• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
крум - специалист
Ами мога да понапиша... То стана инцидентно - докато чакахме да изсъхне замазката в банята и... сега резултата е, че нямам време да сваля даже кофража.
Ще пусна друга тема, като почнем да действаме и там. Ама това ще е най-рано след 20, ако се запази времето топло.
До тогава - ако мога да помогна - на ЛС или на icq...
Tehni4oR - напреднал
Круме, поздравления и от мен!
Много работа си свършил да ти завиди човек на хъса и нервите.
Аз преди две години прекарах 1 месец(издухах цялата отпуска) в кибитка колкото твоята но мисля, че резултата си заслужаваше.
крум - специалист
Благодаря.
Резултатът със сигурност си заслужава - вече имаме истинска баня, при това на 2.5 квадрата... И е доста функционална, въпреки че е далеч от завършване.

Ето и последното творение - прототипа на плота за мивката:
Изображение

Краката и основата са от един стар прозорец. Доста добра дървесина имаше в него...
Разбира се, истинския плот ще е изработен от тик и не накован с пирони.
Банята вече започва да придобива завършен вид. Всичките ни опасения, че може да се окаже тясно, се опровергаха. Дори намерихме място и за 2 ребра по 65 см за парното от ляво на мивката.
Под плота ще има 2 рафта с ракитени шкафчета за кърпи и други принадлежности. Място остана и в левия ъгъл до мивката за рафтове за сапунерки, четки за зъби и други.
Antonini - специалист
Едва ли има човек който да е мислил повече от мен в детайли за една практична, безопастна, функционална, и стилна баня..... За 1 година още не съм я завършил поради липса на достатъчно финанси и време. Въпреки тези трудности всичко си ми върви по план, в паралел със строежа и. Мога да пиша много по темата, но ме мъчи откриването на буквите по клавятурата на кирилицата.
На кратко ще кажа само, че в банята има много разновидни системи които си имат своите закони за да функционират правилно.
Венилатор не си слага където и да е в помещението, а в най-дългата точка от постъпващия въздух в банята. Без наличието на такъв отвор под вратата или в долната част на нея вентилацията неработи адекватно - а само се създава подналягане в банята, тоест вакум.... Най- ефективния смисъл от вентилационата система се състои в това, че топлия въздух от домът бивайки засмукан от вентилатора да суши стичаштите си капки от стените по пода, проникваики ниско долу под вратата. Вентилатора тръбва да е възможно най - високо където се издига парата, и задължително с датчик за влага. На българската фирма "ММоторс" са добри, но са само за стенен монтаж,- тези с датчика за влага, поради това се наложи да си купя два, като прехвърля управлението от единия на другия, които е за окачен таван. Огледалото в банята е повече от необходимо да има нагревател от зад, за да не си запотъва. (особенно важно за мъже като мен, които обичат да се бръснат когато се къпът и брадата е омекнала). Смесителя на душа е добре да бъде с термостат, за да не ти се променя водата под душа докато се къпеш, когато се пусне някъде чешма, било от долу в комшиите или в собствената ти кухня.
Понеже по нагоре в мненията доста се умуваше за пода на банята, ще напиша най-важните препоръки.
В една световна статистика се посочва именно пода на банята като най-рисков, от страна на битови злополуки (подхлъзване), след него се нареждат стълбища и прагове.
За мен най- добрият под за баня е от "Технически камък"!
Предимства:
1) Можеш да си го поръчаш по размер, цвят, и степен грапавинни шарки наподобяващи ефекта на шкурката - против подхлъзване и разбиване на главата в мивката.
Междудругото никога не съм виждал достатъчно грапава и красива плочка за баня....

2) Изклучително здрав, и с пъти по-малка абсорбация на вода от мрамора дори.

3) По топъл е от всякъкви плочки поради наличието на смула в него.
Техническият камък е разработка едва от 10-тина години.
Представява смеска от кварцов пясък, смула, оцветители според цвета (може да се добавят цветни натрошени стъкла и огледалца за ефект)
Всичко това се отлива и пече в отливка на висока вибрация, и вакум за да има толяма плътност.

4) Най добрия вариант е когато плотовете на пода са два един до друг раздилящи се със продълговата решетка наречена "душ канал".
Тогава се ибягва коничния наклон от всички страни кам сифона.
Остават само два наклона към решетката.
Освен това се избягват и многобройните фуги на пода за които е въпрос на време струята на душа да изкопае. Мозайката която се води за една от най-здравите настилки, точно под душа ми се беше изронила на голями язви, пък какво остава за тъничките фугички, къде хванали добре, къде не, от долу за плочките....
tuninghuman - специалист
Технически камък - добре а от къде?
Levee - специалист
ами....от къде ли не....пишеш в google "технически камък", натискаш бутон search и ще ти излязат доста фирми. Избираш си според това, кой ти е най-близо. Цените им са сходни. Варират от 80 до 400 лв. на квадрат. Да, супер е за под, обаче малко скъпичко излиза.
Аз ще си правя плота за вграждане на мивката от такъв камък. Поне откъм цветове има супер богат избор, освен това можеш да си го поръчаш в каквато си искаш шантава форма.
Не мисля обаче, че е удачно решение за под.
АЗ купих за моята баня от продълговатите сифони (безумно са скъпи, но мисля че си струва) и въпреки това трябва да направиш поне двустранен наклон. Което означава, че или трябва да ти го излеят с наклон, или да го режеш, което убива целия ефект...
Levee - специалист
И аз имам проблем с мястото - грешката е моя, че се вслушвах в съветите на разни хора и още при проектирането на къщата заложих малка баня. Строителите допълнително сгафиха и "спестиха" още около 20 сантиметра и сега банята ми е 163 на 242 ценни сантиметра.
Разводката за водата е на едната стена - т.е. тоалетна, мивка и душ ще са на една линия.
Моноблока е обикновен - на Видима, с компактни размери. Просто нямаше място в стената за вграждане на казанче....
за да избегна нуждата от душкабина поставям от продълговатите сифони, които да спират водата и в същото време да няма видима преграда по пода, която допълнително да насича малкото пространство. Паравана под душа е от гладко стъкло, леко оцветено в кафяво (плочките са венге и бамбук), без рамки. Мивката още не съм я измислила, но ще е вградена в плот от технически камък, който стеннен до 20 см (нещо като рафт) ще продължи и над казанчето, за да се увеличи пространството за поставяне на разни джунджурии. На острешната стена има ще има лира и някакъв съвсем лек шкаф за кърпи. Скоро започваме да лепим плочките и ще постна снимки.
Ето 3D проект, въпреки че не отразява точно моите планове, дава обща идея.

Прикачен файл

11.jpg
11.jpg (62.92 KиБ) Видяна 11392 пъти

Прикачен файл

12.jpg
12.jpg (65.91 KиБ) Видяна 11392 пъти

Прикачен файл

13.jpg
13.jpg (55.65 KиБ) Видяна 11392 пъти

Прикачен файл

14.jpg
14.jpg (86.67 KиБ) Видяна 11392 пъти

Прикачен файл

15.jpg
15.jpg (68.56 KиБ) Видяна 11392 пъти
крум - специалист
Levee, моноблока на Видима е поне 66 сантиметра дълбок.
Предполагам, че вече сте го купили...
Казанчето на Грое е 14 см (въпреки, че като го мерих, го изкарах 12 см, но толко препоръчват за монтаж), а най-малките тоалетни чинии, които срещнахме по каталозите бяха 44-45 см. Общо - 56-58 см.
Спестявате едни 8-10 см, които хич не са малко.
Levee - специалист
Е да, въпрос на гледна точка....ако го вградиш в стената или трябва да направиш чупка - стената след казанчето няма нужда да се удебелява с тези 14 сатниметра или да удебелиш цялата стена по продължение на цялата баня с въпросните сантиметри.
Да, купила съм го и го ползваме сега по време на строителството. Ве още не е късно да го "скатая" за втората баня на къщата след време и да взема вградено казанче и конзолна тоалетна, обаче все нещо подсъзнателно имам против вградените казанчета....не знам, сигурно съм консервативна, ама вкопаеш ли го веднъж в стената, после ако нещо му стане ходи че разбивай...
крум - специалист
Вчера си мислех върху разпределението на душ-кабината ти.
Ще ти трябва и врата, че иначе частта пред нея ще е вечно мокра, като се къпеш.
Ама това е бял кахър - така с безрамкови стъкла ще стане леко и приятно.
Иначе за разбиването на казанчето - че какво толкова има да му разбиваш - гипскартона за разлика от тухлата и бетона се ремонтира поне лесно и чисто. А и казанчетата са мислени да не се изваждат след като веднъж са вградени.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Банята - как да спечелим още малко място" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: