, имам чувството че много бързо ще меша топлата и студената.
Изображение
колев - специалист
Апартамента изглежда доста функционален.
Най-добър вариант за банята ми се струва втория. При другите изглежда доста тясно, особено около мивката. От двете и страни трябва да имаш място за да е използваема. Във този вариант можеш да помислиш за обръщане на вратата така че да се отваря навън. Ще получиш още малко място за мивката. С вик-то няма да имаш проблеми тъй като по тая стена вървят тръбите за кухненския бокс - интервенцията ще е малка и без много къртене. Под бойлера можеш да поставиш някакво шкафче, а той ще бъде хванат добре към носещата стена.
Във варианта с хоризонтален бойлер над вратата не си предвидил че неговите изходи слизат още надолу и обикновено са точно в средата. Няма как да го качиш плътно до тавана и отделно технологично се изисква минимално разстояние от стената до таблото му. Усещането бойлера да ти виси над главата докато влизаш има ли нужда от коментар.
Носещата стена ако е тухлена 25см, няма никакъв проблем да си вкопаеш тръбите. Ако се окаже шайба /стоманобетон/ само тогава слагай гипсокартон. В такова помещение и сантиметрите са важни.
По принцип няма смисъл и окачен таван да слагаш. Колкото повече намаляш тавана, толкова по "задушевно" става. Една стандартна височина от 2,60 не е твърде висока че да има нужда от понижение.
Ако не държиш на душкабина, може да поставиш само малък стъклен параван с линеен сифон или даже само душ слушалка. Така определено ще се отвори място в банята.

ПП
Може да помислиш и по първия вариант, но мивката да е на стената на тоалетната.
stenmark - специалист
Защо не помислиш за вариант бойлера да го сложиш в коридора.Се погледнах че е 1.85 т.е. има място.Направи мо като шкав под него ще си слагаш препарати,бърсалки и тем подобни.
didonekoisi - специалист
Благодаря на всички за отговорите.
Спрях се на втория вариант за банята. Междувременно трябваше да измисля разпределението и в кухненския бокс за да знам дали ще променям и там ВиК инсталацията.
Спрях се на този вариант като разпределения.
Изображение
Извиках човек, който се занимава с ВиК и след 3 дена вече бях готов. Ето и резултата.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Отклонението за пералнята в коридора.
Изображение
Изображение
И в кухнята.
Изображение
Следва запълване на стените и пода. За пода не стигна пясъка, утре ще довършвам.
Изображение
Изображение
Трябваше да удължа кабелите за бойлера и лунички за огледало, както и да си вържа кабела за осветление на тавана, който само беше прекаран.
Избрах варианта със запояване на кабелите и термошлаух и за всеки случай изолационна лента на бишоп, обикновенна но много добра.
ИзображениеИзображение
Най-неприятната част е изрязването на канали за кабелите, няма такава пушилка.
Изображение
В тухла не хваща дюбел и се наложи да импровизирам :-D
Изображение
Изображение
Следва да изравня стената където не са вкопани тръбите с ГК чрез лепене.
Поздрави.
Pooh - майстор
Изображение
:shocked: :shocked: :shocked:
Това някой сериозно ли го е направил?! И така ли мислиш да остане???
На този обратен завой, непрекъснато ще се образува тапа.
root666 - специалист
Кабели не се вкопават на такава височина, ще ги скриеш с плочките, и някой ще тръгне да дупчи за закрепване на аксесоари.

Откажи се и от окачения таван, ще ти захлупи компактната баня.
Последна промяна от root666 на пет мар 29, 2013 3:34 pm, променено общо 1 път.
didonekoisi - специалист
За отклонението надявам се да нямам проблем. Все пак е правено от човек, който се занимава с ВиК.
А за кабелите ще си отбележа на каква височина съм ги прекарал ако се наложи да дупча. Можеше да ги прекарам и по нависоко, но тръгнах от там от където излизат кабелите.
Всякакви съвети и критики са добре дошли.
mrdds - специалист
Кабелите вървят хоризонтално на 20-30 см от тавана по стандарт.Тъй като е почти сигурно,че няма да дупчиш толкова на високо.Не ,че е голям проблем и така както са,но при всяко пробиване ще тичаш за снимки и за кабелния детектор.

Окачения таван можеш да го направиш 5-6см колкото да скриеш само луните.
didonekoisi - специалист
По банята се работи усилено, ето какво свърших последните 2 седмици.
Лепене на ГК. Скарата е доста гъста особено горе и е мазано на цяло, да няма мърдане. Замина 25 кг гипсово лепило.

Изображение
Изображение
Изображение

Получи се идеално, отнема се минимално от банята.
Изображение

Между тръбите парчета ГК и накрая голяма мрежа и фугагипс. По надолу се вижда защо ползвам обикновен фугопълнител.
Изображение

Идва ред на хидроизолацията. Първо лентите по ъглите. По целия периметър на банята има лента.
Изображение
Изображение
Изображение

Там където е душкабина изолирах почти до тавана и най вече заради ГК. Първата ръка отиде повече материал особено на ГК, но на втора и трета ръка вече е на половина разхода, трябва да е доста рядко иначе съхне веднага и почва да се рони, а аз нанасям с баданарка.
Банята мисля окончателно да е това.
Изображение

Но след обикаляне на магазини за бани, ме посъветваха за душкабината да не слагам поддушово корито, а кореанова лайсна. И наистина става много добре, а праг от плочки ще ме узори, поне така си мисля.
Изображение

Сега съм в размисли и страсти да се откажа ли от поддушово и как да наредя плочките, така че лайсната да стане хоризонтална, тъй като пода извън лайсната ще има по голям наклон от десния край на лайсната до сифона, тъй като разтоянието е по голямо.
Принципно с тази лайсна много ми хареса пък и става веднъж, а се сетих че проблема с наклона ще го има и при поддушово корито, в единия край ще легне на пода в другия ще има луфт.

Моля за помощ, какво ще ме посъветвате.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Двустайно ново жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: