• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
prascho - майстор
В твоят случай ти препоръчвам да сложиш плаваш под по описаната от мен технология. Гарантирам, че няма да сбъркаш. Колкото до товароносимостта на посипката- ако не паркираш автомобил вътре в помещението няма никакви притеснения от евентуално подаване на повърхността. Според мен това е в пъти по-оправдана инвестиция от планати за подовото покритие в банята. Имай предвид, че в банята се прекарва 10-20 мин на ден от член на семейството докато останалите помещения се отопляват и прекарваш по 10 часа на ден. Вложи малко повече инвестиция в пода на помещенията!!!!!! Разположението е много хубаво. Аз лично бих направил банята по следния начин: душ кабина с врата от стъкло /цялата в плочки, наклон на пода към коридора и правоъгълен сифон по цялата дължина/, пода на останалото помещение отново в плочки /може и да е равен може и с лек наклон с цел по-лесно отичане на вода при почистване/, стените въпрос на вкус. Не си играй да слагаш под в банята от по 50-60 лева!!!!! Колкото до бамбуковия паркет, ами много е хубав има мехерчета с въздух и е с доста добри топлоизолационни качества. Още преди 2-3 години по изложенията стройко цената на квадрат беше над 50 лева. Дебелината му е 15 мм.
Когато подът е направен с посипка на Кнауф стабилността му е гарантирана. Посипката е зърнеста и като мине известно време след полагането тя поема влага от помещението и става стабилна структура. Лепилото между двата слоя гипсфазер прониква между тях и отново води до стабилна конструкция. Изпълнението е без фибран, но той не вреди, напротив намалява коефициента на топлопроводимостта и не позволява студа от неотопляемото помещение под вас да се пренесе у вас.
Препоръчвам ти по -този начин да си направиш и коридора и не се лъжи с полагане на гранитогреси. Има хубави ламинати, които също лесно се почистват. Плочки лично за мен се слагат единствено в баня и няколко реда пред кухненски шкаф/, което не е задължително/.
крум - специалист
Дали са ти много добра цена за дъба.
За ориентация, акацията ни е 62 лв, ореха който гледахме беше около 150-170. А е и масив (т.е. не е трислойна). Предполагам са ти обяснили качествата на трислойния паркет в магазина...
Ако ти харесва на цвят и качество - вземай.

От сухите подове няма какво да се притесняваш. Цената ще трябва да си я сметнете сами - зависи най-вече от дебелината на посипката, т.е. от нивото за качване.
Цени от около преди половин година по спомени:
6.40 с ДДС за гипсфазер за кв.м. (х2 - трябват ти 2 слоя), 25 лв с ДДС за 1000 винта , 320 лв без ДДС за кубик посипка, още малко за гипсово лепило (май беше около 10 лв за 15 кг торба). Черешката на сладоледа е Унифлот, но според мен си е чисто разхищение (80-85 лв на 25 кг). Унифлот съм сложил само където минават тръбите за парното.

Сметката си я правите просто:
Мерите нивото, което искате да хванете преди финалната настилка (паркет, плочки...).
Примерно 6 см.
Вадите от 6-те см 2х1 см за гипсфазера. Остават 4.2 см
За един квадратен метър с височина 4.2 см ви трябват 1х1х0.042х352= ~15 лв.
Още 13 лв. за гипсфазер, още малко за лепило и винтове и отиват към 30 лв. Пак да подчертая - това е при повдигане на нивото с 6 см, което е доста...

Не знам какво би ви излязло ако го направите със замазка.

Ако спазите системата на полагане, няма защо да се притеснявате за потъвания и др. Тази сутрин от любопитство мернах в банята с един мастар дали случайно по края пода не се е издул, докато по средата да е поддал - половин година и повече активна експлоатация не е мръднал.
В къщи съм сложил сух под в банята, в коридора и в кухнята. В кухнята трябваше да повдигна 12 см, та там отидоха големите пари - над 5 см се слагат 2 пласта посипка и ГФ.

Плюсовете, както каза прасчо:
Лесно поставяне, не мъкнеш пясък, цемент и вода като идиот, не чакаш половин година да изсъхне, шумо, топло изолация, изолация от ударен шум.
Единственото разумно ограничение, което аз отчетох за себе си, е че не позволява лепенето на плочки, по-големи от 30х30 см.

