• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
rulom - модератор
Понеже и аз съм от тези давали зор за снимките, та се чувствам длъжен да отговоря :cool:
От шпакловка честно казано нищо не разбирам :wink: шпакловал съм си разни неща в къщи и долу горе е станало добре, естествено с шкурчицата тук там :wink:
На снимките шпакловката изглежда в пъти по-добра от моята, ама все пак това са си само снимки.
Това което ми прави впечатление са обясненията които даваш, т.е. даваш разяснение на процесите, материалите, инструментите, самия процес, въобще неща които навеждат на мисълта че разбираш от работата си и я обичаш.Виждал съм хора които наклепват това за което са дошли и изчезват, демек работят заради едните пари.
По принцип всички работим за пари, но когато едно нещо е извършено със старание и професионализъм освен удовлетворението от добрия резултат, това нещо води след себе си и още клиенти :wink:
Успех :!:

П.П.Подкачих те за снимки заради определението "Най-добрия майстор на шпакловката".
От мен да знаеш:Първо най-добър в каквото и да е няма.
И второ когато сам се определяш като най-добър е самохвалство, когато други те определят като най-добър това е майсторлъка :wink:
Успех, още веднъж !
Илиян Илиев™ - майстор
Знам, че винаги се намира по някой по-добър. Това че съм написал това в подписа си не означава, че се смятам за най-добрия на света. Със сигурност има майстори от които ще ми се завие свят, но поне в зоната, която работя(радиус 80 км) още не съм виждал нещо, което да си заслужава парите. Това не е само мое мнение, а са ми го казвали и всички на които съм им мазал и шпакловал.

Все пак качеството е скъпо и повечето ги отблъсква цената. В последствие съжаляват, защото бояджията си е поискал 3 евро на квадрат за да оправи насраното и след малка равносметка им става ясно, че е могло да им излезе с около евро по-ефтино.

Разнясненията, които давам са малко повърхностни според мен, защото ме мързи да пиша на дълго и широко, но смятам че могат да бъдат полезни както на професионалистите, така и на любителите. Освен това да пусна тема само със снимки без никакъв коментар към тях ми се вижда малко кофти.

п.п. Малко по-късно още снимки. Да прегледам първо кво е писано днес.
sasooooooooo - "специалист"
С този инструмент /робота/, гледам майсторите търкат по ръбовете

Прикачен файл

090120_085221_resize.jpg
090120_085221_resize.jpg (77.38 KиБ) Видяна 8263 пъти
sasooooooooo - "специалист"
А с този, като дръпне мазилката, обливат обилно с вода и започват да търкат. Идеално гладко става, обаче какъв гьол вода остава след това!

Прикачен файл

090120_085244_resize.jpg
090120_085244_resize.jpg (73.78 KиБ) Видяна 8262 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
По ръбовете няма кой знае колко за търкане. Виж по ъглите е друга работа, особено ако е мазано без майки и без нивелир. Робота е идеален и за изглаждане на всякакъв вид тумбаци. Естествено до 48 часа след нанасяне на мазилката. След това става доста трудно. При премахването на ръбовете от основата за шпакловка може и седмица да мине, но тогава се вдига много прах. Аз лично използвам робот с 8 зъба. Смятам, че с него се работи по-прецизно. Като са на по-малко разстояние зъбите не позволяват лесно задълбаване в мазилката.

Има и друг инструмент за изглаждане на тумбаци и други подобни операции. Той се използва няколко часа след нанасяне на мазилката. На другия ден е почти невъзможно да даде резултат. Тук го наричат ГРИЛЯ не знам дали има българско име и дали се използва в България.

Шпаклата от снимката съм я виждал само по магазините. Всъщност веднъж съм опитвал с такава, но не става добре шпакловката. Или поне аз не съм усвоил техниката. В по-горните постове има линк към шпаклата, която ползвам аз.

За водата вече споменах, че е абсолютно необходима за постигане на максимална гладкост, но това с гьоловете ми е непознато явление. Просто трябва да се хване точния момент и да се намаже стената с потопена във вода баданарка с мек косъм без да се натиска. Намокрената по този начин повърхност трябва да е толкова голяма, че след като се започне минаването с шпаклата, докато се стигне в края на намокреното да не е попило водата. За постигане на това нещо се изисква опит.

Относно "хващането на точния момент" за нанасяне на вода мога да кажа, че зависи както спецификацията на различните марки материали, така и от температурата, доколко изсъхнала е основата и няколко по незначителни фактора. Демек и тук се изисква опит.

п.п. Инстересно ми е да разбера дали въпросните майстори след вечеря в къщи има кой да им измие приборите за хранене или ги оставят просто така и преди следващото хранене само ги изтриват със салфетка?
Илиян Илиев™ - майстор
Ето още пет снимки. На 11 и 12 е кръгъл прозорец с обиколка 2,4 метра. Поцинкования ръб го сложих на две парчета, защото при тази дължина играе като жив гадния ръб. На 14 съм снимал обикновен поцинкован ръб за прави стени. На 15 е кръглата колона на втория етаж намираща се точно над кръглата колона, която показах на предишните снимки.

Всички кръгли колони, които ще видите в тази тема са от вибриран бетон. По принцип са доста гладки и някои направо си ги боядисват след запълване на миниатюрните дупчици, които са останали. Преди нанасянето на мазилката минавам с грунд, който е желателно да се ползва винаги върху вибриран бетон. Следва ръчно нанасяне на около 2 мм машинна мазилка на циментова основа. След засъхване и заглаждане на неравностите нанасям основа за шпакловката . Следва шпакловка по гореописания начин.

По принцип при тези колони не е нужно минаване с циментова мазилка ако са вътрешни, но когато кофража е направен "майсторски" е нужно изправяне, което е по-лесно постижимо с циментова мазилка отколкото с гипсова.

Прикачен файл

maz 015.JPG
maz 015.JPG (28.27 KиБ) Видяна 8224 пъти

Прикачен файл

maz 014.JPG
maz 014.JPG (26.87 KиБ) Видяна 8224 пъти

Прикачен файл

maz 013.JPG
maz 013.JPG (29.6 KиБ) Видяна 8224 пъти

Прикачен файл

maz 012.JPG
maz 012.JPG (46.17 KиБ) Видяна 8224 пъти

Прикачен файл

maz 011.JPG
maz 011.JPG (46.61 KиБ) Видяна 8224 пъти
evdoki - специалист
Здравей,
Доста си добър! A колко време ти отне да задобрееш толкова?
Благодаря
Илиян Илиев™ - майстор
Този занаят го започнах преди 5 години и половина като общ работник. Демек слагане на материал в машината, забъркване на шпакловката, носене на кофи, миене на инструмента, пренасяне на скеле и други подобни занимавки.

Понеже си давах зор, а и маисторите не бяха от най-бързите(обслужвах 4 майстори, всъщност единия не беше майстор, а се учеше) ми оставаше време за по цигара. След втория месец започнах да се опитвам в свободното време да нанасям основа за шпакловката, както и по малко шпакловане. От начало ми забраняваха, защото осирах яко, но след време шефа реши да вземе друг на моето място, а мен да ме изучи.

На седмия или осмия месец можех да изправям криви стени и да нанасям основа за шпакловката. Тогава достигах едва до 70-80 квадрата на ден с адски усилия. След това смених работодателя и постепенно се научих да правя шпакловка, да поставям ръбове и майки, да пръскам с машината и да мажа. За около година започнах да дишам във врата на новия работодател. След още една бяхме равни. В момента самия той признава, че съм доста пред него. Само бързината ни е спорна, че съм тежичък и ме домързява бързо. Сега работя по отслабването ми. За година свалих 12 килограма, но мързела си остана.

От около две години и половина правя и обикновена мазилка(вар, пясък, цимент и водица). Според големината на обекта я нанасям ръчно или машинно. При този вид мазане малко ми куца правенето на майки за мазилката, но съм решил проблема с поставяне на поцинковани майки , които се използват и при машинното мазане с готови за употреба материали .

п.п. Мерси за комплимента.

п.п.п. Винаги има и по-добри от които да се учим.
Илиян Илиев™ - майстор
Тази вечер още 5 снимки. На първата е изглед към комина и разни дъгообразни ръбове. Естествено перфектно завършени с поцинкован ръб или там както се казва.

За външната мазилка дори и да не споменавам нищо със сигурност и неопитното око ще обърне внимание на правилно разпределената гранула на финалния слой. Самия финален слой не се нуждае от боядисване, защото след изсъхване мазилката е снежно бяла. Освен това е с ниски стойнисти на водопропускливост. Не попива много вода демек, но друга работа си е мазилката на силиконова основа. Тази е с варо-циментова основа.

Прикачен файл

maz 016.JPG
maz 016.JPG (32.35 KиБ) Видяна 8092 пъти

Прикачен файл

maz 020.JPG
maz 020.JPG (39.54 KиБ) Видяна 8094 пъти

Прикачен файл

maz 019.JPG
maz 019.JPG (35.75 KиБ) Видяна 8094 пъти

Прикачен файл

maz 018.JPG
maz 018.JPG (71.43 KиБ) Видяна 8094 пъти

Прикачен файл

maz 017.JPG
maz 017.JPG (35.58 KиБ) Видяна 8094 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Хайде малко раздвижване с още пет снимки, въпреки че интереса спадна.

На 021 има три прозорчета над витото стълбище и са на нивото на кръглия прозорец от предишните снимки, който сам по себе си е пример, че не всичко в живота е гипсокартон.

На 022 и 023 се виждат най-горната част на витото стълбище, което също свидетелства, че няма невъзможни неща при мазилката и комина на бъдещата камина.

На 024 и 025 е една от баните. Тук ясно се вижда основата за шпакловката, която е с по-жълтеникав цвят и самата шпакловка. Сивата част е машинната мазилка на циментова основа. Другите две ръце се нанасят на ръка. Всъщност основата за шпакловката може да се пръска и с машина, но резултата не е задоволителен за частна къща. До този метод се прибягва предимно при шпакловане на гаражи, халета и други подобни непретенциозни помещения.

Виждат се и местата, където са били поцинкованите майки. След отстраняването им празния канал се запълва на ръка.

Прикачен файл

maz 025.jpg
maz 025.jpg (45.83 KиБ) Видяна 7949 пъти

Прикачен файл

maz 024.jpg
maz 024.jpg (37.66 KиБ) Видяна 7949 пъти

Прикачен файл

maz 023.jpg
maz 023.jpg (33.83 KиБ) Видяна 7949 пъти

Прикачен файл

maz 022.jpg
maz 022.jpg (27.27 KиБ) Видяна 7949 пъти