Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
MohicanSQL - специалист
чет юни 12, 2025 2:14 pmkozl написа:
чет юни 12, 2025 12:18 pmMohicanSQL написа:
Къде има пружина - прати графика ?
Може и да няма - гадая по снимка.
Това жълтото, което предположих, че е болт може да е "фитил" :?
Ама така по снимката го възприех като болт.
А какво значение има за теб дали РС е с въздух и мембрана или с пружина и мембрана?

Колкото не беше ясно, та снесе една камара небивалици за да стане още по неясно !
aleksnp - специалист
Мислех, че налягането на въздуха в разширителният съд се гласи в зависимост от налягането на включване на помпата от пресостата.
Николов Н. - специалист
Да, на колкото е настроен пресостата.
aleksnp - специалист
Тоест, ако пресостата е нагласен да включва на 2.5 бара, гласим налягане в съда 2.5 бара?
MohicanSQL - специалист
чет юни 12, 2025 3:27 pmaleksnp написа:
Тоест, ако пресостата е нагласен да включва на 2.5 бара, гласим налягане в съда 2.5 бара?
Нямам претенциите да съм какъвто и да било специалист, но разширителния съд го взимаш фабрично напомпан на 2.0 атмосфери. Когато го чуя да включва и изключва начесто, го донапомпвам. Как ще нагласяш пресостата е отделна задача. Напомпай на 2.0 атмосфери, а пресостата го натамани да включва от 1,5 и да изключва на 2,5 и виж какво става - пусни някоя чешма в близост за да можеш да чуваш хидрофора кога включва и наблюдавай струята вода. Когато налягането постепенно спада струята не трябва много да отслабва и при включване на 1,5 рязко да се увеличава. През цялото време когато тече водата трябва да е приблизително един и същи поток. Ако има големи разлики докурдисваш пресостата като доближаваш двете стойности долна и горна. Примерно да стане 1,7 - 2,3. Така съм процедирал 30 год, но ми писнаха точно тия хидрофори, вечно нещо да става с тях и затова искам да ги сменя с някаква нова и по различна технология.
kozl - майстор
Статистически новите технологии изкарват по-малко от старите :wink:
чет юни 12, 2025 3:19 pmMohicanSQL написа:
чет юни 12, 2025 2:14 pmkozl написа:
чет юни 12, 2025 12:18 pmMohicanSQL написа:
Къде има пружина - прати графика ?
Може и да няма - гадая по снимка.
Това жълтото, което предположих, че е болт може да е "фитил" :?
Ама така по снимката го възприех като болт.
А какво значение има за теб дали РС е с въздух и мембрана или с пружина и мембрана?

Колкото не беше ясно, та снесе една камара небивалици за да стане още по неясно !
Кое не ти е ясно - фитил или вентил? И чия е небивалицата - моя ли [-X

Избрал си хидрофор с описание #-o
Цитирам:
- Важно! Ако по време на работа спре притокът на вода, хидрофорът няма да се изключи
автоматично и това може да доведе до повреда на помпата.
Хидрофорът е разработен за автоматично регулиране на налягането. Също така хидрофора
автоматично спира работата на помпата, когато има липса на вода. По този начин предпазва от
евентуални повреди при работа на сухо.
Има или няма защита от работа на сухо :?
налягане Bar 3
Вероятно е направен да поддържа 3 бара към изходящия водопровод.
дебит L/min 45
Този дебит, понеже не надписан за максимален, има вероятност да е при 3 бара налягане, ама много съмнително като съдя по мощността на ел.двигателя :?
С такива данни, имайки в предвид, че няма налягане на включване и налягане на изключване ми заработва фантазията, че Райбера е с електронно управление, но цената ми подтиска фантазията и ме накланя към съмненията :-D
А може би нарочно липсват достатъчно данни за избор :?

По снимки и по инструкция - толкоз :roll:
MohicanSQL - специалист
чет юни 12, 2025 2:06 pmkozl написа:
чет юни 12, 2025 1:45 pmaleksnp написа:
С какво налягане, трябва да е балонът в разширителния съд?
Каквото осигури барута след филтила :-D

Изображение

И понеже бях танкист на Т55 и към танковото оборудване имаше подобен на РС, предвиден за дегазация.
Но без фитил, а с капсула. Чукаш по капсулата тротила гръмва вътре в съда и създава налягане в него. После се изпръсква течността в съда като при пръскачка за инсектициди.
Понеже си бил танкист, да ти разкажа за един ходрофор. Има три автономни запалвания на двигателя : Акумулаторно, Разширителен Съд с въздух и Капсула с произвеждане на изстрел с халостен патрон да превърти стартера и запали двигателя. Ако един от тези методи откаже да може да използваш другия. Хидрофора се нарича Витяз, по суша и вода, а когато танк заседне, той ходи да го спасява. Нещо има ли общо с темата - нема. Това ти е объркващото, щото не си влезнал тук за професионален съвет, а да се разсейваш и за по интересно включваш разни странични елементи с привкус и хумор.
Ето гледай -
kozl - майстор
MohicanSQL написа:
Това ти е объркващото, щото не си влезнал тук за професионален съвет, а да се разсейваш и за по интересно включваш разни странични елементи с привкус и хумор.
Да пробам, мъча с хумор да мачкам тегавото, но не вникваш в съветите.
Има още един метод, който работеше най-често - дръпване с друг танк :?
Това че не оценяваш постовете ми, си е твое мнение, но пък моето мнение е, че ти не си наясно какво искаш.
Искаш техника без РС - писах каква и ти предложих, но също намекнах, че всичко ново е нагласено да издържа по-малко от старото - факт.
Къкво от това което писах не разбра или по-точно не те устройва?
А това да пишеш за РС, че е районен съд що е :?
Ама "мълчаливо" се съгласих. Все пак е съд и е в района :lachtot:
hidrazin - майстор
чет юни 12, 2025 2:06 pmkozl написа:
И понеже бях танкист на Т55 и към танковото оборудване имаше подобен на РС, предвиден за дегазация.
Но без фитил, а с капсула. Чукаш по капсулата тротила гръмва вътре в съда и създава налягане в него.
[-X Никакъв тротил няма там и никога не е имало.
На фланеца отгоре на съда има отвор в който се вкарва пиропатрон - цилиндър от пироксилин (бездимен барут).
Представлява цилиндър с диаметър около 4 санта и дължина около 6 санта с централен отвор за бързо горене.
(не помня дали се слагаше един или два такива цилиндъра)
Отгоре се навива капсул-възпламенител който е на резба и се завива с ключ 3-ойка - като тези от гилзите за снарядите на танка.
Отгоре има ударник - праскаш с чука, капсул-възпламенителя пали пироксилина и той прави налягането с изгорелите газове.

То ако беше тротил, наоколо нямаше да остане и един жив кемаф... :-D
:partyman:
P.S. Като ученик в основното редовно си носех в джоба такъв пироксилин - от почти черния.
Реже се с ножче все едно е полиетилен. В клас си режа парче колкото половин грахово зърно така че да има остър край.
Завивам в станиол от шоколад така че острия край да стърчи. Паля остря край и зялото топче станиол Фърчи из класната стая. :lol:
(има и жълт едноканален пироксилинов барут ама е много корав за рязане...)

P.S.2 Ссссооори за оффтопа. А вие си търсете пружините... :)
MohicanSQL - специалист
чет юни 12, 2025 9:17 pmkozl написа:
MohicanSQL написа:
Това ти е объркващото, щото не си влезнал тук за професионален съвет, а да се разсейваш и за по интересно включваш разни странични елементи с привкус и хумор.
Да пробам, мъча с хумор да мачкам тегавото, но не вникваш в съветите.
Има още един метод, който работеше най-често - дръпване с друг танк :?
Това че не оценяваш постовете ми, си е твое мнение, но пък моето мнение е, че ти не си наясно какво искаш.
Искаш техника без РС - писах каква и ти предложих, но също намекнах, че всичко ново е нагласено да издържа по-малко от старото - факт.
Къкво от това което писах не разбра или по-точно не те устройва?
А това да пишеш за РС, че е районен съд що е :?
Ама "мълчаливо" се съгласих. Все пак е съд и е в района :lachtot:
Щото като потърсиш информация в Гугъл - РС излиза Районен Съд. Това, че на теб ти е удобно да пишеш с твои си съкращения, не означава, че цял Свят трябва да ги знае. Когато даваш съвет се концентрирай върху обекта по темата. Както Аз направих по-горе, където човека попита за атмосферите в разширителния съд. Писал съм само и единствено за това, а не за украска да допълвам литературни кьорфишеци включващи твоята военна повинност, и могъществото на руската военна техника !

Тема "Мини хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: