• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Антония - специалист
Благодаря, Дес, супер си :)

Крум, в хола имаме бая контакти, там само една двойка под прозореца ще искам, за лаптопите, и наистина ще мине по пода, без много къртене. Споменатото скриване на кабела на климатика ще е малко играчка, но не твърде сложна. Виж, центрирането на проклетите лампи може да скъса нерви -- едната е ОК, ама другата са я плеснали с половин метър отклонение.

Обаче кухнята... Имам 2 контакта на стената, при условие, че ще има постоянно включени: фурна, котлони, абсорбатор, боклукомелачка, хладилник, пералня, микровълнова, диспенсър за вода, кафемашина, кухненски робот, както и цял куп по-дребни уредчета като яйцеварка, кана за гореща вода и т.н. Смятай какво чудо ще е!
крум - специалист
Фурна - на отделен бушон (т.е. отделен токов кръг).
Котлони - също. Евентуално абсорбатора можеш да закачиш към тях.
Миялната можеш да отделиш на отделен токов кръг с мелачката.
Хладилник и сот - отделен бушон, като го вържеш веднага след главния, за да е постоянно включен - потърси с търсачката, имаше схема. Така като отивате някъде и решите да спрете тока централно, СОТ и хладилник ще останат включени.
За тези горните най-добре е жиците от таблото до контакта да са директни, т.е. без връзки.

Другите могат и на един кръг, но с повечко контакти.

Ние оставихме само 3 контакта извън тези, които са постоянно закачени - за нашата малка кухня смятам, че ще са достатъчно. А и винаги мога да монтирам още в гърба на кухнята.
Антония - специалист
Благодаря, Крум :) От Аико докопах една схема как трябва да са разположени контактите за вградените уреди -- доста е подробна и прегледна, чак се чудя дали да не я сканирам и да я пусна тук за инфо и на другите.

Само да вметна: последният брой на Идеален дом (с малка масичка на корицата) е просто разкошен. Представени са победителите от мебелното изложение в Кьолн, има изведени тенденциите в обзавеждането, дадени са координати на по-нестандартни фирми с интересни предложения. От три месеца купувам де що има списание на всички възможни езици -- този брой се оказва най-полезен.
prascho - майстор
айде бе, прокопахте ли тунел до съседите, от кога чакам актуална информация. .....сега ще има рестрикции от страна на Тани :-D .
Антония - специалист
Хора, вече няма ама нищо за бутане! Днес съборихме и комина в банята, за нула време стана. Кофтито новина е, че тръбата за отдушника е ръждясала и е монтирана като кулата в Пиза. По диагонал. Затова и пустият комин е бил толкова грамаден. Та мъж ми сега ще говори с приятел, чийто баща прави подобни тръби за водостоци -- да види дали може да смени старата с нова и по-права.

Договорихме се с водопроводчика, каза че за нула време ще сложи нови тръби, при това със сравнително малко копаене. Утре трябва да купя вградено казанче и сифон за душа. Освен това трябва да мина през общината и да взема копие от плана на апартамента -- за електрото. Мъж ми вика, че ще му е много по-лесно да прокарва разните тоци.

Утре ще говорим с човека, дето ще зида, ще прави подовете, шпакловката и плочките. Много е добър в работата си (миналата година ремонтира у дома, а по-миналата у майка) и е свестен като личност. Ама е доста търсен и се притеснявам да не поеме друг обект преди нас. Ще се боря за него със зъби и нокти :)

Ей сега сядам да мъча някоя от програмите за рисуване на планове и ще пусна картинка как изглежда всичко. Много го харесвам така просторно и изчистено, много. Въобще не разбирам защо се правят такива огромни коридори в тези малки български жилища. За какво се ползват? Да си сложиш шкаф за обувки май само... За един шкаф обаче -- 9 квадрата? Ненормална работа.
prascho - майстор
Като те слушам ми звучиш като майка ми- големи стаи с тясни коридори. Пък после питай как се отоплява 40 квадратно помещение без наличие на външна изолация. Доколкото аз съм запознат кридорите се правят по-големички с цел гардеробите да са изнесени в тях /изнесена прахта в тях вместо да я дишаш постоянно в помещението/, стаите да са по-малки, по-удобни и по-бързо отопляеми с минимални средства за електричество или твърдо гориво.
Антония - специалист
Значи: на мен цялата площ ми е 40 квадрата :) Апартаментът е ЕПК, вътрешен, топъл по принцип. Отоплява се със сравнително мощни климатици, с които предишните собственици поддържаха на 25оС през зимата (топлолюбиви са си). Дограмата е качествена. Има фасада към 6 и половина метра, която лятос ще изолираме, разбира се. Мислим да праснем и една изолация от страната на стълбищната площадка, че е голям студ на нея (има някакво малко мизерно общо балконче със счупена врата, от където така вее, чеее... ще му сложим една от нашите стари врати).

А като казвам, че няма коридори -- наистина няма. И няма да има. От вратата се влиза направо в стаята. Нещо ей така е:

Изображение

Объркала съм размерите, разбира се, криво е, ама с FloorPlanner толкова успявам да постигна. На ръка чертая направо перфектно за непрофесионалист, а с разни софтуери го докарвам до под кривата круша, и аз не знам защо.

Входната врата е двойна, външната е блиндирана, вътрешната ще е по-арт. Стената на входа ще бъде цялата с вградени шкафове: светло дърво (за да не прихлупва помещението, а да е като по-авангардно пано), квадратни вратички, без дръжки (ще се отварят с push) за изчистеност. Освен като основна складова единица тези шкафове ще играят ролята на шумозаглушител, разбира се. Другите мебели в стаята включват семейния диван, масичка, бюро с контейнери и два големи и удобни офис стола, телевизорна секция и един-два пуфа. Кухнята я правя линейна, с шкафове до тавана, вратичките са светли (отново за просторност). Банята е вече пей сърце -- с новите размери си има място за всичко! Включително някой и друг шкаф. И така. Коридорите отидоха в небитието и грам няма да страдам за тях.

Много съм доволна от разчистването на пространството, много :) И съм толкова развълнувана от новите възможности, че ей на, мина 2 през нощта, а аз още седя и чета за разните видове обков, плоскости и т.н. Да избера най-доброто за малкото ни бижу :)
крум - специалист
А кухнята не можете ли да приобщите към другото помещение?
ще стане едно страхотно ателие.
prascho - майстор
Абе що не вземете да приобщите и банята. Аз по принцип си чета вестника седнал в/у тоалетната чения, а знаеш ли как бих се зарадвал да имам директна видимост към телевизора :-D . А нямало какво още да се бута :?:
крум - специалист
Що бе, прасчо?
И аз обичам просторните помещения.
Извинявай, ама хол 25 квадрата си е на границата на нормалното с минималното.
А стената в кухнята, ако не е носеща, наистина само запушва пространството.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29

Тема "Гарсониера с пълна реновация алангле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: