zdravcho написа:Пълно щастие няма, а и разни хора - разни вкусове. На мен лично с най-голям приоритет ми е плота с котлоните и фурната да са максимално близо до аспиратора, за да е максимално ефективен. Как може да се реализира това - въпрос на личен вкус или на възможности. Не знам каква е идеята фурната да е в колоната - да е на по-голяма височина? Ако трябва да монтирам фурната в колона ще е на такава височина, че средата на фурната да е на нивото на плота горе-долу или малко над него. Повече от това би било неудобно за мен. Ако вие сте по 2м високи и живеете в облаците е разбираемо, че обратния вариант с най-ниския монтаж под плота, може би ще ви е по-неудобен. Всичко е доста субективно и индивидуално. Колкото до повреждане на плоскостите - Нашата кухня много прилича по разположение на проекта ви - без лявата част. Не знам къде има стени. При нас оставихме част от стената покрай котлоните, фурната и аспиратора - намират се в ъгъл. Над аспиратора има шкафчета. За доста години не забелязвам да има проблеми нито с горните нито със страничните шкафчета. Всичко зависи от майсторлъка и направията на мебелите и от добрата вентилацияДа тя може да не е чак там където е но проекта ще е както казваш ти, цялата кухня е разположена на стени преди колонатаще има хладилник и точно прединего врата а от другата страна има коминза камина и не мога да мърдам нито на ляво нито надясно.ще оставя фурната под котлона както казваш,колоната ми харесва ще я оставим само За шкафчета макар че ефекта малко и се губи така,къде ще вместя съдомиалната... ще се почуда. Благодаря много!