За гранитогреса в коридора отново съгласен с прасчо, макар че ние предпочетохме естествени материали - т.е. паркет.

П.С. И стига се оплаква, че банята ти е малка - имаш повече от 3 квадрата :) ... Което не е и чак толкова много, че да не можеш да си позволиш да си го направиш както ти е кеф.

Всъщност концепция за дъното на душкабината имате ли?
Имаше едно страшно корито на Рока, към което можеш да си поръчаш и дървена скара...
Ама цените са като за Рока - 3х над това, което нормален човек може да понесе :)
prascho - майстор
Трябва да добавя, че минималната дебелина на посипката е 20 мм. Ако пода ви е що годе равен разходите поне за посипка могат да се намалят двойно. Аз лично бих се спрял на варианта с 6 см повдигане на под но вместо 4 см посипка бих ги раздробил на 2см посипка и 2 см фибран. Разбира се, че посипката ще играе роля на изравнител и на места може да е 2,5 или 3 см в зависимост от плочата. Колкото до стенните на банята едно удачно за мен решение е силиконова мазилка. Стените биха били добре защитени като има вариации в мазилката и може дори да се съчетаят с разни фигури. /мазилките не поемат влага и могат да се мият, лесно се нанасят и са на цени от 5 до 7 лева на квадрат в зависимост от диаметъра на зърното, като се добави и грунд няма да излезе по скъпо от 10 лева на квадрат. Хубави плочки за 10 лева едва ли ще се намерят, пък трябва и майстор/. Има и сходни силиконови релефни бои. Отново въпрос на вкус.
Въпрос към крум: тъй като аз имам голяма квадратура /около 100 квадрата/ знам, че има специално приспособление, което се състой от 2 майки и един мастар. Евентуално знаеш ли каква е цената и дали си заслужава да се закупи? Тръбите за парното аз мисля да ги увия във вата. Ти как си процедирал? Унифлот предполагам е специализираното лепило за гипсфазера, което си заместил с по-обикновено?
крум - специалист
Прасчо, Антония гледа да избяга от плочките по стените на сухата част от помещението...
Моето мнение по въпроса за влагата е, че не трябва да се запечатват стените.
По-скоро трябва да се премести фокуса върху аспирацията и отоплението.
Обаче се замислих за минерална мазилка в душкабината... сигурно ще е кошмар за почистване, но ще е много ефектно, ако се подбере правилната като текстура и цвят...

За мастара не знам от къде - аз импровизирах с един от дългите дървени, които имам (2.10 см), като му завинтих 2 парчета ГФ накрая, повдигнати на 1 см над основата му.
Само че успях да го използвам само в кухнята - другите помещения се оказаха тесни и по-скоро пречеше.

Тръбите съм ги оставил само в широки гофри (24 мм). Мисля, че е достатъчно, като се има предвид, че тръбите не топлоотдават много, въздуха в гофрирания маркуч е изолатор, посипката и ГФ също.
desss - специалист
Антония написа:
каналът му искам да е от онези на лайсните, така че да няма риск водата да прелее в останалата част на помещението.
е, излиза и отвън от време на време :) :)
prascho - майстор
Номерът е в разположението на сифона. Ако е при вратата на душ кабината ще прилее в останалата част от помещението, но ако е на противоположната страна няма подобна опасност. Много зависи какво ще бъде покритието в часта извън кабината и дали ще има наклон към сифона!!111
Антония - специалист
Говорих час и половина по телефона с брат ми, той вика, че сухите подове са супер, обаче като ми направи калкулацията на цената (много сходна с тази на крум, макар и мааалко по-висока), нещо не ми хареса. Не съм cheap bastard, ама наистина ми се струва малко солено. Та ще го обсъдим още веднъж с мъж ми и ще видим.
Аз лично бих направил банята по следния начин: душ кабина с врата от стъкло /цялата в плочки, наклон на пода към коридора и правоъгълен сифон по цялата дължина/, пода на останалото помещение отново в плочки /може и да е равен може и с лек наклон с цел по-лесно отичане на вода при почистване/, стените въпрос на вкус.
Всичко точно така го планирам -- без плочките по сухата част от пода. Споменавах преди, че съм живяла в къща, където банята беше точно по вкуса ми, и те уверявам, че и дървото се поддържа много лесно. Така или иначе не одобрявам когато се плиска вода извън душа и съм успяла ВЕЧЕ да приуча мъж ми да пази сухо :) А към плочките изпитвам страшна ненавист :razz:
Всъщност концепция за дъното на душкабината имате ли? Имаше едно страшно корито на Рока, към което можеш да си поръчаш и дървена скара... Ама цените са като за Рока - 3х над това, което нормален човек може да понесе
Видях го в Арт Баня -- супер яко е с тая скара, ама аз някак си представях по друг начин кабината. Искам тъмно дъно (графитено сиво или бордо) и изсветляващи нагоре стени (светло сиви до бяло или екрю). Не ми се ще бяло дъно, а корито в друг цвят не откривам. За сметка на това попаднах на много красиви плочки с "пълзящ" цвят, точно както си фантазирах, че трябва да бъде. Та ще се придържам към това решение.

А банята наистина е малкаааа! 196х130 см е реално, като има и комин! Добре, че се сетихме за ненужноста на този коридор и ще го префасонираме. 9 квадрата за преходи оставили, малоумници с малоумниците. Мразим коридори пък, за нищо не служат, само ядат от жизненото пространство. Rant, rant, rant :)
Колкото до стенните на банята едно удачно за мен решение е силиконова мазилка.
Ще ги разгледаме из основи и ще решим. Не го мислех този вариант, признавам, главно защото съм НЕУКА. От друга страна... ще ми се да си бях останала неука :) Грам не ми се занимава с подобни неща, иска ми се да намерим човек, на когото да разкажа какво искам, а той да го направи от-до, без да се налага аз да взимам някакви решения, дето са ми почти ала-бала-ница. Т.е. като в белите страни. Да, ама нашите т.нар. интериорни дизайнери са някакви много интересни хора -- хем искат щури пари, хем пак ми губят времето, хем "едно си баба знае"... Венге, Рока, "ау, колко ви е малко пространството", квадратни дивани, артистично разхвърляни пуфове, пердета от 700 лева линейния метър, ай да си гледат работата, това и аз го знам, ама не ми харесва дори.
Обаче се замислих за минерална мазилка в душкабината
И това не го знам какво е :omg: Да е жив и здрав Гугъл, мамка му.
е, излиза и отвън от време на време
Неее, недей така!! 300 лева метъра! Този канал е по-скъп от абсорбатора в кухнята, дето е абсолютна фурия, трябва не просто да поема цялата вода, ами ако се налага -- да вади мопа и да чисти даже.

Разстроих се :motz:
Антония - специалист
Мъж ми: "Ние даваме по хиляди евро на квадратен метър, сега за 30 или 40 или 50 лева за сух под ли ще се стискаме". Демек ще слагаме :)
desss - специалист
Антония написа:
е, излиза и отвън от време на време
Неее, недей така!! 300 лева метъра! Този канал е по-скъп от абсорбатора в кухнята, дето е абсолютна фурия, трябва не просто да поема цялата вода, ами ако се налага -- да вади мопа и да чисти даже.

Разстроих се :motz:
е не исках да те разстройвам :) но прасчо може би е прав, ако се сложи в дъното на душа с обратен наклон сигурно няма да излиза. моя е между стената и стъклената преграда и при по-силна струя понякога малко вода излиза навън. добре че си сложих още един сифон и в сухата част за всеки случай, та отива натам :)
prascho - майстор
гледам сега ценовата листа на marsel.bg, гипсфазер 1 см дебелина плоскост 1,5 на 1м излиза около 6,3лв квадратния метър с ддс. Това, което ми прави впечатление е, че мазилките са на цени от 4,2 лв/м2. А в Практикер на деко гледах от 5 до 8 лева.
Колкото до пода, аз бих дал 30 лева за сухия под и бих лепнал ламинат за 10 лева в сравнение с варианта замаска за 10 лева и 50 лева за паркет!!!. Ламината като ти омръзне и се видиш финансово по-добре се сменя, важното е основата да е направена както трябва. Както каза администратора при ламината важен показател е класа на износоустойчивост. Видях в последната брошура на Метро ламинат за 10 лева и клас 31. При все, че максималния клас е 32.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

Тема "Гарсониера с пълна реновация алангле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: