Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
tassel - специалист
ribnikolaevi написа:
tassel написа:
ribnikolaevi написа:
Аз съм конструктор!
В съвременното строителство на жилищни сгради "бетонната стена" е шайба. Държи сградата при земетръс. Прецакването на шайба , още повече на 2/5, категорично отслабва носимоспособността на сградата при хоризонтални /земетръсни/ въздействия.
Спомням си, че когато строиха сградата, на някои от апартаментите правиха отворите за вратите в последствие, т.е. след като беше излята тази бетонна стена.
Тогава отивай на точка 3 и не се бави :lol: .
Защо не се свържеш с конструктора, който е проектирал сградата. Друг не може да ти каже категорично мнение, или по-скоро категоричното мнение е НЕ ПИПАЙ ШАЙБИТЕ!
Ако се интересуваш как да се свържеш - има си път. Намираш конструктивния проект, веждаш фирмата, която го е изготвила и се свързваш с тях.
Ами то по принцип точка 3 е номер 1 в списъка, ама като нЕма търсене... :)
niki_sap - специалист
То така като го гледам това на хотел мяза. Може би ти си си купил преходен апартамент в хотела и сега искаш да го разделиш пак на стаи? Ако е така, а и да не е така - вариант 1 май ти остава единствения - губиш 2 кв.м. и разделяш безпроблемно.
silllveto - Майсторица
Примерно може би къщата ти не отговаря на съвременните норми за земетръс
Къщата си е направено както трябва преди няколко години. Е, колоните са с ф14, а не с 18. Втората плоча се наложи поради провисване на първата, което по принцип не беше планирано. Иначе щяхме да я махнем и да направим по-добро разпределение на стаите. Само дето втората плоча я армирахме с къдраво ф5.
Стените са на първия етаж, който всъщност е старата част от къщата и за това писах вече, че всички стени са носещи.
Между другото, по какъв начин сте свързали новите колони със съществуващия зид на първия етаж /само не ми казвай, че нямат връзка/?
Естествено, че не са вързани със стария зид. Те са отляти до него. Все пак старото е улегнало и не можеш да го връзваш с новото, което тепърва ще уляга. Колоните държат това, което е нагоре - новата лоча и следващата (над втория етаж) А вътрешната колона я отляхме върху стария каменен 50см зид и я вързахме със страничните външни чрез горен трегер на втория етаж.
tassel - специалист
niki_sap написа:
То така като го гледам това на хотел мяза. Може би ти си си купил преходен апартамент в хотела и сега искаш да го разделиш пак на стаи? Ако е така, а и да не е така - вариант 1 май ти остава единствения - губиш 2 кв.м. и разделяш безпроблемно.
Не, не е хотел. Май забравих да спомена, че всъщност вратата на банята не е както е дадено на скицата, а срещу входната врата. За да направя това, което казваш, трябва да разбия банята и да я правя отново.
ribnikolaevi - майстор
Относно отварянето на врата в зида на първия етаж - понеже няма снимки няма да съм категоричен, но ми се струва че няма проблеми. Просто трябва някаква конструкция да разпредели товара настрани, извън зоната на вратата. Може да е бетоново стълбче, може да е стоманен профил. Вграждате го и после разбивате отдолу. Доколкото разбирам тези зидове носят само старата плоча. По принцип има и други решения, ако търсите много голям отвор. Например да вържете старата плоча към новия "трегер". Тогава може цялата стена да бутнете. Но не знам дали е възможна геометрически тази връзка.
Интересен е въпроса, как новата конструкция, която има само колони на първия етаж, е осигурена против земетръс. Новите колони, свързани ли са с външни "трегери" за да образуват рамки? С какви размери на напречното сечение са новите колони? Колко е квадратурата на един етаж?
MASTER - специалист
niki_sap написа:
Сигурен съм, че много искаш майсторчетата да ти дадат положителен отговор и да тръгнеш с къртача напред - питал и уверен. Но не си прави експерименти, подобно нещо можеш да направиш само ако имаш официален проект от коструктур и поне 2 професионални мнения по темата от конструктури. Иначе ще бутнеш блока. Без преувеличение.

Нема бутне блока, споко.

Блоко сам ке падне, га стане земетръс.

А към автора - трябва ти не консултация с конструктор, а официален проект.

Но никой няма да ти разреши - нито комшии, нито община, а и конструктор, който да се разпише под това няма да намериш, така че проблема ти е решен предварително.
silllveto - Майсторица
ribnikolaevi, мерси за изчерпателния отговор.
Например да вържете старата плоча към новия "трегер". Тогава може цялата стена да бутнете. Но не знам дали е възможна геометрически тази връзка.
Точно така, не е възможно.
Интересен е въпроса, как новата конструкция, която има само колони на първия етаж, е осигурена против земетръс. Новите колони, свързани ли са с външни "трегери" за да образуват рамки? С какви размери на напречното сечение са новите колони? Колко е квадратурата на един етаж?
Колоните естествено са си догоре. Ъгловите не си ги спомням по колко бяха, големички са, поне 70см в едната посока. Вътрешната на ниво втори етаж си е нормална, 25х25см. Няма проблем с изискванията за земетръс, всичко е изпълнено по план повече от добре.
Квадратурата на първия етаж е 72, а на втория с 25см еркер... не мога да смятам :wink:

Значи, намеренията ни са да премахнем две от по-тънките стени (отвори от по 3 метра) като подсигурим с П-образна метална конструкция.

Тема "направа на отвор в стена за врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: