• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Стефан - майстор
$64EN написа:
съгласен съм се пак живееме в България - страната на неограничените възможности . за съжаление сичко поскъпва лека полека и не се знае какво ще стане като замениме лева с евро - само знам че ще е тегаво .
До някъде съм съгласен, че в България все още цари хаос - навсякъде и във всичко. Лошото е, че все още не са разрешили свободното притежаване на оръжие със закон, че лесно да се справяме с наглите майстори. Добре е да се сравнява всичко по европейските стандарти, нали? Както по качество, така и по заплащане на майсторите според него. НОООО.... И аз да получавам възнаграждение за моя труд по европейски :? За момента тук няма баланс. Всичко идва от лакомията на майсторите за бързо забогатяване. Просто не е нормално полуграмотни майстори, които даже не си измиват и подреждат инструмента след работа, да ми казват, че за по-малко от 1000 лв. заплащане на месец няма да работят.

Но в скоро време и това ще свърши. Очаква се в България да пристигне евтина работна ръка от Виетнам, Китай, Албания, и други нации, много по-работливи от българина. Те ще се настанят да работят най-вече в строителството, селското стопанство, тютюнопроизводството.

Искрено се надявам това да стане, и вашите измислени ценоразписи да си останат само на хартия. Може и в рамка да си ги сложите, и да им се радвате колко сте велики. Независимо, че имате персонал, който се побира в един автомобил :lol:
pipbel - майстор
=D> =D> =D> Браво Стефане - добре им го каза.
Дано по-бързо дойдат виетнамците и китайците (не се бъзикам)
Има и свестни майстори, но не са повече от 10%
А най -голямата мафия у нас е строителната.
Не искам да обиждам никого тука, но това си е самата истина.
Най-много се бият в гърдите онези в раздела за гипсокартоните.
Останалите са много по - полезни.
SHL - специалист
Стефан написа:

Искрено се надявам това да стане, и вашите измислени ценоразписи да си останат само на хартия. Може и в рамка да си ги сложите, и да им се радвате колко сте велики. Независимо, че имате персонал, който се побира в един автомобил :lol:
Има да мечтаеш :lol:
Тази работна ръка ще бъде разпределяна по фирмите по заявка на бройки от самите фирми. Квотата на бройките е определена от правителството. Интересното е, че тези хора ще работят в България по 6 месеца и после си заминават. Вече съм проучил въпроса. Само легализираните фирми от регистъра ще имат достъп до тях, що се отнася до сектор "Строителство".
Така че няма никаква възможност, тези хора да тръгнат на частна работа и да подбият пазарните цени :) Просто ще запълнят липсващото звено на пазара. Може да нарасне безработицата сред българските строителни елементи, които си мислят, че и без да работят парите ще им паднат от небето. Аз лично съм един от хората, които ще подадът молба за чужди работници. Писна ми да искам да обуча някой, а той само да пита, колко е часа, кага ще ядем, кога ще си ходим, колко и кога плащаш? Интересува ги всичко друго с изключение на работата. Поне сега съм събрал сериозни хора, които искат да работят и да учат занаят. Но естествено са твърде малко и постоянно отказвам работа.
Така, че Стефчо цените трудно ще паднат по този начин. Ако можеш сам да си направиш ремонта - давай смело, ако не, ще трябва все пак да се довериш на някой :)
Стефан - майстор
Стилияне, това не са мечти. Това е реалността, която ни очаква. И, моля те, престани да ни натрапваш тоя строителен регистър. Опитах да го отворя - и там освен макета, друго не мога да отворя. Навсякъде пише, че се разработва. За какво говорим тогава???

А ти ще споделиш ли на аудиторията с какъв персонал разполагаш, по кои професии, колко ти е администрацията?
prascho - майстор
Стиляне, какво мислиш за сивата част от сектора Строителство и какъв е процента евтината работна ръка /от изтока/ да работи нелегално както българите работят нелегално например в Испания. Това как би се отразило на цената на услугите в бранша?
fichtenweg - специалист
:shock: каква дискусия се разрази само в тази иначе дремещата тема:-D

не съм настроен толкова взискателно към майсторите. За нас най-важно бе да работят качествено и да си спазват уговорките за сроковете, това че поискаха по-малко от средното на пазара, бе само добре дошло (не сме се пазарили)
SHL - специалист
Стефан написа:
Стилияне, това не са мечти. Това е реалността, която ни очаква. И, моля те, престани да ни натрапваш тоя строителен регистър. Опитах да го отворя - и там освен макета, друго не мога да отворя. Навсякъде пише, че се разработва. За какво говорим тогава???

А ти ще споделиш ли на аудиторията с какъв персонал разполагаш, по кои професии, колко ти е администрацията?
За какъв персонал и администрация ми говориш?! Аз водя малка бригада от хора, а фирмата я направих, за да не се налага да работя за други. Ако не бях направил тази фирма, пазара щеше да ме изхвърли.
И един път за винаги да уточним на какво се касае особеното желание на всеки да пита, колко ти бил персонала и колко ти е администрацията - аз лично не мога да разбера интереса ви към тези цифри?! Като разберете, че фирмата е с 5 човека, какво по точно ще си помислите? А като разберете, че е с 50 човека? Един път за винаги разберете, че численоста на персонала в една фирма има до толкова значение до колкото работа може да поеме!!! Аз например съм с четирима души заедно с баща ми - общо 5 човека. Работя наравно с хората си и в момента търся още един човек за чирак, това е! Във фирмата сме общо трима майстори. Когато обекта е голям наемам колеги по специалности с които се познаваме повече от десет години и работим заедно. Сега съм зает плътно до края на тази година и когато хора ми се обадят, просто им отказвам. Не вземам обекти един през друг, а работя само на един. Това е системата ми на работа. Не виждам нищо пошло или измамно в нея. Няколко пъти те засичам теб и още няколко човека да питате съмнително, колко човека водел тоя или оня.... Какво значение има кой с колко хора работи, след като поема работа, колкото може и си изпълнява ангажиментите!
Що се отнася до професионалната характеристика на хората ще ти кажа, че от една година насам излезнаха курсовете за обучение на строителни кадри. Преди това бяха само в строителните техникуми и Университета по архитектура, строителство и геодезия. Може и в тях да е имало курсове за желаещи, но аз тогава нямах време от работа, както и средства с които да си платя курса на обучение. Това което съм научил е от мойте майстори и с много желание сам съм се усъвършенствал. Качеството на труда ми е изложено в моя сайт. Работата, която виждаш там е 90 процента моя с изключение на снимките в раздел "Сухо строителство". Това което знам го предавам на хората, които работят при мен. Единия от хората ми е вече шеста година при мен и смея да твърдя, че съм му предал всичко което знам и мога да кажа, че този човек стана доста добър майстор. Аз лично се гордея с това, че съм научил поне един майстор на занаят.
Що се отнася до тапиите, сигурно е, че всеки един майстор който обуча лично ще бъде сертифициран със свидетелство по специалноста си. Само че не сидетелство, което се изкарва за един ден - такова е задължително и за общия работник. Курс за фаянсаджия например е с продължителност 6 месеца и струва.... не помня, точно колко беше. Аз лично ще си изкарам на хартия поне два от занаятите ми - облицовки и настилки и топлоизолации. Ако имам време и средства ще си взема и свидетелството за ВиК. Само че това изисква много време и средства.
Като начало съм платил половината сума от 2400 лева и сега карам курс за строителен техник, който е най тежкия от всички. Продължителноста му е 2 години, а аз съм минал само 3 месеца. Всеки месец има изпит по модула който ти е предаван, а на края на годината имаш дипломна работа "Проект на къща".

Надявам се да съм отговорил на всичките ти въпроси и съмнения!
pipbel - майстор
Oбърнете внимание на това което казва Стефан :
Очаква се в България да пристигне евтина работна ръка от Виетнам, Китай, Албания, и други нации, много по-работливи от българина.
Това си е самата истина. Аз работя от няколко години сред хора от 22-28 нации от цял свят и може откровено да заявя че ние сме една от най-мързеливите нации в Европа. Не става дума за далавери - там сме си всепризнати световни шампиони.
Колкото и да боли - така е. Комунизма ли е причината (най-вероятно), друго ли - не знам, но това е факта.

Забележете кой предлага у нас най-добро съотношение цена/качество - турците.
Наште си "майстори" в огромното мнозинство - лакомия до шия без никакво основателно покритие.
Такива като SHL са рядкост
В 99% от случаите в строителството не важи максимата че като платиш по-скъпо може да очакваш по-качествено изпълнение.
SHL - специалист
prascho написа:
Стиляне, какво мислиш за сивата част от сектора Строителство и какъв е процента евтината работна ръка /от изтока/ да работи нелегално както българите работят нелегално например в Испания. Това как би се отразило на цената на услугите в бранша?
Мисля, че все още сивата икономика е огромна у нас. Тези чужденци, които идват по програмата на правителството няма да могат да работят на черно по простата причина, че от момента на идването им са зачислени към някоя фирма. И ако тези хора не ми дойдат и един ден на работа, просто ще де обадя там където трябва и ще бъдат върнати обратно в страната си. А за мечтата да дойдат черноработници от други страни на собствена воля и да работят масово на ниски цени, мисля, че за момента е само блян. Все още България не предлага чак такива условия, че да се юрне някой да идва и да ни работи с цел да забогатее при нас :lol:
$64EN - специалист
цените са си цени качеството си е качество . както всеки знае евтино качество няма . дори и да дойдат всякакви работници , работещи евтино , ме съмнява че човек търсеш качество ще наеме точно такива работници , който не му пука толкова за качеството , а за цената е много ясно че ще предпочете услугите на всеядните колеги. за всеки влак си има контрольори както се казва :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "ТАРИФИ НА МАЙСТОРИ ЗА ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ ЗА 1 КВ. МЕТЪР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: